Τελευταία Νέα

«Ασπίδα» για κατασκευαστές και εργολάβους, η ασφάλιση τεχνικών έργων

«Ασπίδα» για κατασκευαστές και εργολάβους, η ασφάλιση τεχνικών έργων
Οι ευθύνες των κατασκευαστών και των εργολάβων δεν περιορίζονται στο κύριο έργο τους

Η ασφάλιση τεχνικών έργων συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τα οικοδομικά πλάνα ανάπτυξης που μπορεί να έχει η κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η σωστή ανοικοδόμηση και ανάπτυξη βασίζεται σε δύο σημεία: στη σωστή μελέτη και την σωστή εκτέλεση των τεχνικών έργων υποδομών, έργα που σχετίζονται με κτίρια, υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, τουρισμό κ.α.
Στην Ελλάδα μετά από μία σοβαρή υποχώρηση του ρυθμού ανοικοδόμησης, ο κλάδος των έργων υποδομής σταδιακά επανέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχονται και οι τεχνικές ασφαλίσεις που δεν είναι τίποτα άλλο από την διαχείριση κινδύνων σε εταιρείες του κατασκευαστικού και βιομηχανικού κλάδου.

Ευθύνες κατασκευαστών και εργολάβων

Οι ευθύνες των κατασκευαστών και των εργολάβων δεν περιορίζονται στο κύριο έργο τους, ούτε στις ευθύνες που αναλαμβάνουν προς την πολεοδομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές. Οι ευθύνες κατασκευαστών και εργολάβων συνδέονται με την επιχειρηματική τους ιδιότητα και σχετίζονται με κινδύνους ζημιών, άστοχων πράξεων ως προς το έργο, ανθρώπινο λάθος, ατυχημάτων προς τρίτους ή ατυχημάτων / δυστυχημάτων προσωπικού.

Μελέτη και κατασκευή

Η μελέτη και η  κατασκευή κτιρίων αποτελούν σύνθετες διαδικασίες. Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών απαιτείται η μελέτη, η επίβλεψη, τα χρηματοδοτικά κεφάλαια, τα υλικά που χρειάζονται οι εργολάβοι και τα μηχανικά μέσα. Σε αυτά, στο διάστημα της ανέγερσης του έργου δύνανται να προκληθούν μία σειρά από ζημιές: στο ίδιο το έργο ή σε τρίτους, ή στο προσωπικό που εργάζεται για την αποπεράτωση του έργου.

Οι συνήθεις κίνδυνοι και οι ευθύνες

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μελέτη και την επίβλεψη έχουν να κάνουν με κινδύνους από απρόοπτα φυσικά φαινόμενα, όπως φωτιά, πλημμύρα, σεισμός, άλλους κινδύνους όπως δολιοφθορές, κυβερνοέγκλημα κτλ, ατυχήματα τρίτων, εργαζομένων.
Κατασκευαστικοί-τεχνολογικοί κίνδυνοι ανθρωπογενούς χαρακτήρα, σχετιζόμενοι με λανθασμένη μελέτη, κακοτεχνία ή ελαττωματικό υλικό, ευθύνες που αποδίδονται στην μελέτη, τους προμηθευτές ή τον κατασκευαστή.

Ασφαλιστήρια κατά παντός κινδύνου εργολάβων και επαγγελματικής ευθύνης

Οι κίνδυνοι αυτοί ασφαλίζονται στα ασφαλιστήρια κατά παντός κινδύνου εργολάβων και επαγγελματικής ευθύνης στο πλαίσιο του έργου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ασφαλιστήρια που καλύπτουν και εγγυήσεις κατασκευής για τυχόν ζημιές που μπορεί να εκδηλωθούν σε ένα χρονικό διάστημα από την ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Εξαιρέσεις ανάλογα με την ασφαλιστική

Στα συμβόλαια αυτά υφίστανται εξαιρέσεις που μπορεί να είναι για ζημιές σε αντικείμενα εργαζομένων, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που εργάζονται στο έργο, ζημιές σε σκαλωσιές και ανυψωτήρες, αν και  ανάλογα με την ασφαλιστική οι δύο τελευταίοι κίνδυνοι να ασφαλίζονται με την προσθήκη επασφάλιστρου, ζημιές από κολώνες της ΔΕΗ, ζημιές σε σωλήνες της ΕΥΑΔΑΠ κτλ.

Μεσίτες ασφαλίσεων με ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα

Οι επιχειρήσεις που καλούνται να ασφαλίσουν την μελέτη και την κατασκευή του έργου θα πρέπει να επιλέξουν έναν ή περισσότερους μεσίτες ασφαλίσεων που θα έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα ώστε σε περίπτωση επέλασης ασφαλιστικού συμβάντος οι διαδικασίες αποζημίωσης να είναι σωστές και σύντομες.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης