Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία ως…φάρσα - Άμυνα Maginot ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία – Λευκορωσία

Η ιστορία ως…φάρσα  - Άμυνα Maginot ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία – Λευκορωσία
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει ενοποιημένη αμυντική γραμμή στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία
Η ένταξη της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Συμμαχίας να φτάσουν στα σύνορα της Ρωσίας - κατά παράβαση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ΗΠΑ να μην επεκτείνουν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, πέρα από την επανενωμένη Γερμανία.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, η Πολωνία και η Βαλτική ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιρωσικής υστερίας.
Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cezary Tomczyk ανακοίνωσε τα σχέδια της Βαρσοβίας να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία για την κατασκευή μιας ενοποιημένης αμυντικής γραμμής της Βαλτικής στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», είπε ο Tomczyk, μιλώντας σε συνάντηση με υπουργούς Άμυνας χωρών της Βόρειας Ευρώπης την Πέμπτη (23/5/2024).

Η Ασπίδα της Βαλτικής

Η αμυντική γραμμή, που ονομάζεται «Baltic Shield», έρχεται μετά την απόφαση της Βαρσοβίας να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη δημιουργία ενός δικτύου οχυρών, οδοφραγμάτων, πλημμυρικών ζωνών, αντιαρματικών τάφρων και θέσεων βολής κοντά στα σύνορα με το Kaliningrad της Ρωσίας και τη Λευκορωσία.
Το εν λόγω δίκτυο φέρει το πομπώδες όνομα «Ανατολική Ασπίδα».
Τα δύο έργα θα συνδυαστούν.
Οι συνοριακές άμυνες της Πολωνίας αναμένεται να χρειαστούν «αρκετά χρόνια» για να δημιουργηθούν και να προστεθούν στο τείχος μήκους 187 χιλιομέτρων αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που υψώθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία το 2021 για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.
Οι λεπτομέρειες για τις διευρυμένες άμυνες της «Ασπίδας της Βαλτικής» δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά ο Λετονός υπουργός Άμυνας Laurynas Kasciunas είπε αυτή την εβδομάδα ότι η άμυνα της χώρας του θα περιλαμβάνει οχυρά από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα γνωστά «δόντια δράκου» , που είναι αντιαρματικά εμπόδια.
Η Βαρσοβία πάντως αναμένει νομικές διαμάχες για την Ανατολική Ασπίδα– συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ανησυχιών από τις τοπικές κυβερνήσεις και τους διαχειριστές προστατευόμενων περιοχών όπως το Εθνικό Πάρκο Bialowieza – του οποίου η άγρια ζωή έχει ήδη υποφέρει από το τείχος των συνόρων που χτίστηκε το 2021.
Η Ασπίδα είναι επίσης πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα τη βίαιη απαλλοτρίωση ιδιόκτητων γαιών.
Στο παρελθόν, τέτοιες απαλλοτριώσεις έχουν επικριθεί για χαμηλό αντίτιμο.
Η γραμμή Maginot που ετοιμάζουν Πολωνία και χώρες της Βαλτικής θα επιβαρύνει με επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ τους φορολογούμενων των κρατών που ήδη φλερτάρουν με την ύφεση, τον πληθωρισμό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης