Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με το φάσμα του bail in η Banco Popular - Υπό κατάρρευση οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας

tags :
Αντιμέτωπη με το φάσμα του bail in η Banco Popular - Υπό κατάρρευση οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας
Η τιμή των μετοχών της τράπεζας έχει ήδη σημειώσει απώλειες σχεδόν 50% την περασμένη εβδομάδα και κατά 63% φέτος
Οι μετοχές της Banco Popular κατέγραψαν πτώση χθες Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 17% για να βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά εν μέσω ανησυχιών ότι η ισπανική τράπεζα ίσως χρειαστεί bail in (οι ζημίες μεταφέρονται στους επενδυτές, μετόχους, ομολογιούχους και μεγαλοκαταθέτες) αναφέρει η χρηματιστηριακή εταιρία GoldCore σε ανάλυσή της.
Υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι δεν υπάρχει αγοραστής για την τράπεζα, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να μειώνεται στα 0,34 ευρώ.
Η τιμή των μετοχών της τράπεζας έχει ήδη σημειώσει απώλειες σχεδόν 50% την περασμένη εβδομάδα και κατά 63% φέτος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ καθώς επιβαρύνεται με τοξικά στοιχεία 37 δισ. ευρώ.
Οι τελικές προσφορές πρέπει να γίνουν αυτή την εβδομάδα και στους πιθανούς ενδιαφερόμενους είναι οι ισπανικές τράπεζες BBVA και Bankia.
Η Banco Popular είναι η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και υπάρχει συζήτηση ως προς το αν είναι συστηματικά σημαντική.
Είναι πιθανό ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων πελατών στην Ισπανία.
Οι εταιρείες αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ισπανικής οικονομίας και τώρα είναι ευάλωτες στην κατάσχεση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Εάν δεν βρεθεί αγοραστής τότε η Banco Popular θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Στο σενάριο αυτό φαίνεται πιθανό ότι η Ισπανία θα είναι το πρώτο έθνος που θα υποστεί τις συνέπειες της νέας οδηγίας της ΕΕ για την διάσωση των τραπεζών.
Την περασμένη εβδομάδα ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς επόπτες προειδοποίησε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η τράπεζα ενδέχεται να υπαχθεί σε πρόγραμμα bail in (οι ζημίες μεταφέρονται στους επενδυτές) αν δεν βρει έναν αγοραστή.
Η Elke Koenig, η οποία προεδρεύει στην SRB (Single Resolution Board) για τις προβληματικές τράπεζες, εξέδωσε πρόσφατα μια «έγκαιρη προειδοποίηση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Τα παραπάνω αυξάνουν τις ανησυχίες για την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας.
Η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου ξόδεψε πάνω από 40 δισ. το 2012 για τη διάσωση τραπεζών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Ο τομέας έχει συρρικνωθεί από τότε, αφήνοντας μόνο 14 τράπεζες, από 55 που ήταν το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης