Τελευταία Νέα
Speculator

Ξαφνικά θεωρούν την Ελλάδα επενδυτική όαση - Στα ύψη η συμμετοχή στο Greek Investment Conference της Morgan Stanley

Ξαφνικά θεωρούν την Ελλάδα επενδυτική όαση - Στα ύψη η συμμετοχή στο Greek Investment Conference της Morgan Stanley
Δεν έπεφτε καρφίτσα στα πάνελ των τραπεζών και των ενεργειακών εταιριών
Με πλήθος συμμετοχών από νέα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου 2023 το Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί το νέο play των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Οι συναντήσεις όχι μόνο σε επίπεδο μεγάλων εταιριών αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν ήταν σημαντικά περισσότερες των περυσινών γεγονός που πιστοποιεί την καλύτερη οργάνωση του φετινού Conference σε σχέση με το περυσινό αλλά και τις βελτιωμένες συνθήκες στην ελληνική αγορά.
Η παρουσία του πρωθυπουργού και η συζήτηση με με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι είναι ευτυχής που η χώρα ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις που είχε θέσει στο περυσινό συνέδριο δηλαδή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με επιθετικό τρόπο όσο επώδυνες και αν θεωρούνται από κάποιους , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και επισήμανε την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή πολιτική τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές όταν μιλάμε για επενδύσεις στα δίκτυα μας και στις διασυνδέσεις μας με την Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να εξάγουμε πολύ περισσότερη ενέργεια.
Η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας.
Αυτό μας έχει κοστίσει πολύ, ιδίως όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Δαπανήσαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για φυσικό αέριο.
Αν, όμως, μπορούμε να κάνουμε εξόρυξη δικού μας φυσικού αερίου, αν μπορούμε τουλάχιστον να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει, θέλω να διερευνήσω αυτή τη δυνατότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα πραγματοποίησε επαφές με τους παριστάμενους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων και τους θεσμικούς επενδυτές.

Γιατί τώρα Ελλάδα και οι ερωτήσεις

Οι τελευταίοι στις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές επιχειρήσεις έδειξαν να επικεντρώνονται στα οικονομικά στοιχεία και τη στρατηγική της κάθε εταιρίας κάνοντας ελάχιστες ερωτήσεις για δημοσιονομικά και παρόμοια υφής ζητήματα.
Μάλιστα όπως ανέφερε στο ΒΝ στέλεχος εισηγμένης επιχειρήσεις σε κατ ιδίαν συζητήσεις στελέχη ξένων οίκων ανέφεραν πως η Ελλάδα είναι όαση στη Νότια Ευρώπη αλλά και γενικά στην ΕΕ λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και της διευθέτησης του χρέους το οποίο έχει μακρά περίοδο αποπληρωμής και με χαμηλά επιτόκια όταν την ίδια στιγμή η γειτονική Ιταλία και υψηλά επιτόκια δανεισμού έχει αλλά και το χρέος της ωριμάζει εντός των επόμενων επτά ετών πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσει τεράστια ποσά από τις αγορές.
Στις τράπεζες τα ερωτήματα των επενδυτών εστιάστηκαν στο μέρισμα και στις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του 2024 αλλά και τις κινήσεις που πραγματοποιούν στο σκέλος της κλιματικής αλλαγής και της διασφάλισης των ESG στις επιχειρήσεις ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εταιρίες και τα σχέδια ανάπτυξής τους με τη ΔΕΗ να συγκεντρώνει την προσοχή και τηλεπικοινωνιακών funds.

Τα funds που έκαναν αισθητή την παρουσία τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι συναντήσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις είχαν μεγάλα funds που παραδοσιακά βλέπουν την ελληνική αγορά αλλά και funds που είτε ενδιαφέρονται για πρώτη φορά είτε θέλουν να επιστρέψουν μετά από χρόνια απουσίας ενώ έλλειψαν και συμβουλευτικές εταιρίες μεγάλων χαρτοφυλακίων όπως η DCS Delphic Strategies του Ινάχου Λάζου η οποία είχε εγκαίρως προβλέψει την εκρηκτική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021.
Ενδεικτικά από πλευράς επενδυτικών χαρτοφυλακίων αναφέρονται τα Morgan Stanley Asset Management, Deutsche Bank Asset Management, BNP Paribas, Tiko Capital, UBS, Fidelity, Capital, Golden Tree, Sloan Capital, Helikon, Macquarie Asset Management, Aber Capital, OAK Tree, BC Partners και Melqart Asset Management.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στο Greek Investment Conference είναι οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η Τράπεζα Κύπρου η οποία θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να υποβάλλει αίτημα παράλληλης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν έπεφτε καρφίτσα

Επισημαίνεται ότι τεράστιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση για την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference στην οποία συμμετείχαν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος (Πρόεδρος, Mytilineos Holdings), Πέτρος Τζαννετάκης (αναπληρωτής CEO, Motor Oil), Αλέξανδρος Εξάρχου (CEO Intrakat), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), Γιώργος Κούβαρης (Πρόεδρος, Ήρων), Ιωάννης Καράμπελας (CEO, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), Μαθιός Ρήγας (CEO, Energean).
Αναμενόμενη και μεγάλη αναμένεται να είναιη παρουσία των επενδυτών στο σημερινό πάνελ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης