Τελευταία Νέα
Speculator

Το σουρωτήρι της ΕΧΑΕ με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Μέχρι και οι νεκροί κάνουν συναλλαγές

Το σουρωτήρι της ΕΧΑΕ με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Μέχρι και οι νεκροί κάνουν συναλλαγές
Τα λάθη, τα χειροκίνητα, τα περίεργα με την εκκαθάριση και τα ερωτήματα για τους κωδικούς θανόντων
Σχετικά Άρθρα
Μια περίεργη κατάσταση επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο όπου με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται ανεκτές παραβάσεις της νομοθεσίας που ξεκινούν από λανθασμένους χειρισμούς σε απλά ζητήματα όπως η ρύθμιση του Ημερήσιου Ορίου Διακύμανσης (υπόθεση ΒΙΣ που αποκάλυψε το ΒΝ) και φτάνουν σε αυθαίρετες ημερομηνίες εφαρμογής του Κανονισμού του ΧΑ αλλά ακόμα και ζητήματα με τον τρόπο λειτουργίας του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου και της τήρησης των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.
Η τακτική του να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί επί χρόνια η οποία συνεχίζεται και σήμερα δεν βοηθά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς καθώς στο Χρηματιστήριο έχει επικρατήσει μια νοοτροπία δημοσιοϋπαλληλικής διεκπεραίωσης που δεν οδηγεί σε πρόοδο με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να είναι αυξημένοι και να χρειάζεται τύχη για να μην προκύψουν δυσεπίλυτα προβλήματα.
Χαρακτηριστικό της ανετοιμότητας της αγοράς είναι ότι ακόμα και σήμερα το Αποθετήριο δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν γίνονται συναλλαγές στο όνομα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.
Ας μας πουν επίσημα ότι κάνουμε λάθος και μακάρι να κάνουμε που δεν κάνουμε.

Ουδείς μπορεί επίσης να καταλάβει πως ακριβώς γίνεται η εκκαθάριση στην περίπτωση των φερόμενων λαθών των χρηματιστηριακών και ποιος ελέγχει αν τελικά πρόκειται για λάθη ή αθέμιτες πρακτικές υπαλλήλων που συγκαλύπτονται υπό τον μανδύα του λάθους που δεν τεκμηριώνεται.
Και όλα αυτά διότι η περίφημη πρόοδος των Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Χρηματιστηρίου είναι στα χαρτιά και το … χειροκίνητο που μπορεί να σημαίνει και λάθη αλλά και αυξημένη πιθανότητα διάπραξης απάτης καλά κρατεί.
Παράλληλα η κοινοτική νομοθεσία για τον Κεντρικό Αντισυμβαλλόμενο παραβιάζεται και όλοι οι αρμόδιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Ενδεικτικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης ποσών άνω των 260 εκ ευρώ που έχει στο ταμείο της η ATHEXClear (Εταιρία Εκκαθάρισης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο) τα οποία που αφορούν σε Ασφάλειες υπό μορφή μετρητών των Εκκαθαριστικών Μελών καθώς και τα διαθέσιμα του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης.

Και είναι ζήτημα γιατί δεν υπάρχει διαχείριση παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανονισμών και η επενδυτική πολιτική είναι άγνωστη όπως δεν είναι γνωστό και αν τηρείται και σειρά επιμέρους διατάξεων που προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες δημοσιότητας..
Όλα αυτά συνθέτουν μια κατάσταση για την οποία κανένας δεν μιλά δημοσίως με τη λογική ότι θα προστατέψουν την ιερή αγελάδα που λέγεται ΕΧΑΕ αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν υπονομευτικά προς τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.
Ο νέος επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος φέρεται να ήλθε με φόρα να αλλάξει τα πράγματα αλλά εξ όσων φαίνεται η έλλειψη εμπειρίας και γνώσης του πως λειτουργεί το Χρηματιστήριο αλλά και τι συμβαίνει στο παρασκήνιο τον έχουν οδηγήσει στο να ενσωματωθεί στη νοσηρή κατάσταση που κρατά χρόνια.
Στελέχη που έρχονται από το παρελθόν προσπαθούν να συντηρήσουν μια κατάσταση που καθιστούν τον εκάστοτε Πρόεδρο της ΕΧΑΕ όμηρο (πλην Λαζαρίδη που ήξερε το σύστημα εκ των έσω αλλά δεν ήθελε ποτέ την πρόοδο βολεμένος με το σύστημα που ο ίδιος ουσιαστικά είχε χτίσει έχοντας πολλά χρόνια στο Χρηματιστήριο) και τελικά συμμέτοχο σε μια τελματώδη κατάσταση που παρουσιάζεται ως πρόοδος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης