Τελευταία Νέα

Δ. Μάνος (ERGO): H διαδικασία ασφάλισης μεγάλων έργων, διαχείρισης ζημιών και αποζημιώσεων

tags :
Δ. Μάνος (ERGO): H διαδικασία ασφάλισης μεγάλων έργων, διαχείρισης ζημιών και αποζημιώσεων
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει αναλαμβάνοντας ένα έργο να βοηθήσουν να προδιαγραφούν, με ασφαλιστικά σωστό και πλήρη τρόπο, οι ελάχιστες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών

Οι ασφαλιστικές καλύψεις -από την ανάληψη ενός έργου μέχρι την οριστική παράδοσή του- είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο να μελετηθεί σωστά το έργο και να αναλυθούν/προβλεφθούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι. Μεγάλη προσοχή, επίσης, πρέπει να δίνεται στις εξαιρέσεις κάθε συμβολαίου οι οποίες θα πρέπει να αναλύονται σε βάθος, εξηγεί στο BN o Δημήτρης Μάνος, Προϊστάμενος Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζημιών στην ERGO, τονίζοντας ότι εξειδικευμένα στελέχη της ERGO αξιολογούν τις ανάγκες, τους κινδύνους και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής, ταυτόχρονα, κάνουν καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών της επιχείρησης και προτάσεις ασφαλιστικών καλύψεων ανάλογα με την δραστηριότητα του πελάτη  ενώ στην περίπτωση ζημιών συντάσσουν έκθεση πραγματογνωμοσύνης με  εγνωσμένου κύρους εταιρείες πραγματογνωμοσύνης.

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται για την ασφάλιση μεγάλων έργων υποδομών - Πώς γίνεται η ανάληψη κινδύνου, η διαχείριση ζημιών και η διαχείριση κινδύνου σε μεγάλα έργα υποδομών

Η υλοποίηση των τεχνικών έργων καθώς και μεγάλων έργων υποδομών, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος λόγω της πληθώρας κινδύνων και ρίσκων που περιέχει, χρειάζεται απαραιτήτως την Ασφάλιση.
Η ERGO Ασφαλιστική, έχοντας ως σύμμαχο και την μητρική Munich Re, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντασφάλισης παγκοσμίως, επενδύει συνεχώς στην εξειδίκευσή της στον τομέα των Τεχνικών Ασφαλίσεων, έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα εργαζομένων με εμπειρία ετών στην ασφαλιστική κάλυψη μεγάλων έργων υποδομών.
Τα τελευταία χρόνια, η ERGO Ασφαλιστική έχει εκπονήσει μελέτες και έχει σχεδιάσει ασφαλιστήρια συμβόλαια για σειρά έργων μεγάλων προϋπολογισμών (για όλες τις πλευρές είτε του κυρίου του έργου, είτε του παραχωρησιούχου, είτε του χρηματοδότη). Κατέχοντας εμπειρία δεκαετιών στον κλάδο ασφάλισης τεχνικών έργων κατευθύνουμε σωστά τους συνεργάτες και πελάτες μας προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η εταιρεία μας συντάσσει την απαραίτητη έκθεση, έτσι ώστε να διερευνήσουμε τις ανάγκες και τους κινδύνους και εν συνεχεία παρέχουμε για τον πελάτη εναλλακτικές για την καλυψη του. Ενδεικτικά αναφέρω τα δημόσια έργα στην ασφάλιση των οποίων συμμετέχει η ERGO σε συνασφαλιστικά σχήματα είτε ως leader είτε ως follower τα τελευταία χρόνια που είναι τα εξής:

  • Γραμμή 4 του Μετρό Αθηνών
  • Νέος Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργου
  • Βόρειο Τμήμα αυτοκινητόδρομου Ε65
  • Αυτοκινητόδρομος flyover Θεσσαλονίκης

Οι ασφαλιστικές καλύψεις -από την ανάληψη ενός έργου μέχρι την οριστική παράδοσή του- είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο να μελετηθεί σωστά το έργο και να αναλυθούν/προβλεφθούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι. Μεγάλη προσοχή, επίσης, πρέπει να δίνεται στις εξαιρέσεις κάθε συμβολαίου οι οποίες θα πρέπει να αναλύονται σε βάθος.
O ασφαλιστικός κλάδος αυτής της μορφής, έχει ρόλο ουσιαστικό και απολύτως καθοριστικό για την ολοκλήρωση του εκάστοτε έργου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει αναλαμβάνοντας ένα έργο να  βοηθήσουν να προδιαγραφούν, με ασφαλιστικά σωστό και πλήρη τρόπο, οι ελάχιστες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών. Να εκφράσουν με σαφήνεια - που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αλλά και με ευελιξία, ώστε να δύναται να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις συνθήκες της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Να έχουν διεξοδικές συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό πρόγραμμα και να γνωμοδοτούν για αυτές. Τέλος να ελέγχει τακτικά και να βεβαιώνει τη συμμόρφωση του ασφαλιστικού προγράμματος των εμπλεκόμενων μερών, με τις υποχρεώσεις τους οι οποίες προκύπτουν από τη σύμβαση.
Η συνδρομή της ασφαλιστικής αγοράς, κρίνεται ουσιώδους σημασίας και αξίας σε όλα τα στάδια ενός τεχνικού έργου από τη συμβουλευτική στο λεκτικό των τεχνικών προκηρύξεων των έργων, για την έγκυρη αποφυγή μελλοντικών αστοχιών. Τις εγγυητικές επιστολές διαφόρων τύπων, μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, βάσει της πιστοληπτικής διαβάθμισης εκδότη εγγυητικής που απαιτείται ανά περίπτωση. Την αναζήτηση, εύρεση και τοποθέτηση της βέλτιστης ασφαλιστικής πρότασης, για τη σωστότερη κάλυψη των κινδύνων του έργου και τη διαχείριση πιθανών γεγονότων αποζημίωσης».
Η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να συνυπολογίσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν ενσωματωθεί στην παραγωγή έργου όπως και τις αυξημένες απαιτήσεις κάλυψης αποζημιώσεων λόγω καθυστερήσεων και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Οι κύριες καλύψεις - Εξατομικευμένες λύσεις και προϋποθέσεις

Η ERGO Ασφαλιστική εξειδικεύεται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, δίνοντας έμφαση στους μεγάλους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς κινδύνους. Διαθέτοντας υψηλό capacity, μεγάλο εύρος καλύψεων, αλλά και ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, η ERGO σήμερα, ηγείται και συμμετέχει συνασφαλιστικά, σε έναν σημαντικό αριθμό ασφαλιστηρίων συμβολαίων μεγάλων επιχειρήσεων. Στην επιτυχημένη παρουσία της στον τομέα, συμβάλλει καθοριστικά το γεγονός ότι ανήκουμε στον όμιλο της Munich Re που μας δίνει  πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή εμπειρίας και τεχνογνωσίας πέρα από τα σύνορα της χώρα μας.
Ειδικά, στις ασφαλίσεις περιουσίας, με τα προγραμματα της η ERGO Ασφαλιστική καλύπτει κτιριακές εγκαταστάσεις, το περιεχόμενό τους, καθώς και το μηχανολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων για κινδύνους:Πυρκαγιάς, Σεισμού, Φυσικών Φαινομένων, Απεργιών, Στάσεων, Οχλαγωγιας και Πολιτικών Ταραχών, Κακόβουλων Βλαβών, Τρομοκρατικών Ενεργειών, Κλοπής, καθώς και Απώλειας Κερδών (loss of profit). Ουσιαστικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο διαμορφώνεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών και το είδος της επιχείρησής προσφέροντας πλήθος καλύψεων, από απλή Πυρκαγιά έως και κατά Παντός Κινδύνου.
Η ασφάλιση των βιομηχανικών κινδύνων είναι μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου συνολικής διαχείρισης εξειδικευμένων καλύψεων. Η ERGO Ασφαλιστική  συνδυάζοντας την πολυετή πείρα και την άριστη τεχνογνωσία της, προτείνει σε κάθε πελάτη εξατομικευμένες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής του και τη βιωσιμότητά της σε κάθε αναπάντεχο γεγονός. Ο εντοπισμός, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η αξιολόγηση του βιομηχανικού κινδύνου της επιχείρησης γίνεται από πιστοποιημένους μεσίτες ασφαλίσεων-διαμεσολαβητές, οι οποίοι σε συνεργασία με έμπειρους πραγματογνώμονες κάνουν μια ολιστική διαχείριση του κινδύνου με στόχο μια δυναμική, επωφελή διαπραγμάτευση με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Με τα προγράμματά μας προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις και προστασία για μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να επικεντρωθείτε ανενόχλητα στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σας.
Εξειδικευμένα στελέχη μας αξιολογούν τις ανάγκες, τους κινδύνους και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής σας και σας προτείνουν το συνδυασμό καλύψεων που ταιριάζει στις ανάγκες της. Κάνουν εκτενή καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών της επιχείρησης και προτάσεις ασφαλιστικών καλύψεων ανάλογα με την δραστηριότητα του πελάτη. Συντάσσουν έκθεση πραγματογνωμοσύνης με  εγνωσμένου κύρους εταιρείες πραγματογνωμοσύνης, η οποία είναι δεκτή απο ολες τις αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες και δεσμευτική κατα την διαδικασία αποζημίωσης. Προχωρούν σε ολοκληρωμένη τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημίας και κατά τη διάρκεια της περιόδου έως την αποζημίωση.
Η Munich Re συμβάλλει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο μέσω της έρευνας, αλλά και με καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις ή μέτρα πρόληψης και ενδυνάμωσης.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης