Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση κόλαφος από το Διεθνές Δικαστήριο για το Ισραήλ: Σταματήστε τώρα την επέμβαση στη Rafah - «Καταστροφή» στη Γάζα

Απόφαση κόλαφος από το Διεθνές Δικαστήριο για το Ισραήλ: Σταματήστε τώρα την επέμβαση στη Rafah - «Καταστροφή» στη Γάζα
Η συνεδρίαση και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
(Συνεχές update) Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Rafah της Νότιας Γάζας σε συνεδρίασή του, που συγκαλείται, κατόπιν αιτήματος της Νότιας Αφρικής.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο του ΟΗΕ δίνει σαφή εντολή το Ισραήλ να σταματήσει την επέμβαση στη Rafah, να ανοίξει την ανθρωπιστική δίοδο στην περιοχή, για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε παρατηρητές και να δώσει εξηγήσεις για τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει τη γενοκτονία.
Κατόπιν επίσημου αιτήματος της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτατα μέτρα κατά του εβραϊκού κράτους, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση - χαστούκι για το Ισραήλ.
Μάλιστα, Nawaf Salam, επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, διεμήνυσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πειορχή της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο, «επιδεινώθηκε περαιτέρω» από την τελευταία δικαστική απόφαση του Μαρτίου.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Rafah χαρακτηρίζεται πλέον ως «καταστροφική», τόνισε χαρκτηριστικά.
«Τα προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες της αλλαγής της κατάστασης», αναφέρεται επίσης στην απόφαση της Χάγης και για αυτό τον λόγο διατάσσει τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Rafah.
Τέλος, το ICJ διέταξε το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός σχετικά με την πρόοδό του ως προς την εφαρμογή των μέτρων που καθόρισε το θεσμικό όργανο. 
Στον απόηχο της απόφασης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και αναμένει την συμμόρφωση όλων των πλευρών με αυτές, έπειτα από την εντολή που δόθηκε στο Ισραήλ να τερματίσει την στρατιωτική επίθεση στη Rafah. Ο Antonio Guterers «υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον Χάρτη και το καταστατικό του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν ως οφείλουν με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Stéphane Dujarric.

Οργή στο Ισραήλ: Ψευδής, εξωφρενική και αηδιαστική η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συνέταξαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο απαντούν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, η οποία διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Rafah, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο αφανισμού του άμαχου πληθυσμού στην πόλη νότιας της Γάζας.
Η ισραηλινή διπλωματία χαρακτηρίζει την απόφαση «ψευδή, εξωφρενική και αηδιαστική».
«Μετά την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά των πολιτών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν δίκαιο αμυντικό πόλεμο για να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Hamas και να απελευθερώσει τους ομήρους μας», τονίζεται σχετικά.
«Το Ισραήλ το κάνει αυτό σύμφωνα με το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του και τους πολίτες του, διατηρώντας τις ηθικές του αξίες και τηρώντας το διεθνές δίκαιο», σημειώνουν οι αρχές του Τελ Αβίβ.
«Το Ισραήλ δεν πραγματοποίησε και δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Rafah που δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αφανισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει», προσθέτουν.
Και κλείνουν διαμηνύοντας ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο για να μειώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ζημιές στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας».
Ενώ η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ισραήλ να αποτρέψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το να ανακαταλάβουν το πέρασμα της Rafah, το Τελ Αβίβ αναφέρει ότι παραμένει δεσμευμένο να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας μέσω της πύλης.
Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να ανοίξει ξανά το πέρασμα από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την πλευρά της Γάζας στις 7 Μαΐου, επισημαίνουν οι Times of Israel.

Χαιρετίζει την απόφαση η Παλαιστινιακή Αρχή - Η Hamas θέλει απόσυρση των IDF από το σύνολο της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Rafah, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Nabil Abu Roudeina.
Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, διέταξαν νωρίτερα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.
Από την πλευρά της, η Hamas χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, αποδοκίμασε το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, η Hamas «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Rafah».
«Αυτό που συμβαίνει στη Tsaballa και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στηRafah», ανέφερε η Hamas, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

To ... βιολί του το Ισραήλ - Συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Rafah

Παρά την ετυμηγορία - κόλαφο του Δικαστηρίου, Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της Rafah, με το Τελ Αβίβ να στέλνει, έτσι, μήνυμα για το πως θα αντιδράσει στην απόφαση και για το κατά πόσο θα ... ευθυγραμμιστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Τη σχετική εξέλιξη μετέδωσε ο ανταποκριτής του Anadolu στη Γάζα.


Μήνυμα Borrell στην ΕΕ: «Ή θα είμαστε με το διεθνές κράτος Δικαίου ή με το Ισραήλ»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.
"Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ", δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.
Έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση των IDF στην πόλη Rafah της Λωρίδας της Γάζας.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η απόφαση του ΔΔ υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Γάζα

Ανιτδρώντας στην απόφαση του διεθνούς νομικού σώματος υπό τα Ηνωμένα Έθνη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του ICJ δείχνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη Γάζα.
«Η διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», δήλωσε ο Balkees Jarrah από την οργάνωση διεθνών δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ.
«Αυτή η απόφαση δίνει δυνατότητες για "ανακούφιση", αλλά μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να επιβάλει επειγόντως τα μέτρα του δικαστηρίου», συμπλήρωσε.


Ολόκληρη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
192-20240524-ord-01-00-en_2.pdf

Η συνεδρίαση του ICJ:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης