Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Το τέρας της ακρίβειας «ροκανίζει» την ελληνική οικονομία – Στο 2,8% η ανάπτυξη το 2024, με αστερίσκους

Wood: Το τέρας της ακρίβειας «ροκανίζει» την ελληνική οικονομία – Στο 2,8% η ανάπτυξη το 2024, με αστερίσκους
«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιόμορφη από πολλές απόψεις»
Σχετικά Άρθρα
Στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες της Ελλάδας, αναφέρεται σε έκθεσή της η Wood Company, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι το πλήγμα από τις υψηλές τιμές στις καταναλωτικές δαπάνες, υπονομεύει τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.
Τούτου λεχθέντος, η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% στην ελληνική οικονομία το 2024, μπορεί να υποβαθμιστεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τη Wood.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών της λιανικής μειώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο 2024 και κατά 9,8% σε ετήσια βάση σε όρους όγκου. «Η ανάλυση δείχνει αδυναμία σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων (μείωση κατά 11% σε ετήσια βάση σε όρους αξίας και -9,8% σε ετήσια βάση σε όρους όγκου) και στα τρόφιμα (-2,6% σε ετήσια βάση σε αξία, -8% σε ετήσια βάση σε όγκο). Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι της Ευρωζώνης όσον αφορά το μοτίβο ανάκαμψης δαπανών, επειδή, σε αυτές τις χώρες, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι, για τα απαραίτητα είδη, η ζήτηση έχει ανακάμψει και σε ορισμένες χώρες, οι διακριτικές δαπάνες δείχνουν δειλά σημάδια βελτιώσεων».
«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιόμορφη από πολλές απόψεις.
Πρώτον, η Ελλάδα δημοσιεύει στοιχεία κατανάλωσης έναν μήνα αργότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (...) Δεύτερον, οι έρευνες καταναλωτών δείχνουν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης δυσκολεύονται να ανέβουν από την περασμένη άνοιξη στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό ή πέφτει, και αυτό το παράδοξο είναι το πιο οξύ στην Ελλάδα. (...)
Τρίτον, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αντίληψης αυτού που φαίνεται να συμβαίνει και της πραγματικότητας για την πλειοψηφία των καταναλωτών. Επιφανειακά, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. (...) Ωστόσο, αυτή η επίδοση είναι πιθανώς υπερεκτίμηση. Tα πραγματικά χρήματα που λαμβάνουν οι πολίτες με τον κατώτατο μισθό, καθώς η φοροδιαφυγή από τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης παραμένει συχνή. Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συμβάσεις τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύπτουν υψηλό βαθμό συμφωνιών χωρίς αυξήσεις μισθών, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές χάνουν αγοραστική δύναμη από τους μισθούς τους και από τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ συχνά σε μετρητά», σχολιάζει η Wood.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-14_175502.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-14_175517.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης