Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του 2023 για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του 2023 για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο
Η ενεργειακή κρίση είναι η κορυφαία απειλή για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Οι κυβερνοκίνδυνοι και η διακοπή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων προβληματίζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2023.
Ωστόσο, είναι οι μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός, η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και μία επικείμενη ύφεση, καθώς και ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης, που θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με Βαρόμετρο Επιχειρηματιών Κινδύνων για το 2023 της Allianz.

Οι κίνδυνοι στο διεθνές γίγνεσθαι

Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία είναι ακόμη ένας κίνδυνος που προστίθεται φέτος στους 10 κορυφαίους παγκοσμίως, στη 10η θέση, ενώ η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ανεβαίνει, στη 8η θέση. Οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς παραμένουν βασικός κίνδυνος και παραμένουν στην 5η θέση, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιά / έκρηξη πέφτει κατά δύο θέσεις, στην 9η.

Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, στην 1η θέση βρίσκεται η ενεργειακή κρίση αλλά και οι μακροοικονομικές. Την 3η θέση στην κατάταξη μοιράζονται οι κυβερνο-κίνδυνοι και οι φυσικές καταστροφές, ακολουθούν κίνδυνοι που προκύπτουν από τις αλλαγές στην νομοθεσία, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι κίνδυνοι από τυχόν διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών καθώς και από πυρκαγιές και εκρήξεις, και τέλος οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών και αφερεγγυότητας.

Οι κίνδυνοι 2023 αφορούν όλες τις επιχειρήσεις μεγάλες μεσαίες και μικρές

Το 2023, οι τέσσερις κορυφαίοι κίνδυνοι αφορούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών διεθνώς -μεγάλες, μεσαίες και μικρές- καθώς και όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ (με εξαίρεση τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης). Οι ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν επιχειρήσεις στις περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού αλλά και της Αφρικής παρουσιάζουν αποκλίσεις, αντανακλώντας τον διαφορετικό αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του.
Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων η Allianz απευθύνθηκε σε 2.712 εξειδικευμένους διαχειριστές κινδύνων σε 94 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων CEOs, διαχειριστών κινδύνου, μεσιτών και ειδικών στην ασφάλιση.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης