Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχασε κάθε επαφή με την πραγματικότητα ο Zelensky - Υστερικά ξεσπάσματα κατά Ουκρανών στρατηγών για την ήττα από τη Ρωσία

Έχασε κάθε επαφή με την πραγματικότητα ο Zelensky -  Υστερικά ξεσπάσματα κατά Ουκρανών στρατηγών για την ήττα από τη Ρωσία
Οργισμένος με τους στρατηγούς του είναι ο Ουκρανός πρόεδρος λόγω της εντυπωσιακής προέλασης του ρωσικού στρατού στο Kharkiv
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φέρεται να έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης και πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν, ούτε τους στρατηγούς του.
Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Kharkiv, ο Zelensky είναι έξω φρενών με τους στρατηγούς του, πιστεύοντας ότι του κρύβουν την αλήθεια.
Η διαλυτική αυτή κατάσταση εξηγεί εν μέρει το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε σχεδόν ακατάληπτες δηλώσεις.
Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι εξοργισμένοι, καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά ακάθεκτος και μάλιστα με σχετική ευκολία αναφέρει ο Economist.
Μερικοί στρατιώτες επικρίνουν τις καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια και άλλοι υποπτεύονται ότι η «ανικανότητα ή ακόμη και η προδοσία» διαδραματίζει καίριο ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.
«Αναδύονται επίσης θεωρίες συνωμοσίας ότι πολιτικοί στο Κίεβο ή την Ουάσιγκτον ξεπουλούν το Kharkiv εν αναμονή μιας κακής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το επίσημο ουκρανικό αφήγημα, που παρουσιάζει μία σχεδόν ρόδινη εικόνα, δεν βοηθά στον κατευνασμό της οργής», γράφει το βρετανικό περιοδικό.

Τα υστερικά ξεσπάσματα του Zelensky

«Ο Zelensky πρέπει να σε εγρήγορση.
Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος πρέπει να επικεντρωθεί στην επιτόπια κατάσταση», δήλωσε ο Denys Yaroslavsky αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στο Economist.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ουκρανοί στρατηγοί παρουσιάζουν στον πρόεδρο μια θετική προοπτική, η οποία δεν βοηθά στoν κατευνασμό της οργής.
Αντίθετα, αυτό προκαλεί τριβές στο Κίεβο, με τον Zelensky να «ξεσπά στους στρατηγούς του».
Ωστόσο, τα ξεσπάσματα του Zelensky δεν περιορίζονται στους συμπατριώτες του.
Αποκαλύφθηκε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε λεκτική επίθεση σε ξένους πρεσβευτές στο Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σχολίασε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απαίτησε σχεδόν υστερικά η «φόρμουλα ειρήνης» του να αποτελέσει ένα μέσο για να «γονατίσει τη Ρωσία» και να υποστηριχθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Ελβετία.
Η Ελβετία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στις 15 και 16 Ιουνίου στο τουριστικό θέρετρο Bürgenstock κοντά στη Λουκέρνη.
Στη διάσκεψη προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από περίπου 160 χώρες.
Η Ρωσία δεν έλαβε καμία πρόσκληση, καθώς, όπως τόνισε ο Lavrov η διάσκεψη προοριζόταν να είναι περισσότερο μια συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να συνθηκολογήσει η Μόσχα.
«Στα τέλη Απριλίου, ενώ συζητούσε με ξένους πρεσβευτές στο Κίεβο για την ελβετικής διάσκεψη, ο Zelensky πέρασε τον περισσότερο χρόνο απαιτώντας σχεδόν υστερικά μεγαλύτερη υποστήριξη για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης ως ένα μέσο για να γονατίσει τη Ρωσία», δήλωσε ο Lavrov.

Η απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα και η «κακή ειρηνευτική συμφωνία»

«Ένα άτομο που δεν αισθάνεται την ανάγκη να διατηρήσει τον αυτοέλεγχό του, αρχίζει να μιλά για αυτό που πραγματικά έχει στο μυαλό του», πρόσθεσε ο Lavrov.
Αν και οι Ουκρανοί στρατιώτες φοβούνται ότι θα υπάρξει μια «άσχημη ειρηνευτική συμφωνία», είναι απίθανο να επιτευχθεί το 2024, καθώς ο Zelensky έχει νομοθετήσει την απαγόρευση οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς του Κιέβου, είτε με επικεφαλής τον Zelensky είτε όχι, θα συνθηκολογήσει και θα αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αναγνώριση σημαντικής απώλειας εδάφους, αλλά μέχρι τότε, επιστρατεύσεις και μάταιες μάχες, απλώς θα καθυστερούν το τελικό αποτέλεσμα.
Δεδομένου ότι η Ρωσία ελέγχει πλήρως την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, πολλοί ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών.
Και παρόλο που ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες στο Kharkiv είναι «αγανακτισμένοι» και κατηγορούν τη Δύση για την έλλειψη οπλισμού, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει μόνο τον Zelensky που οδήγησε την Ουκρανία σε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι του πολέμου, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Ο Ουκρανός πρόεδρος στις 20 Μαΐου, παραδέχτηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε «δύσκολη» κατάσταση λόγω της ρωσικής επίθεσης στο Kharkiv και εξέφρασε τη λύπη του για καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια και την έλλειψη άδειας περί χρήσης δυτικών όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
«Διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τους ενάντια στις συσσωρεύσεις ρωσικού εξοπλισμού στα σύνορα, ακόμη και στο έδαφός τους…
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα θετικό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov τόνισε ότι η άδεια της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί δυτικής κατασκευής όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας αποτελεί απόδειξη ότι το καθεστώς του Κιέβου «οδηγείται σε υστερία».
Σύμφωνα με τον Peskov το καθεστώς του Κιέβου και ο Zelensky «κάνουν συνεχείς υστερικές δηλώσεις.
Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην πρώτη γραμμή».
Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή του Kharkiv τον Μάιο 2024 με σκοπό να δημιουργήσει μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις των Ουκρανών κατά της ρωσικής πόλης Belgorod.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κατάληψη της πόλης του Kharkiv, είναι απολύτως εφικτό ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει εάν το καθεστώς του Κιέβου αρνηθεί να διαπραγματευτεί με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης