Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κρίσιμα ερωτήματα - Η στρατηγική επένδυση της Εθνικής στην Epsilon Net έγινε προμήθεια ομολογιακού δανείου 200 εκατ;

Κρίσιμα ερωτήματα - Η στρατηγική επένδυση της Εθνικής στην Epsilon Net έγινε προμήθεια ομολογιακού δανείου 200 εκατ;

Αφού η Εθνική Τράπεζα θεωρεί στρατηγική συμφωνία την επένδυση στην εισηγμένη γιατί μεσολαβεί στην είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή και δεν αποκτά η ίδια την πλειοψηφία;

Σε μηχανισμό ενθυλάκωσης υπεραξιών για βασικούς μετόχους και τράπεζες μετατρέπεται το χρηματιστήριο, σε βάρος  των συμφερόντων της λιανικής των επενδυτών.
Η περίπτωση της Epsilon Net είναι η δεύτερη κατά σειρά εισηγμένη εταιρεία, όπου μετά την άντληση κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, οι βασικοί μέτοχοι επιδιώκουν την έξοδο της από το χρηματιστήριο και χρησιμοποιούν τους επενδυτές για την επίτευξη των στόχων τους.
Στην περίπτωση, μάλιστα, της Epsilon Net προηγήθηκε ένα λογιστικό «λάθος» το οποίο προκάλεσε την αθρόα πώληση μετοχών.
Μερικούς μήνες μετά ο βασικός μέτοχος κ. Ι. Μίχος, αλλά και η Εθνική Τράπεζα συντονισμένα με το Atlantic Capital επιδιώκουν να διαγράψουν την εταιρεία από την αγορά προκειμένου να καρπωθούν τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.
To ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αληθεύει ότι ήλθε η πρώτη επικοινωνία της Epsilon Net με το Αtlantic Capital πραγματοποιήθηκε πριν από το λογιστικό χειρισμό της αποτύπωσης των stock options;
Kαι επιπρόσθετα, θα χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα δάνειο 200 εκατ. ευρώ στο όχημα (Ginger Digital Bidco) προκειμένου να εξαγοραστεί το 37% των μετοχών; Διότι η Εθνική διαθέτει ανάλογο ιστορικό, καθώς χορήγησε το δάνειο στην Ιnvel για την εξαγορά της Πανγαία Ακίνητα.
Και εν τέλει, αφού η Εθνική Τράπεζα θεωρεί στρατηγική συμφωνία την επένδυση στην εισηγμένη γιατί μεσολαβεί στην είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή και δεν αποκτά η ίδια την πλειοψηφία;
Διότι καλό είναι το premium (12 ευρώ) έναντι της μέσης τιμής των προηγούμενων έξι μηνών (9,63 ευρώ), ωστόσο στην περίπτωση της Epsilon Net έχουν συσσωρευθεί πολλά λάθη, όπως ένας ανάλογος λογιστικός χειρισμός στο ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής στην Κύρια Αγορά.  
Πριν, όμως, από την Epsilon Net, προηγήθηκε η περίπτωση της Entersoft, όπου αρχικά ο αγοραστής ήταν αγνωστος,και στην συνέχεια η διοίκηση της εταιρείας δήλωνε πως δεν είχε συνάψει καμία συμφωνία.
Τελικώς, η Entersoft εξαγοράστηκε από την Οlympia του ομίλου Γερμανού.

Ο λανθασμένος λογιστικός χειρισμός του ορκωτού ελεγκτή της Epsilon Net που αγνόησε η Deloitte της Εθνικής;  - Η βουτιά της μετοχής

Tον Σεπτέμβριο του 2023, ύστερα από επιστολή της Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία προχώρησε σε επαναξιολόγηση της λογιστικής αποτύπωσης, σχετικά με το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών (Stock option) με την μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για τους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας.
Με την εφαρμογή των Διεθνών προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΧΠΑ 2) τα αποτελέσματα του ομίλου της Epsilon Net επιβαρύνθηκαν κατά 3,9 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και κατά 5,7 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την χρήση του 2022.
Η επιβάρυνση συνεχίζεται και το 2024.
Όμως, τον Ιούνιο του 2023, ύστερα από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διεξήγαγε η Deloitte Business Solutions για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας η τελευταία αποκτά το 7,5% των μετοχών της Epsilon Net έναντι 7,40 ευρώ και δικαίωμα (option) για την απόκτηση πρόσθετου 7,5% από τον κ. Ι. Μίχο, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Πως η Deloitte δεν διαπίστωσε τον λανθασμένο χειρισμό; Ενημέρωσε την Εθνική Τράπεζα – η οποία δεν συνηθίζει λάθη στις αποτιμήσεις και ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια.
Με την ανακοίνωση η μετοχή της Epsilon Net χάνει 100 εκατ. ευρώ σε μια συνεδρίαση και κλείνει με -15% στα 9,77 ευρώ.
Έξι ημέρες, μάλιστα πριν τη «διορθωτική σημείωση» ο τίτλος σημείωνε άνοδο 5,26% στα 12 ευρω και διακινήθηκαν 600 χιλ. μετοχές.
Mε άλλα λόγια, οι επενδυτές στην λιανική έσπευσαν να ρευστοποιήσουν  τις μετοχές φοβούμενοι την αποκάλυψη μιας νέας Folli – Follie.
Eκ των υστέρων, και εκ των γεγονότων αποδεικνύεται ότι, η διοίκηση και η Εθνική Τράπεζα δεν επιθυμούσαν τους μικρούς επενδυτές ή καλύτερα όσοι λιγότεροι παρέμεναν στην μετοχή τόσο χαμηλότερα θα ήταν κεφάλαια για την εξαγορά του ποσοστού τους.
Τελικώς, θα απαιτηθούν 241 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 37% των μετοχών με το ξένο fund να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος καθώς η Ginger Digital Bidco που συστάθηκε με 25 χιλ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και παράβολο 43 ευρώ (εταιρεία μιας στάσης) θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ (4,4%), ενώ η Εθνική Τράπεζα θα καλύψει ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ένα επιπλέον 7,5% των μετοχών.
Η Εθνική Τράπεζα, επίσης, θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσει εάν τα χρήματα του ομολογιακού δανείου της Ginger Digital bidco θα προέλθουν από κεφάλαια της Τράπεζας.
Διότι, όλως τυχαίως, ο κ. Πολύκαρπος Θεμιστοκλέους πρόεδρος της εισηγήθηκε το άμεσο άνοιγμα λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ginger Digital στο Γεμη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης