Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ουκρανικός στρατός βλέπει τέλος πολέμου με απώλειες εδαφών το 2025 - Ευρώπη, ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για σύγκρουση με Ρωσία

Ο ουκρανικός στρατός βλέπει τέλος πολέμου με απώλειες εδαφών το 2025 - Ευρώπη, ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για σύγκρουση με Ρωσία
Alexander Bakulin (Διοικητής 57ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας): Η Ουκρανία για να τελειώσει ο Πόλεμος θα παραχωρήσει εδάφη
(upd 35) Όταν οι ανώτεροι στρατιωτικοί της Ουκρανίας αναγνωρίζουν ότι εδάφη θα χαθούν για να επέλθει ειρήνη στο β΄ 6μήνο του 2025... είναι προφανές ότι δεν αφήνει πολλές επιλογές στο Zelensky τον Ουκρανό Πρόεδρο…
Ο Ουκρανικός στρατός βλέπει τέλος πολέμου με απώλειες εδαφών.
Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ εξετάζουν τρόπους να σπάσουν μια κρίσιμη κόκκινη γραμμή να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με αμερικανικά όπλα Ρωσικά εδάφη.
Η Πολωνία προτείνει να καλύπτει την Δυτική Ουκρανία με Πολωνική αεράμυνα, κοινώς πύραυλοι από την Πολωνία θα εκτοξεύονται για να καταρρίψουν Ρωσικούς πυραύλους αλλά προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί από τους Ρώσους casus belli αιτία πολέμου.
Για ορισμένους ειδικούς οι εξελίξεις στην Γεωργία είναι κατευθυνόμενες από την CIA για να προκαλέσουν χάος στα σύνορα με την Ρωσία.
Στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ειδικά στο Chasiv Yar και Avdiivka.
Οι Ουκρανοί έχουν τρομακτικές απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε 7 μέρες έχασαν 11.205 στρατιώτες μόνο στο Donetsk.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα είναι υπέρ των ειρηνικών διαπραγματεύσεων ενώ χαρακτήρισε τον παράνομο τον Volodymyr Zelensky, η προεδρική θητεία του οποίου εξέπνευσε στις 20/5.

Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Παράνομος ο Zelensky, πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι νόμιμες αρχές στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Putin στη συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή (24/5).
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη επιστροφής στις διαπραγματεύσεις στη βάση των θεμελιωδών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λευκορωσία και την Τουρκία το 2022.
Τώρα όμως σημείωσε, η Μόσχα πρέπει να γνωρίζει ποιον έχει απέναντί της κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι έχουμε να κάνουμε με νόμιμες αρχές.
Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί πρώτα από όλα, νομίζω, από τη θέση του κοινοβουλίου, του συνταγματικού δικαστηρίου ή κάποιου άλλου κυβερνητικού οργάνου στην Ουκρανία.
Γεγονός είναι ότι η 20η Μαΐου ήταν η τελευταία ημέρα της πενταετούς θητείας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Εκλογές δεν έγιναν στη χώρα, με το πρόσχημα του στρατιωτικού νόμου, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Γνωρίζουμε ότι η νομιμότητα του σημερινού αρχηγού κράτους (Zelensky) έχει εκπνεύσει.
Νομίζω ότι ένας από τους στόχους της διάσκεψης στην Ελβετία, είναι ακριβώς ότι η δυτική κοινότητα να νομιμοποιήσει τον Ουκρανό πρόεδρο.

Zelensky: O Putin θέλει να διαταράξει τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία (15 -16/6)

Ο Putin όχι μόνο θέλει να διαταράξει τη Σύνοδο Κορυφής της Ειρήνης, καθώς καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να το κάνει, αλλά φοβάται, επίσης, και τα αποτελέσματα που μπορεί να εξαχθούν από αυτήν, τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Όπως εκτίμησε, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, «ο κόσμος είναι ικανός να αναγκάσει τη Ρωσία να συνάψει ειρήνη και να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας».

Alexander Bakulin (Διοικητής 57ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας): Η Ουκρανία για να τελειώσει ο Πόλεμος θα παραχωρήσει εδάφη

Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να τερματίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε στο ABC News ο διοικητής της 57ης ταξιαρχίας μηχανοκίνητων τυφεκίων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Alexander Bakulin.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι, ο Alexander Bakulin είπε ότι η σύγκρουση πιθανότατα θα τελειώσει με μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία θα χάσει μέρος των εδαφών της, αναφέροντας ως παράδειγμα τις εδαφικές αλλαγές στη Φινλανδία μετά τα αποτελέσματα του Σοβιετο-Φινλανδικού Πολέμου, που έλαβε χώρα από το 1939 έως το 1940.
«Η Φινλανδία πολέμησε κάποτε ενάντια στη μεγάλη ΕΣΣΔ.
Ναι, έχασε κάποια εδάφη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα...
Είμαστε σε παρόμοια κατάσταση, αλλά ελπίζω ότι δεν θα χάσουμε τη γη μας».
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «σταθεροποιήσει» την κατάσταση στο μέτωπο.
Την ίδια στιγμή, ο Alexander Bakulin περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv ως «πολύ δύσκολη».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Vadim Skibitsky χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία τόσο δύσκολη όσο τις πρώτες ημέρες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί, και προέβλεψε επίσης ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ενδέχεται να ξεκινήσουν όχι νωρίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Πρόσφατα, ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο για τον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τον Alexander Syrsky, τα πιο καυτά σημεία παραμένουν ο Ivanovskoye και το Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk στο Donetsk.

New York Times: Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπάει ρωσικά εδάφη με αμερικανικά όπλα

Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να πιέζουν για επανεξέταση της τρέχουσας πολιτικής του Λευκού Οίκου που απαγορεύει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα των ΗΠΑ για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας.
Οι New York Times ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken προτρέπει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden να άρει τους περιορισμούς στην ουκρανική χρήση αμερικανικών όπλων για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, αλλά σημείωσε ότι η πρόταση βρίσκεται σε στάδιο διαμόρφωσης.
Οι New York Times ανέφεραν ότι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσα άτομα εντός της κυβέρνησης Biden υποστηρίζουν το μέτρο και πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές της πρότασης δεν την έχουν ακόμη παρουσιάσει επίσημα στον Biden.

Focus: Σκληρή απάντηση Putin… με πυρηνικά, εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο επιθέσεις με δυτικά όπλα στη Ρωσία

Η απάντηση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin θα είναι ιδιαίτερα σκληρή εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να επιτεθεί με δυτικά όπλα σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Focus.
Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Gerhard Mangott στο Focus, ένα τέτοιο βήμα από τη Δύση θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να καταστεί παντελώς ανεξέλεγκτη, καθώς τότε η αντίδραση της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα είναι αποφασιστική.
«Σε αυτήν την περίπτωση ο Putin, στο χειρότερο σενάριο, θα αντιδράσει στέλνοντας τακτικά πυρηνικά όπλα στα ουκρανικά σύνορα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Βόμβα Orban (Ουγγαρία): Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία - Σχέδια εμπλοκής... και στο ΝΑΤΟ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban αναφέροντας πως αντίστοιχα σενάρια εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία επεξεργάζεται και το ΝΑΤΟ
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth, o Orban είπε ότι από δηλώσεις Δυτικών πολιτικών και δημοσιογράφων φαίνεται ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία.
«Πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τα μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν αρκετό χρόνο προετοιμασίας για την είσοδο στον πόλεμο.
Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, αλλά μάλλον περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στην Ουάσιγκτον, είναι ένα είδος προετοιμασίας για μια πιθανή άμεση σύγκρουση.
Μπορούμε να πούμε, ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την είσοδο της Ευρώπης στον πόλεμο, αυτό συμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης και σε δηλώσεις πολιτικών», υπογράμμισε ο Orban.
Όπως είπε, δεν θεωρεί πιθανό ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η όλη συζήτηση για τη «ρωσική απειλή» είναι ένας ελιγμός της Δύσης για προετοιμασία για την είσοδο στον πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, υποστήριξε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία πως είναι σε πλήρη εξέλιξη και σχεδιασμός στο ΝΑΤΟ στα κεντρικά στις Βρυξέλλες για το πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει η Συμμαχία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
«Αυτή τη στιγμή, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπάρχει μια οικονομική επιτροπή, μια επιτροπή προετοιμασίας - φυσικά, δεν θέλω να αποκαλύψω λεπτομέρειες, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τα έχει ήδη πει όλα αυτά - ομάδες εργασίας εργάζονται για να καθορίσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λάβει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο» επισήμανε ο Orban.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ουγγαρία επανεκτιμά τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ διότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική αποστολή της Συμμαχίας στην Ουκρανία.
Ο Orban υποστηρίζει ότι η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ενέργειες του ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν να εμπλέξουν τα κράτη μέλη άμεσα στη σύγκρουση και να τα οδηγήσουν σε μια απευθείας πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία.
«Η Ουγγαρία είναι αντίθετη σε αυτό.
Γίνεται πολλή δουλειά στην κυβέρνηση για να καθοριστεί το πώς μπορούμε να παραμείνουμε μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να λάβουμε μέρος στον πόλεμο» ανέφερε ο Orban, τονίζοντας ότι νομικοί μελετούν το πώς η Ουγγαρία θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της Συμμαχίας χωρίς ωστόσο να συμμετάσχει σε ενέργειες του ΝΑΤΟ εκτός του εδάφους της Συμμαχίας.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λύσει η ουγγρική διπλωματία» είπε ο Orban, σημειώνοντας πως όταν δημιουργήθηκε η Συμμαχία δεν υπήρχε το σενάριο ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ενέργειες έξω από το έδαφος του και να αρχίσει έναν πόλεμο εκτός των εδαφών της Συμμαχίας.

Bild: Σε τραγική κατάσταση ο γερμανικός στρατός - Ούτε στολές και κράνη δεν έχουν…

Τη στιγμή που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban αναφέρει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία, ο στρατός της Γερμανίας δεν έχει να ντύσει τους στρατιώτες της με στολές και κράνη…
Δημοσίευμα της Bild αναφέρει πως ο στρατός, γνωστός ως Bundeswehr, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε στολές και εξοπλισμό.
«Ο υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius παραδέχτηκε στην επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag ότι υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού για τον στρατό» υποστηρίζει η Bild, αναφέροντας πως σύμφωνα με το υπουργείο, οι σύγχρονες στολές και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη «μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων».
Βάσει του δημοσιεύματος, «το στράτευμα δεν έχει αρκετά κράνη και την απαραίτητη θωράκιση για κάθε στρατιώτη».
Όπως αναφέρεται, το 2023 ο στρατός έλαβε μόνο 58.850 σετ ένδυσης μάχης έναντι των 72.200 που προέβλεπε η σύμβαση, ενώ ένας από τους προμηθευτές κήρυξε πτώχευση.
Από τις 105.000 παραγγελθείσες θωρακισμένες στολές και ειδικά εσώρουχα, ο στρατός έλαβε τα 81.000.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα κράνη, καθώς παραδόθηκαν μόλις 62.684 αντί για 82.596.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Bild, επικαλούμενη τον Γερμανό υπουργό Άμυνας ανέφερε ότι υπήρχε μια τρύπα της τάξης των 4,5 με 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας (Bundeswehr), ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής ένωσης, Andre Wüstner, δήλωσε ότι ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα ήταν αρκετό για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού, καθώς αυτή τη στιγμή ούτε μια ταξιαρχία της Bundeswehr δεν είναι έτοιμη να εκτελέσει καθήκοντα.

Pawel Wronski (Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Πολωνίας): Η Πολωνία εξετάζει την δυνατότητα η αεράμυνα της να βοηθήσει την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Pawel Wronski δήλωσε στις 23 Μαΐου ότι η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την αεράμυνα της για να προστατεύσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο από ρωσικές επιδρομές.
Ο Wronski δήλωσε ότι η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο προστασίας απροσδιόριστου εναέριου χώρου κατά μήκος των ουκρανο-πολωνικών συνόρων και αναγνώρισε ότι ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υποβάλει αίτημα στην Πολωνία για το θέμα.
Ο Wronski δήλωσε ότι η Πολωνία δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις σχετικά με την πολιτική και ότι το διεθνές δίκαιο και ο τεχνικός ειδικός θα πρέπει να την επανεξετάσουν.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στόχο την ουκρανική υποδομή ενέργειας και φυσικού αερίου στη δυτική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Lviv, η οποία συνορεύει με την Πολωνία.

Watling (RUSI): Οι Ουκρανοί χάνουν διαρκώς εδάφη – Το χειρότερο…, δεν υπάρχει σχέδιο ανατροπής αυτής της τάσης

Οι Ουκρανοί χάνουν διαρκώς εδάφη και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν κάποιο σχέδιο για το πώς μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την τάση λέει ο Jack Watling, αναλυτής του βρετανικού Royal United Services Institute για αμυντικές σπουδές.
«Θα έλεγα ότι όλη η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή…
Η κοινωνία θέλει να καταλάβει τι βρίσκεται μπροστά της.
Θέλει να καταλάβει για ποιο πράγμα ακριβώς πολεμούν.
Και το γεγονός ότι ακόμα δεν τους έχουν μιλήσει ακριβώς για αυτό, συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα» τονίζει ο Watling.
Όπως λέει, ο ουκρανικός στρατός έχει πλέον συνεχείς απώλειες σε σκληρές μάχες, τη στιγμή που η Ρωσία αυξάνει την αριθμητική και την υλική της υπεροχή.
«Η Ουκρανία χάνει έδαφος.
Και αυτό που είναι ακόμα χειρότερο, είναι ότι δεν έχει ακόμα ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την τάση» επισημαίνει ο Watling.

El Pais: Το Κίεβο πιέζει τη Δύση να της επιτρέψει να χτυπήσει τη Ρωσία με δυτικά όπλα

Μια ακόμα κόκκινη γραμμή της για την ουκρανική κρίση φέρεται πως είναι έτοιμη να περάσει η Δύση, καθώς με τον ουκρανικό στρατό να παραπαίει σε όλη τη γραμμή του μετώπου, το Κίεβο πιέζει έτσι ώστε να πλήξει με δυτικά όπλα, στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Δημοσίευμα της ισπανικής El Pais υποστηρίζει πως πλέον η Ουκρανία εστιάζει όλες τις διπλωματικές της προσπάθειες έτσι ώστε να πείσει τους συμμάχους της να της επιτρέψουν να χρησιμοποιεί όπλα του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και στο παρελθόν το Κίεβο έχει καταφέρει να πείσει τη Δύση… να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της.
Όπως αναφέρεται, η κατάσταση στο μέτωπο του Kharkiv έχει επιταχύνει μια εκστρατεία διεθνών επαφών του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, η οποία στοχεύει να κατευνάσει τους φόβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση εάν χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα για να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος.
Η El Pais αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Charles Brown επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε λάβει αίτημα από το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους.
Επιπλέον, αναφέρεται πως μπορούμε να μιλήσουμε επίσης και για την παροχή πληροφοριών από δορυφόρους των ΗΠΑ για τη θέση των ρωσικών βάσεων.
Ωστόσο, ανάμεσα στα κράτη της Δύσης δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σχετικά με την χρήση όπλων για να πληγούν στόχοι στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η στάση τους δεν έχει αλλάξει ενώ στη Γερμανία ο καγκελάριος Scholz εξακολουθεί να αρνείται να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, επειδή το Βερολίνο δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο της διαχείρισης στόχων χωρίς να στείλει γερμανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, κάτι που, όπως λέει, είναι μια γραμμή που δεν θέλει να περάσει.

ΗΠΑ: Η Ουκρανία δεν θα λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο 2024

Το ΝΑΤΟ δεν θα προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στις τάξεις του στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον αλλά θα παράσχει στο Κίεβο ουσιαστική βοήθεια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις James Ο' Brien.
«Δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρξει πρόσκληση για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική ένδειξη υποστήριξης για την Ουκρανία καθώς αυτό γίνεται όταν υπάρχει πόλεμος», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι το Κίεβο δεν θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον.
Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Julianne Smith ήταν μεταξύ εκείνων που μίλησαν για το θέμα.

Büden (Σουηδός στρατηγός): Η Ρωσία παράγει περισσότερα όπλα όσα μπορεί να προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία

Στη παραδοχή ότι η Ρωσία παράγει περισσότερα όπλα από όσα μπορεί να προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία προχώρησε ο Mikael Büden, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας.
«Ο Putin έχει προετοιμάσει τη ρωσική οικονομία για πόλεμο με τρόπο που εμείς δεν μπορούμε.
Οι Ρώσοι παράγουν τώρα τεράστια ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού, πολύ μεγαλύτερη από όση μπορούμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία» ανέφερε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα RND o Büden.
Όπως υποστήριξε ο Σουηδός στρατηγός, η Ρωσία έχει ακόμη περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες και δυνάμεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση στο έδαφος.
Παράλληλα, τόνισε ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο τους τελευταίους μήνες, γι' αυτό και όπως εκτίμησε, μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τα κράτη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα και «παίζουν με τη φωτιά».

Trump: Η μοίρα του κόσμου στα χέρια Putin, Xi Jinping - Αυτοί ορίζουν την παγκόσμια πολιτική

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin και ο Κινέζος Xi Jinping είναι αυτοί που στην πραγματικότητα καθορίζουν την παγκόσμια πολιτική υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Donald Trump σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Κοιτάξτε τον Xi Jinping, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un, τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin…
Είναι όλοι στους πρώτους ρόλους.
Είτε σας αρέσει είτε όχι» φέρεται να υποστήριξε o Trump όπως αναφέρει η Washington Post.
Μάλιστα, βάσει του δημοσιεύματος, ο Trump είπε πως αν επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, τότε θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και πάλι σε μια θέση όπου «ο κόσμος θα τις σεβαστεί ξανά».

Lawrence Wilkerson (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η CIA βρίσκεται πίσω από το χάος στην Γεωργία για να πλήξουν τον Putin

Η αναταραχή στη Γεωργία είναι εμπνεύσεως της CIA, η οποία επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή του Ρώσου προέδρου Putin από την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, τόνισε ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Lawrence Wilkerson.
«Υποψιάζομαι ότι αυτό που συμβαίνει η αναταραχή στη Γεωργία, συντονίζεται από τη CIA.
Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του Ρώσου προέδρου από την Ουκρανία προκαλώντας χάος σε άλλα μέρη και η Γεωργία είναι ακριβώς ένα τέτοιο μέρος.
Οι ΗΠΑ έχουν πολλές μακροχρόνιες συνδέσεις εκεί»
Σύμφωνα με τον Wilkerson, πολλοί αξιωματούχοι στη Γεωργία έχουν στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σχέσεις μεταξύ των τοπικών ελίτ και των ΗΑ χρονολογούνται από την επίσκεψη του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2004.
Σύμφωνα με τον Lawrence Wilkerson, ο Ρώσος Πρόεδρος σχεδόν δεν ανησυχούσε προηγουμένως για την επιρροή της CIA στην Τιφλίδα.
Ωστόσο, οι ενέργειες Αμερικανών πρακτόρων θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή της ρωσικής ηγεσίας.
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πλήθος «Έγχρωμων επαναστάσεων» και παρόμοια, τόνισε ο Wilkerson με την εμπλοκή της CIA.
Την περασμένη εβδομάδα, το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες με πλειοψηφία σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση.
Οι διαδικασίες γύρω από τον νέο νόμο συνοδεύτηκαν από διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με πολίτες.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας ζήτησε να αποτραπεί η «ουκρανοποίηση» της χώρας και το «Μαϊντάν»
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το έγγραφο είναι ανάλογο του ρωσικού νόμου για τους ξένους πράκτορες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις παράλογες, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δυτικές χώρες απείλησαν την Γεωργία.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων είπε με τη σειρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Γεωργίας εάν το σχέδιο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο δεν αλλάξει.
Η ΕΕ απείλησε ότι θα παγώσει το αίτημα της Γεωργίας για ένταξη στην ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze είπε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υιοθέτησης νόμου για τους ξένους πράκτορες, ένας από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους σε τηλεφωνική συνομιλία τον απείλησε ότι θα έχει την τύχη του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico, τον οποίο επιχείρησαν να δολοφονήσουν.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη που θέλει να σπείρει αναταραχή.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken ανακοίνωσε μια συνολική αναθεώρηση της συνεργασίας με την Γεωργία και την εισαγωγή περιορισμών στην έκδοση βίζας κατά ατόμων που ευθύνονται για την «υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Γεωργία.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Εξοργισμένος ο Zelensky με τους στρατηγούς του – Μεγάλη πίεση στο μέτωπο

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε όλο το μέτωπο, ο Zelensky είναι εξοργισμένος με τους στρατηγούς του, είπε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Zelensky γίνεται όλο και πιο απελπισμένος, εκτονώνει την οργή του στους στρατηγούς του, αλλά εξακολουθεί να δίνει εντολές που φαίνονται ακόμη πιο παράλογες».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, η κατάσταση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώνεται καθημερινά σε όλη τη γραμμή του μετώπου, γεγονός που αναγκάζει τους Ουκρανούς στρατιώτες να υποχωρήσουν σε όλες τις περιοχές όπου προελαύνουν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρης, ο Zelensky ανησυχεί πρωτίστως για τον εαυτό του και οι κύριες ενέργειές του αποσκοπούν στο να κρατήσει τον ρωσικό στρατό μακριά από το Κίεβο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 23 Μαίου ότι η ομάδα στρατευμάτων «Νότος» νίκησε τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές των οικισμών Konstantinovka , Razdolovka και Chasiv Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

Έστειλαν την 47η ταξιαρχία στα σύνορα με τη Ρωσία λόγω φόβου για την περιοχή Sumy

Λόγω του φόβου μιας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή Sumy, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να μεταφέρουν την 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία στα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν όλες τις εναπομείνασες εφεδρείες τους για να προσπαθήσουν να κρατήσουν την περιοχή Sumy. Υπάρχουν αναφορές ότι άρματα μάχης Abrams και οχήματα μάχης πεζικού Bradley έχουν εμφανιστεί στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία στέλνεται συνεχώς για να κρατήσει θέσεις σε διάφορα τμήματα της πρώτης γραμμής, είτε αναδιατάχθηκε πλήρως στην περιοχή Sumy, είτε, πιθανότατα, πολλές μονάδες χωρίστηκαν από αυτήν».
Όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης, η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία συμμετείχε σε συνεχείς μάχες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον Μερκούρη, την έστειλε στους πιο δύσκολους τομείς του μετώπου, όπου η ταξιαρχία υπέστη ήττα από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αποφάσισαν τώρα να απαιτήσουν το αδύνατο από τη μονάδα - να σταματήσει «μια πιθανή ρωσική επίθεση στην περιοχή Sumy», την οποία φοβάται το καθεστώς του Κιέβου.
Ο ρωσικός στρατός τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει πολλές σοβαρές ήττες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη ζώνη ειδικής επιχείρησης και απελευθέρωσε σημαντικούς οικισμούς όπως η Avdiivka, η Maryinka και το Ocheretino, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός άλλων χωριών στο Donbass.

Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν ολόκληρη την επικράτεια στην περιοχή Kleshcheevka και Andreevka

Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν ολόκληρη την επικράτεια κοντά στο Kleshcheevka και Andreevka στο Donetsk, αφού η Ρωσία έχει καταστρέψει όλες τις αμυντικές γραμμές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την Kleshcheevka και υπάρχουν αναφορές ότι όλες οι ουκρανικές αμυντικές γραμμές σε αυτήν την περιοχή έχουν πλέον καταστραφεί πλήρως».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, στα χωράφια δυτικά των Kleshcheevka και Andreevka υπάρχει γενική υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Όλες οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται δυτικά του καναλιού Seversky Donets. Έτσι, ολόκληρη αυτή η σημαντική περιοχή πολλών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, προφανώς, πρόκειται να τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο», είπε ο Μερκούρης.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μονάδες της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων, ως αποτέλεσμα ενεργειών, απελευθέρωσαν την Kleshcheevka.
Επίσης απελευθέρωσαν και την Andreevka βελτιώνοντας τις ρωσικές θέσεις στην πρώτη γραμμή.

Η Ουκρανία αρνήθηκε να πάρει προβληματικά Leopard 1A5 από Δανία - Γερμανία

Η Ουκρανία αρνήθηκε να παραλάβει μερικά «απαρχαιωμένα» άρματα μάχης Leopard 1A5 από τη Δανία και τη Γερμανία λόγω πολλών ελαττωμάτων, ανέφερε το δανικό τηλεοπτικό δίκτυο DR στις 24 Μαΐου, επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας στην Κοπεγχάγη.
Οι υπουργοί Άμυνας της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας υποσχέθηκαν να στείλουν στο Κίεβο τουλάχιστον 100 εκσυγχρονισμένα Leopard 1A5 από βιομηχανικά αποθέματα.
Μόνο 20 τανκς είχαν παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023, ανέφερε το DR.
Μετά την παραλαβή και την επιθεώρησή τους, η Ουκρανία διαπίστωσε ότι
18 από τα 20 τανκς που παραλήφθηκαν είχαν ελαττώματα ή δυσλειτουργίες ενώ δύο παρουσίαζαν «πιο σοβαρά προβλήματα».
Ορισμένα τανκς φέρεται να παραδόθηκαν με όπλα που δεν μπορούσαν να ανοίξουν πυρ.

Η Ρωσία θα καταλάβει την Druzhkovka και θα είναι προ των πυλών του Kramatorsk

Η Ρωσία θα απελευθερώσει την πόλη Druzhkovka στο Donetsk και θα βρίσκεται στις «πύλες του Kramatorsk», κάτι που θα της επιτρέψει να ελέγχει ολόκληρο το Donbass, δήλωσε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η Druzhkovka είναι μια άλλη μικρή πόλη που πιθανότατα θα πέσει επίσης.
Εάν πέσει η Druzhkovka, οι Ρώσοι θα βρεθούν στις πύλες του Kramatorsk, μιας μεγάλης πόλης στην περιοχή που πρέπει να ελέγξουν οι Ουκρανοί.
Αν τη χάσουν, τότε θα χάσουν τον έλεγχο του Donbass».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια αναπόφευκτη επίθεση στο Chasiv Yar από διάφορες κατευθύνσεις, την οποία οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αποκρούσουν.
Όπως σημείωσε ο Μερκούρης, αυτό θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να απελευθερώσει εύκολα τους οικισμούς Konstantinovka και Druzhkovka, πλησιάζοντας έτσι το Kramatorsk, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η έδρα της ουκρανικής διοίκησης που είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donbass.

Repke (Γερμανός Δημοιογράφος): Η Ουκρανία θα χάσει το Volchansk σε λίγες μέρες

Η Ουκρανία θα χάσει τον έλεγχο του εναπομείναντος τμήματος της πόλης Volchansk στην περιοχή του Kharkiv σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος Repke.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv, δήλωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 40% της επικράτειας αυτού του οικισμού.
«Η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τα υπόλοιπα τμήματα του Volchansk φαίνεται να είναι θέμα λίγων ημερών», έγραψε ο Repke.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το διοικητικό κτίριο της πόλης, στο οποίο μόλις πριν από πέντε ημέρες «πόζαραν» υπάλληλοι της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
«Δεν φαίνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να σταματήσουν στο βόρειο τμήμα του Volchansk».
Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεφαν γέφυρες στην περιοχή του Kharkiv, ιδιαίτερα στον ποταμό Βόλτσια.

Μαζική πυραυλική επίθεση Ουκρανών στην Κριμαία

Το βράδυ της 23ης Μαΐου, ο στρατός της Ουκρανίας/ΝΑΤΟ εξαπέλυσε άλλη μια πυραυλική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, εκρήξεις σημειώθηακν σε όλη τη χερσόνησο, εκτός από το δυτικό τμήμα της.
Η επίθεση προφανώς ξεκίνησε από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμερικανικούς πυραύλους ATACMS ή γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Δυστυχώς, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.
Σύμφωνα με πηγές παρακολούθησης, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 16 πύραυλοι να κατευθύνονται προς την Κριμαία.
Μερικά από αυτούς εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της Οδησσού. Επίσης, περίπου τέσσερα UAV εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Kherson.
Εν τω μεταξύ, το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-8 Reaper των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ κάνει κύκλους στον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Περίπου στις 22:00 τοπική ώρα, αναφέρθηκαν εκρήξεις στην περιοχή της πρωτεύουσας της Κριμαίας την Συμφερούπολη, καθώς και στις νότιες πόλεις Γιάλτα και Αλούστα, στα βόρεια στο Dzhankoy και στα δυτικά στην Yevpatoria.
Οι περισσότερες από τις εκρήξεις ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων αεράμυνας.
Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν την αναχαίτιση αρκετών στόχων στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της Κριμαίας ανέφερε ότι δύο άμαχοι περαστικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην περιοχή Συμφερούπολη.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την απεργία στην περιοχή Alushta, όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκε μια άδεια εγκατάσταση κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός εξαπολύει ήδη αντίποινα σε στόχους στην περιοχή της Οδησσού, από όπου εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς την Κριμαία.
Πύραυλοι Supersonic Onyx των συμπλεγμάτων Bastion-P και βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander χτυπούν την Ουκρανία.

Ρωσικό πλήγμα στο Kharkiv με 15 πυραύλους

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη Kharkiv και το Lyubotyn της Περιφέρειας Kharkiv με 15 πυραύλους αεράμυνας S-300/400 στις 23 Μαΐου, καταστρέφοντας κυρίως τις υποδομές μεταφορών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας της Περιφέρειας του Χάρκοβο, δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Lyubotyn και κατέστρεψαν τις υποδομές μεταφορών στην περιοχή.
Ο δήμαρχος της πόλης του Kharkiv, o Ihor Terekhov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης υποδομές μεταφορών και εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας στην πόλη.
Η ουκρανική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αρκετές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια Kharkiv αλλά ότι τα τρένα συνέχισαν να κινούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις περιορισμένες δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Ρωσική προέλαση στην πόλη Vovchansk του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Vovchansk στις 23 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 400 μέτρα σε βάθος εντός του Vovchansk.
Ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Syrskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε οδομαχίες στο Vovchansk παρά τις αρχικές τακτικές επιτυχίες και τώρα μεταφέρουν εφεδρείες στην περιοχή από άλλες επιχειρησιακές κατευθύνσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Starytsya (νοτιοδυτικά του Vovchansk), και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις εντός του Vovchansk.

Προέλαση Ρώσων στο Chasiv Yar

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Chasiv Yar στις 23 Μαΐου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Andriivka (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα βορειοανατολικά προάστια του Kanal Microraion (το ανατολικότερο Chasiv Yar), εντός του Kanal, και κοντά στο Novyi Microraion (ανατολικό Chasiv Yar).
Επίσης προχώρησαν έως και 800 μέτρα βάθος και 1,55 χιλιόμετρα πλάτος στο βόρειο τμήμα του φυσικού καταφυγίου Stupky-Holubovski 2 (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar).
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής, Στρατηγός Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το Chasiv Yar "με κάθε κόστος" και χρησιμοποιούν άρματα μάχης T-90 και οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην περιοχή.
Στοιχεία του ρωσικού 58ου τάγματος Spetsnaz (1ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk) και της Ταξιαρχίας Sever-V (Ρωσικό Σώμα Εθελοντών) φέρονται να επιχειρούν κοντά στο Chasiv Yar.

Νέα εδαφικά κέρδη δυτικά της Avdiivka για τις Ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά και βορειοδυτικά της Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή στις 23 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 22 Μαΐου δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν ένα ρωσικό σημείο ανεφοδιασμού πυρομαχικών στο βορειοδυτικό Umanske πιθανότατα υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα το Umanske (δυτικά του Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα δημιουργήσουν μόνο ένα σημείο προμήθειας πυρομαχικών σε έναν οικισμό πρώτης γραμμής υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 22 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά του Berdychi (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης βόρεια της Avdiivka κοντά στο Kalynove. βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά σε Ocheretyne, Novooleksandriivka, Arkhanhelske, Sokil, Novopokrovske και Solovyove και δυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove.
Ο Syrskyi δήλωσε ότι οι πιο έντονες μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις κατευθύνσεις Pokrovsk (Avdiivka) και Kurakhove (δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk) και ότι οι πιο έτοιμες ρωσικές μονάδες προσπαθούν να διαρρήξουν μεταξύ Berdychi και Staromykhailivka (δυτικά της πόλης Donetsk).
Ο Syrskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μηχανοκίνητεςς επιθέσεις και επιθέσεις υπό το πεζικό και μερικές φορές χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και οχήματα παντός εδάφους (ATVs) σε επιθέσεις.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png
Luhansk_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png
West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_23_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης