Τελευταία Νέα

Σε σημείο καμπής τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα Unit Linked

Σε σημείο καμπής τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα Unit Linked
Τα περιθώρια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στένεψαν με την άνοδο των επιτοκίων

Κέρδη συσσώρευσαν τα τελευταία χρόνια οι ασφαλισμένοι από τα άλλοτε δημοφιλή ασφαλιστικά προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked). Τα UL (unit linked) κυριάρχησαν για κάποια χρόνια στην αγορά, ενισχύοντας σε μεγάλο ποσοστό την συνολική παραγωγή του κλάδου ζωής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Οι ασφαλιστές επικεντρώθηκαν στις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, δίνοντας έτσι μία διέξοδο αποταμίευσης με καλές αποδόσεις στους επενδυτές, αλλά συγχρόνως και προστασίαw για ορισμένες κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια και την αβεβαιότητα των αγορών, την άνοδο των αποταμιεύσεων και τα χαμηλά επιτόκια.
Τα περιθώρια κέρδους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα προϊόντα unit linked, ωστόσο στένεψαν επικίνδυνα από τα μέσα του 2022, με το που εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Οι πωλήσεις υποχώρησαν και τα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών αυξήθηκαν. Οι ασφαλιστικές βρίσκονται σήμερα σε σημείο καμπής, καθώς απαιτείται σταθερά υψηλή παραγωγή ανά έτος και μεγάλος όγκος επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζονται.

Αλλαγή προφίλ στα προϊόντα για να περιορίσουν τις απώλειες οι ασφαλιστικές

Το 2023 οι ασφαλιστικές που εξειδικεύονται σε ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις για να μπορέσουν να καλύψουν, μεταξύ άλλων τα λειτουργικά τους έξοδα και μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις απαιτείται να διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά τους προϊόντα, να αλλάξουν το επενδυτικό προφίλ των UL ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις ΑΕΔΑΚ, καθώς και να διασφαλίσουν ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που προσφέρουν τα προϊόντα αυτά έχουν πιστοποίηση και πολύ υψηλή εξειδίκευση.

Διασπορά κεφαλαίων για επιμερισμό των κινδύνων

Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές κατηγορίες και τις επιλογές των προϊόντων UL δεν υπάρχει κανόνας. Οι επιλογές και οι τοποθετήσεις των επενδυτών εξαρτώνται από τις ανάγκες τους και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το προφίλ της ασφαλιστικής εταιρείας, τον τρόπο διανομής, τα έξοδα διαχείρισης.

Οι υψηλές εγγυήσεις προστατεύουν σε περιόδους χρηματιστηριακών κρίσεων

Σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων τα πλεονεκτήματα των UL εντοπίζονται στην διασπορά τοποθετήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων και στην γεωγραφική διασπορά των κεφαλαίων αυτών. Η διασπορά σε ομολογιακά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Τα περιόδους ανόδου των ομολόγων, οι τοποθετήσεις κερδίζουν από την άνοδο των τιμών και σε περιόδους ανόδου των μετοχών επωφελούνται από την άνοδο των μετοχών. Τέλος τα UL που προσφέρουν εγγυήσεις πάνω από 85% του αρχικού κεφαλαίου προστατεύουν τους επενδυτές από τις μεγάλες κρίσεων των χρηματιστηρίων.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης