Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell προς ΕΕ και Ισραήλ: Σταματήστε να απειλείτε το ΔΠΔ – Δεν είναι «δώρο» στη Hamas η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Borrell προς ΕΕ και Ισραήλ: Σταματήστε να απειλείτε το ΔΠΔ – Δεν είναι «δώρο» στη Hamas η αναγνώριση της Παλαιστίνης
«Ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να διατυπώσει μια κατηγορία και το δικαστήριο θα αποφασίσει»
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ωμή παραδοχή για τις πρακτικές των κρατών της ίδιας της ΕΕ προχώρησε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borell, αναφέροντας σήμερα 24/5 πως προσπαθούν να φοβερίσουν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με αφορμή την πρόσφατη είδηση περί επικείμενου εντάλματος σύλληψης για αξιωματούχους του Ισραήλ (πρωθυπουργός Netanyahu και υπουργός Άμυνας Gallant) και της Hamas.
«Ο εισαγγελέας (σσ: Karim Khan) δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να διατυπώσει μια κατηγορία και το δικαστήριο θα αποφασίσει». «Στο μεταξύ, καλώ όλους, αρχίζοντας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην φοβερίζουν τους δικαστές». «Μην τους απειλείτε, μην προσπαθείτε να επηρεάσετε την απόφασή τους, μερικές φορές με απειλές και πολύ σκληρές εκφράσεις» δήλωσε ο Josep Borell στη δημόσια τηλεόραση TVE.
Ο Karim Khan κατηγόρησε τους τρεις ηγέτες της Hamas για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ο αφανισμός, η αρπαγή ομήρων και η σεξουαλική βία, και τους δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αφανισμό, χρήση του λιμού ως όπλου και εκ προθέσεως επίθεση σε αμάχους.
Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και αναφέρει πως το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία εκεί, ενώ κάλεσε τις χώρες να αποκηρύξουν αυτό που αποκάλεσε πολιτικά υποκινούμενο δικαστήριο. Η Hamas απέρριψε επίσης τις κατηγορίες σε βάρος των ηγετών της.
Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ο Josep Borrel σχολίασε:
«Όταν λέγεται πως αυτό ενισχύει τη Hamas, το βλέπω από την άλλη πλευρά, επειδή ο παλαιστινιακός κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε μια αρχή την οποία αναγνωρίζουμε, την οποία χρηματοδοτούμε, με την οποία δεσμευόμαστε… και μια τρομοκρατική οργάνωση που τη βλέπουμε ως τέτοια».
Σημίωσε δε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε πως το να ασκείται κριτική στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός. «Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν… η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης