Τελευταία Νέα

Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS-17), οι ασφαλιστικές εταιρείες

Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS-17), οι ασφαλιστικές εταιρείες
Λύση για τους επενδυτές ή γόρδιος δεσμός;

Σημαντικός χρόνος θα χρειαστεί μέσα στο 2023, ώστε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις των νέων λογιστικών προτύπων IFRS-17 (ΔΠΧΑ-17) στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Στόχοι

Οι αλλαγές αυτές των λογιστικών προτύπων  που αναμφισβήτητα  θα επηρεάσουν τις ασφαλιστικές στόχο έχουν την πληροφόρηση των επενδυτών, την επιμέτρηση των συμβολαίων, για μεγαλύτερη διαφάνεια και την ενίσχυση της διαδικασίας σύγκρισης οικονομικών μεγεθών. Η σύνθετη, ωστόσο, διαδικασία που απαιτείται, μπορεί να εντείνει αντί να αμβλύνει τα προβλήματα, καθώς οι επενδυτές  μπορεί να μην γνωρίζουν το πώς λειτουργεί το πρότυπο, ή να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν τα οικονομικά μεγέθη όπως συνέβη και με την Οδηγία για την Φερεγγυότητα ΙΙ που έγινε νόμος του κράτους.

Προσδιορισμός χαρτοφυλακίου με τρεις παραμέτρους

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ΔΠΧΑ-17 είναι η έννοια της λογιστικής μονάδας αλλά για να γίνει αυτό οι ασφαλιστικές θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν το χαρτοφυλάκιο των συμβάσεων τους, και σε τι κινδύνους υπόκεινται (το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών συμβάσεων). Τα νέα λογιστικά πρότυπα καθορίζουν τρεις παραμέτρους για το επιτόκιο προεξόφλησης ταμειακών ροών: 1ον να εκφράζει την χρονική αξία του χρήματος, 2ον να συμφωνεί με τα τρέχουσες αξίες της αγοράς, 3ον να εξαιρούνται από τις τιμές της αγοράς οι παράγοντες που δεν αντικατοπτρίζονται στις ταμειακές ροές.

Η προσαρμογή στο κίνδυνο στόχο έχει την ορθή αποζημίωση του πελάτη, οι αναφορές το κέρδος

Τα ΔΠΧΑ-17 ειδικότερα εισάγουν νέα στοιχεία στις συνιστώσες του κινδύνου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων: συγκεκριμένα στην προσαρμογή του κινδύνου και το περιθώριο συμβατικής υπηρεσίας. Η  προσαρμογή στον κίνδυνο στόχο έχει να αποζημιώσει σωστά τον πελάτη μία ασφαλιστική, ενώ οι αναφορές που αφορούν στα συμβατικά περιθώρια στόχο έχει στο να γνωρίζει μία ασφαλιστική τι κέρδος θα βγάλει από μία ασφαλιστική σύμβαση. Επίσης τα κέρδη θα αναγνωρίζονται την στιγμή που αποκτώνται.
Με την ολοκλήρωση της μετάβασης στα νέα λογιστικά πρότυπα η εικόνα των ίδιων κεφαλαίων για πολλές ασφαλιστικές θα αλλάξει αυτό μεταξύ άλλων θα επιδράσει και στον τρόπο μόχλευσης κεφαλαίων.

Η πλήρης μετάβαση απαιτεί ξεκάθαρο σχέδιο

Οι ασφαλιστικές θα χρειαστεί να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για την εφαρμογή των ΔΠΧΑ-17. Την ίδια στιγμή η  διαδικασία προς την υλοποίηση των νέων λογιστικών προτύπων απαιτεί σχέδιο και ξεκάθαρα βήματα από τις ασφαλιστικές, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους, καθώς η πλήρης μετάβαση θα έχει αντίκτυπο σοβαρό όχι μόνο στις χρηματοοικονομικές αναφορές των ασφαλιστικών αλλά σε όλους τους τομείς της επιχείρησης.

Τα βήματα

Οι ασφαλιστικές θα πρέπει να προγραμματίζουν διαρκείς κύκλους εκπαίδευσης μέσα στο 2023, να έχουν προσδιορίσει την μεθοδολογία, να έχουν αναλύσει τις χρηματοοικονομικές τους λειτουργίες και τους συστημικούς κινδύνους καθώς και τις επιπτώσεις, να έχουν εκπονήσει σχέδιο προϋπολογισμού με τις απαιτούμενες δαπάνες και πόρους, να έχουν προσδιορίσει με μια πρώτη εκτίμηση τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μοντέλου στην επιχείρηση καθώς και στα προϊόντα που προσφέρει.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης