Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Φως» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ρίχνει ο διεθνής Τύπος - Η «παγίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Φως» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ρίχνει ο διεθνής Τύπος - Η «παγίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Φως» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιχειρεί να ρίξει ο διεθνής Τύπος, ο οποίος καλωσορίζει την πρωτοβουλία Draghi, αν και δεν λείπει η κριτική από τα γερμανικά ΜΜΕ. 
Τι σημαίνει η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα και πως ο Draghi «παγιδεύει» τον Αλέξη Τσίπρα.

WSJ
Πέντε πράγματα, τα οποία όλοι οι αναλυτές πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ παραθέτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Με τον M. Draghi να προβαίνει στο μεγάλο «βήμα», ενεργοποιώντας τον «μπαζούκα» της ΕΚΤ, η εφημερίδα παρουσιάζει πέντε κεντρικούς παράγοντες, τους οποίους όλοι πρέπει να γνωρίζουν…

1. Πόσο μεγάλο είναι το πρόγραμμα
Η ΕΚΤ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο, το οποίο έχει ήδη αξιοποιήσει η Fed, η Βank of Japan και η Bank of England.
Θα αφορά την αγορά κρατικών και άλλης μορφής ομολόγων, με ρυθμό 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016.
Το νέο πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία νέου χρήματος, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός.

2. Ο σκοπός της Ποσοτικής Χαλάρωσης
Το συγκεκριμένο μέτρο επιστρατεύεται όταν τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο και αναζητείται ένας εναλλακτικός δρόμος περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Το QE εξυπηρετεί το ρόλο της μείωσης των επιτοκίων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επενδύσεων στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, σηματοδοτεί την ανάκαμψη της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

3. Δεν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία
Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν λήφθηκε ομόφωνα από το 25μελές εκτελεστικό συμβούλιο.
Αν και δεν δημοσιοποιήθηκε η εσωτερική διάσπαση, εναντίον της απόφασης τάχθηκαν τουλάχιστον τα δύο γερμανικά μέλη, πιθανώς και πολλά περισσότερα.
Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού και επομένως, εκτιμούν πως το QE λειτουργεί ως χρηματοδότης των κρατικών ελλειμμάτων.
Παράλληλα, φοβούνται πως το συγκεκριμένο μέτρο θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

4. Πώς λειτουργεί η αγορά ομολόγων
Κάθε μία από τις 19 κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη θα αγοράζει ομόλογα τις δικιά της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας πλήρως το ρίσκο μίας χρεοκοπίας.
Αυτό ουσιαστικά, εμποδίζει την μετακύληση του κόστους μίας πιθανής χρεοκοπίας μίας χώρας σε μία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

5. Πώς θα σημάνει την οικονομική αναβίωση
Ένας άμεσος τρόπος βοήθειας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η άσκηση καθοδικών πιέσεων στο ευρώ έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.
Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα, αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ αυτομάτως θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της εισαγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε ακριβότερο κόστος.

Η ποσοτική χαλάρωση στη... θεωρία
1. Η ΕΚΤ δημιουργεί χρήματα…
2. … για να αγοράσει ομόλογα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…
3. με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επιτόκια…
4. … οδηγώντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε περισσότερη δανειοδότηση…
5. … και έτσι δαπανούνται περισσότερα χρήματα και δημιουργούνται περισσότερες δουλειές…
6. … με αποτέλεσμα να τονώνεται η οικονομία

Στόχος: Η επιστροφή του ισολογισμού της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2012

Bloomberg
Η απόφαση της ΕΚΤ να αποκλείσει ατύπως έως τον Ιούλιο του 2015 την Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) αυξάνει τις πιέσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν από τον Ιούλιο του 2015, αυξάνει τις πιέσεις για τον νικητή της Κυριακής, προβάλλοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια διαχείρισης των απαιτήσεων των δανειστών.
Η απόφαση της ΕΚΤ αποκλείει ατύπως από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την Ελλάδα για μερικούς μήνες, μέχρι να γίνουν γνωστές οι προθέσεις και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που ηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις - που έχουν παγώσει - με την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματός της.
"Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέχρι τον Ιούλιο του 2015 αποτελεί μοχλό πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα", σχολιάζει ο Αθ. Βαμβακίδης, της Bank of America Merrill Lynch.
"Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας.
Αυτό είναι το καλύτερο για το οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα", προσθέτει.

Κριτική από τον γερμανικό Τύπο
Δριμεία κριτική στην απόφαση της ΕΚΤ ασκεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θεωρεί ότι η ευρωτράπεζα παραβιάζει τις αρχές της, προβαίνοντας ουσιαστικά σε κρατική χρηματοδότηση.
Η εφημερίδα εκτιμά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι η πολιτική αυτή θα επιταχύνει την «κούρσα υποβάθμισης» με αποτέλεσμα το κοινό νόμισμα να εξασθενήσει κι άλλο.
«Έτσι καταστρέφει η ΕΚΤ την εμπιστοσύνη στο ευρώ», διαπιστώνει η FAZ.
Η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει στις οικονομικές της σελίδες ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα δεν συνιστά «λευκή επιταγή» προς την Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει τους ειδικούς όρους με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα στο νεόκοπο πρόγραμμα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους οποίους η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τον Ιούλιο.
Όπως εκτιμάται, αυτό συνιστά «σήμα προς την Αθήνα».
Σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τερματίσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί «τότε μπορεί η ΕΚΤ να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα», σχολιάζει ο αρθογράφος.
Διαφορετική ανάγνωση των μέτρων της ΕΚΤ επιχειρεί η Frankfurter Rundschau, σχολιάζοντας ότι με τη στάση της η Γερμανία στρέφεται κατά της Ευρώπης.
«Ενώ η ΕΚΤ θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα συλλογικότητας της ευρωζώνης, οι πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία και στην Ολλανδία εμμένουν στα αντίθετα συμφέροντα.
Με τις εθνικές επιφυλάξεις τους εξασθενούν τη δράση της πολιτικής της ΕΚΤ και υποσκάπτουν το κοινό εγχείρημα της ευρωζώνης.- πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε ποτέ ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης