Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με ώθηση από την Nvidia – Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq με 1,1%, στο +0,7% ο S&P 500

Άνοδος στη Wall, με ώθηση από την Nvidia – Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq με 1,1%, στο +0,7% ο S&P 500
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Κεφάλι πήραν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν έδαφος, οδηγώντας τον Nasdaq σε νέο ιστορικό υψηλό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή αύξηση 0,01% στις 39.069 μον., ο S&P 500 κέρδισε 0,70% στις 5.304 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση 1,1% στις 16.920 μον.
safdfasdasdf.JPG
Σημαντικός παράγοντας για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η αναπτυξιακή έκρηξη της οποίας έχει δώσει εκπληκτική ώθηση σε εταιρείες όπως η Nvidia (+2,57%).
«Οι αγορές τείνουν να παίρνουν ανάσες πριν από τα Σαββατοκύριακα, οπότε διακόπτονται οι συναλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των πρακτικών της Fed έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη χθεσινή καθίζηση της αγοράς, παρά την τροχιά της Nvidia» δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 1,2% στα 82,38 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 77,94 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 2.337 δολ./oz.
Παράλληλα, μικτή τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,47% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,95%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0853 δολ.

Κατά τ’ άλλα, σε ό,τι αφορά τα μάκρο, η οικονομία φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτική.
Η ζήτηση για διαρκή αγαθά ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου.
Οι παραγγελίες για είδη μεγάλης διάρκειας όπως συσκευές, αυτοκίνητα και αεροπλάνα αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,8% τον Μάρτιο, με τον Dow Jones να έχει προβλέψει μείωση 1%.
Εξαιρουμένων των ειδών μεταφοράς, οι παραγγελίες εξακολουθούν να επιταχύνονται κατά 0,4%.
Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες ήταν σταθερές, εξαιρουμένης της άμυνας.
Τα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση του Μαΐου ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σηματοδοτούν πως οποιαδήποτε αποδυνάμωση της ζήτησης στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει σταματήσει.
Μετά από αυτά τα ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα, η Goldman Sachs προέβλεψε πως η πρώτη μείωση επιτοκίων εκ μέρους της Fed θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να βελτιωθεί πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι θερμός
Συνεπώς, τυχόν επιτοκιακή περικοπή μπορεί να καθυστερήσει» έγραψε ο οικονομολόγος της David Mericle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης