Τελευταία Νέα

Μεταφέροντας το επιχειρηματικό ρίσκο στην ιδιωτική ασφάλιση

Μεταφέροντας το επιχειρηματικό ρίσκο στην ιδιωτική ασφάλιση

Η ασφάλιση της επιχείρησης με τις κατάλληλες καλύψεις αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο

Το 2022 ήταν μία χρονιά απρόοπτων εξελίξεων και ανατροπών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μετά τον Covid19 ήλθε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος με σοβαρά επακόλουθα σε γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ανατρέποντας την τάξη πραγμάτων. Το 2023 απαντά μία σειρά μεγάλων ζητημάτων, όπως είναι η ενεργειακή κρίση,  ο πληθωρισμός, οι συναλλακτικοί κίνδυνοι, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών, η άνοδος του κυβερνοεγκλήματος, η απότομη άνοδος των φυσικών καταστροφών κ.α. Αυτό το περιβάλλον ρευστότητας επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε προβλεπόμενους αλλά και απρόβλεπτους κινδύνους. 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά το 2023 για τις επιχειρήσεις

Με τα δεδομένα αυτά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τις επιχειρήσεις.
Πώς θα πορευτούν το 2023 οι επιχειρήσεις; Θα σταματήσουν τις συναλλαγές, θα σταματήσουν να επενδύουν, θα μπουν στον πάγο τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν ρίσκο; Θα μείνουν πίσω ενώ ο ανταγωνισμός το 2024 μπορεί να βρεθεί μακράν μπροστά; Η απάντηση που δίνει το ΒN, μετά το ρεπορτάζ που έκανε για το αφιέρωμα στις Επιχειρηματικές Ασφαλίσεις και Ασφάλιση Έργων, είναι «όχι». Μάλιστα, το ΒΝ έχει να προτείνει και λύσεις μεταφοράς του ρίσκου των επιχειρήσεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση επιχειρήσεων

Η ασφάλιση της επιχείρησης με τις κατάλληλες καλύψεις αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο καθώς και μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις, που μπορεί να κάνει μία επιχείρηση, με στόχο να διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και παραμονή της στην αγορά. Η ασφάλιση μίας επιχείρησης λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας βοηθώντας την να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αντιμετωπίσει ταχύτερα τις οικονομικές επιπτώσεις μίας κρίσης ή μίας μεγάλης απώλειας, που μπορεί να προκύψει από τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

Ο ρόλος της πρόληψης και βελτίωσης των τρωτών σημείων μίας επιχείρησης

Ταυτόχρονα, η ασφάλιση έχει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση. Η συζήτηση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, πράκτορα ή μεσίτη βοηθά στο να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να διορθώσει η επιχείρηση τα αδύνατα  σημεία των διαδικασιών της. Επίσης, η ασφαλιστική εταιρεία και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν την επιχείρηση (ο αντισυμβαλλόμενος) να κατανοήσει τους όρους ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου, τις απαλλαγές, τις εξαιρέσεις, ακόμα και τους όρους της αντασφάλισης σε επιχειρηματικά συμβόλαια περιουσίας, επαγγελματικών ευθυνών, αλλά και εξειδικευμένων κινδύνων, όπως είναι η κάλυψη διακοπής εργασιών, περιβαλλοντικών ευθυνών, ευθύνης κ.α.
O ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς τόσο ως διαχειριστή τόσο ως διαχειριστή κινδύνων όσο και ως θεσμικό επενδυτή είναι καθοριστικός.

Επιμέλεια αφιερώματος: Έλενα Ερμείδου, Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης