Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γραμμή κοινής αντεπίθεσης μετά τη συνάντηση Xi - Putin: Τα σκληρά αντίποινα Ρωσίας και Κίνας που γονατίζουν τη Δύση

Γραμμή κοινής αντεπίθεσης μετά τη συνάντηση Xi - Putin: Τα σκληρά αντίποινα Ρωσίας και Κίνας που γονατίζουν τη Δύση
Αλλεπάλληλα στοχευμένα πλήγματα από Μόσχα και Πεκίνο στοχεύουν την οικονομία των ΗΠΑ και της ΕΕ
H συνάντηση μεταξύ του Xi και του Putin την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο δεν περιορίστηκε στις γνωστές διπλωματικές αβρότητες, αλλά τουναντίον είχε μια πολύ ουσιώδη και κοινή στόχευση για τη Ρωσία και την Κίνα.
Διακηρυγμένος στόχος της Μόσχας και του Πεκίνου, και φυσικά των δύο ηγετών τους, ήταν μια συντονισμένη απάντηση στις απειλές και στη συνεχή -οικονομική και στρατιωτική- πίεση που τους ασκεί η Δύση για να διατηρήσει ένα ξεπερασμένο μοντέλο κατανομής της παγκόσμιας ισχύος.
Διόλου τυχαία λίγες, μόλις, ημέρες μετά τη συνάντηση, ξεκίνησαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες απόφάσεις των δύο κρατών των BRICS για τα αντίποινα που θα εξαπολυθούν προς τη Δύση, με ιδιαίτερη στόχευση την οικονομία των ΗΠΑ.

Πρώτο μήνυμα ισχύος από την Κίνα:  Κυρώσεις σε Lockheed και εξοπλιστικούς κολοσσούς - «Οικονομικός στραγγαλισμός, τέλος»

Έτσι, η Κίνα προχώρησε στην πρώτη σκληρή διπλωματική πρωτοβουλία, καθώς ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε εξοπλιστικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και τα στελέχη τους, ως απάντηση στον «οικονομικό εξαναγκασμό» της Ουάσιγκτον κατά κινεζικών εταιρειών, αλλά και ως αντίποινα για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Το Πεκίνο αναφέρθηκε, επίσης, στις αμερικανικές κυρώσεις κατά κινεζικών οντοτήτων που σχετίζονται με τη Ρωσία, ως σοβαρό λόγο για την επιβολή των σχετικών «αντίμετρων».
Ως εκ τούτου, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε πολλές και σημαντικές εταιρείες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και τα στελέχη τους, που περιλαμβάνουν μονάδες και άτομα που συνδέονται με τις Lockheed Martin, τη Raytheon και General Dynamics, και άλλους κολοσσούς, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου.
«Οι ΗΠΑ... έχουν επιβάλει αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον ορισμένων κινεζικών οντοτήτων... ενώ συνεχίζουν να πουλάνε όπλα στην περιοχή της Ταϊβάν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας…, αναμειγνύονται σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και [υπονομεύουν] σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», πρσθέτει η κινεζική διπλωματία.
Επισημαίνεται ότι χθες 21/5 το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems, Boeing Defense, Space & Security θα προστεθούν στη λίστα του Πεκίνου με τις «αναξιόπιστες οντότητες».
Αν και η Ουάσιγκτον έχει υποχωρήσει από το 1979 από τη γραμμή επίσημης αναγνώρισης της Ταϊπέι, εξακολουθεί να αποτελεί τον πλέον προνομιακό εταίρο της Ταϊβάν αλλά και τον πιο σημαντικό προμηθευτή όπλων.

Μήνυμα υπεράσπισης του δόγματος της «Μιας Κίνας» ... στον απόηχο της ορκωμοσίας του Lai

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επανέλαβε χθες (21/5) ότι καμία εσωτερική πολιτική της Ταϊβάν δεν αντιβάινει το γεγονός ότι το νησί και η Κίνα αποτελούν μέρος μιας πλήρους, ενιαίας και αδιάσπαστης οντότητας, χαρακτήρισε, δε, όλες τις προσπάθειες για την ανεξαρτησία του νησιού «επικίνδυνες», ιδίως μετά την ανάδειξη του δυτικόφιλου Lai Ching-te ως προέδρου.
Ειδκικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν, ο Wang Yi επισήμανε ότι οι προσπάθειες της Ταϊβάν για ανεξαρτησία συνιστά την «πιο σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη», την «πιο επικίνδυνη αλλαγή στο status quo» και τον «κύριο παράγοντα απειλής της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν».
Ο Wang Yi υποστήριξε περαιτέρω ότι η Κίνα και η Ταϊβάν είναι -σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα- μια οντότητα, σημειώνοντας ότι η επανένωση τους είναι αναπόφευκτη.
Όταν ρωτήθηκε για την ορκωμοσία του Lai, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin προειδοποίησε για την «πολιτική χειραγώγηση» που άσκησαν ορισμένες χώρες σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν - μια ξεκάθαρη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Κίνας.

Lai_Ching-te.jpg
Ο Lai Ching-te, νέος ηγέτης της Ταϊβάν

«Η Κίνα καταδικάζει σθεναρά αυτές τις ενέργειες και θα λάβει ορισμένα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», διεμήνυσε προς τη Δύση.
Τη Δευτέρα 21/5, ο Lai έδωσε την ομιλία της ορκωμοσίας του, στην οποία προέτρεψε την Κίνα «να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν με πόλεμο» και να επιλέξει τον διάλογο αντί για την αντιπαράθεση όταν πρόκειται για την Ταϊβάν.

Ακόμα πιο σκληρή η απάντηση του Putin - Ετοιμάζει μπαράζ αντιποίνων για τα ρωσικά assets

Αν και σε πλήρη συνεννόηση με το Πεκίνο, ο Putin αναμένεται να αντιδράσει ακόμα πιο σκληρά , δεδομένου ότι η Δύση, και ειδικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν εισήκουσαν τις προειδοποιήσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από φιλικά προς τη Μόσχα κράτη να μην τολμήσουν να πειράξουν τα ρωσικά assets.
Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, πίεζαν στο παρασκήνιο την ΕΕ να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασχέσει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κιέβου.
Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται γιατί θα έχουν μικρότερες απώλειες, είχε δηλώσει ο Armin Steinbach, καθηγητής νομικής και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce στο Παρίσι, σε άρθρο του στη γαλλική Figaro.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ήρθε η ώρα της Ρωσίας να απαντήσει...
Ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα που ορίζει αποζημίωση για τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στη ρωσική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει πως «κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διαπιστωθεί το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης δικαιωμάτων του σε ιδιοκτησία του, κατόπιν απόφασης κράτους ή δικαστικού σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ, και να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση απωλειών».
Η δε Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως κάτοχος δικαιωμάτων.
Για να υπάρξει αποζημίωση, καθίσταται δυνατή η κατάσχεση της περιουσίας και στη συνέχεια η μεταβίβασή της στον πληγέντα.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική Unicredit και άλλη μία αμερικανική τράπεζα έχουν ήδη υποστεί σκληρές συνέπειες...
Όπως σημειώνει το Ria Novosti, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να τροποποιήσει τους νόμους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε νόμο που δίνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και να τα «αξιοποιήσει» για τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αποφασίζει για τη δήμευση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Η ενέργεια του Putin συμπίπτει επίσης με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Στρέζα της Ιταλίας, όπου συζητούν αμερικανικό σχέδιο για αποστράγγιση της αξίας παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη - ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.
Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να λάβουν τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης