Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι ΗΠΑ: Σε απελπιστική κατάσταση ο Ουκρανικός στρατός – Πολωνός στρατηγός: Και με 1.000.000 τανκς, θα ηττηθούν

Σοκάρουν οι ΗΠΑ: Σε απελπιστική κατάσταση ο Ουκρανικός στρατός – Πολωνός στρατηγός: Και με 1.000.000 τανκς, θα ηττηθούν
Σοκάρει το State Department ΗΠΑ: Είναι απίστευτα απελπιστική η κατάσταση του Ουκρανικού στρατού στο μέτωπο - New York Times: Οι Ρώσοι έχουν διαλύσει τις καλύτερες Ουκρανικές Ταξιαρχίες, δεν υπάρχει στρατός να πολεμήσει
(upd 34) Όταν εκπρόσωπος του αμερικανικού State Department δηλώνει επίσημα ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι σε απελπιστική κατάσταση… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Όταν οι New York Times προειδοποιούν ότι οι Ουκρανικές Ταξιαρχίες έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει μάχιμος στρατός για να πολεμήσει τους Ρώσους… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Όταν η Washington Post αποκαλύπτει ότι η Ρωσία σε περίπου 40 μέρες πήρε περισσότερα εδάφη από όσα η Ουκρανία είχε ανακτήσει όλο το 2023 ...οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Όταν Πολωνός στρατηγός ζητάει άμεσα διευθέτηση του Ουκρανικού και ειρήνη γιατί η Ουκρανία διαλύεται… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Μάλιστα δηλώνει ότι και 1.000.000 τανκς να δοθούν στην Ουκρανία θα ηττηθεί.
Όταν ο Zelensky σε συνέντευξή του στο ABC News στις 16 Μαΐου 2024 τονίζει ότι η κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv είναι πολύ σοβαρή και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν την πόλη του Kharkiv… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Πάντως ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πάρει το Kharkiv... μια ακόμη κίνηση υψηλής στρατηγικής...
Όταν ο έμπειρος πράκτορας της CIA Scott Ritter δηλώνει ότι η Ρωσία έχει πετύχει κάτι τεράστιο μπροστά στα μάτια μας… εξάντλησε πλήρως τον ουκρανικό στρατό που διαλύεται και αδυνατεί να αμυνθεί… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.
Οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν 50.000 στρατιώτες από τους 617.000 που βρίσκονται στην Ουκρανία να επιτεθούν στο Kharkiv και αυτό αποσύνθεσε την Ουκρανική άμυνα που καταρρέει σε 7 μέτωπα….
Εάν αυτό δεν λέγεται ύψιστη στρατιωτική τακτική, τότε τι;
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εστιάσει σε αυτή την μεγαλειώδη στρατηγική των Ρώσων που έχουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο 100%... και ακόμη η μεγάλη Ρωσική αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει…

Σοκάρει το State Department ΗΠΑ: Είναι απίστευτα απελπιστική η κατάσταση του Ουκρανικού στρατού στο μέτωπο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων απίστευτα απελπιστική, δήλωσε ο Vedant Patel αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department.
«Προφανώς η κατάσταση είναι απίστευτα απελπιστική. Γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή, αλλά είμαστε επίσης βέβαιοι ότι η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο πεδίο της μάχης»
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ίδιοι οι διοικητές και οι στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διαμαρτύρονται για τη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία είναι πιο ευάλωτη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγνώρισε επίσης ότι ο στρατός της χώρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Kharkiv.
Επί του παρόντος, μονάδες της ομάδας του Βορρά διεξάγουν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Kharkiv και έχουν καταλάβει σχεδόν 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στις 14 Μαΐου, ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Kharkiv, Vitaly Ganchev, δήλωσε ότι τα στρατεύματα ελέγχουν ήδη τα δυτικά και βόρεια του Volchansk.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές μονάδες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» στην περιοχή, δηλαδή να υποχωρήσουν.
Την προηγούμενη μέρα αναφέρθηκε ότι οι οικισμοί Glubokoe και Lukyantsy τέθηκαν υπό έλεγχο.
Στις 16 Μαΐου, ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό άρχισε να απελευθερώνει το χωριό Liptsy.

New York Times: Οι Ρώσοι έχουν διαλύσει τις καλύτερες Ουκρανικές Ταξιαρχίες, δεν υπάρχει στρατός να πολεμήσει

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντλήσει τις καλύτερες ταξιαρχίες τους, ρίχνοντάς τις συνεχώς στη μάχη ενάντια στις ρωσικές προελάσει σε όλο το μέτωπο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Η έλλειψη επαρκών δυνάμεων και η έλλειψη πυρομαχικών είναι καθοριστική.
Ο ουκρανικός στρατός ανταποκρίνεται στις ρωσικές προελάσεις μεταφέροντας τις καλύτερες ταξιαρχίες και τις επίλεκτες μονάδες του κατά μήκος του μετώπου
Τέτοιες βραχυπρόθεσμες αποφάσεις οδηγούν σε μακροπρόθεσμες συνέπειες απώλεια της μαχητικής αποτελεσματικότητας των μονάδων», σημείωσαν οι New York Times.
Όχι μόνο ολόκληρες ταξιαρχίες, αλλά και τα μεμονωμένα τάγματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πυροσβεστικές ομάδες».
Ταυτόχρονα, οι περισσότερες μονάδες δεν έχουν ξεκουραστεί από τις μάχες για την Avdiivka.
Η συνεχής μεταφορά των ίδιων ταξιαρχιών σε απειλούμενες περιοχές είναι μόνο μια μερική εκδήλωση της γενικής έλλειψης πόρων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως παρατήρησαν αναλυτές, ο ουκρανικός στρατός έχει όλο και λιγότερο προσωπικό και οι γραμμές άμυνάς του γίνονται όλο και πιο αδύναμες.
Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Kharkiv επιδείνωσε τα προβλήματα της Ουκρανίας, αναγκάζοντας την ουκρανική διοίκηση να χρησιμοποιήσει πολύτιμα αποθέματα από το έδαφος του Donetsk και του Luhansk.
«Τους επόμενους μήνες, πολλά θα κρέμονται από μια κλωστή για το Κίεβο».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, έχοντας ακούσει τις αναφορές από τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky και τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov, χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή του Kharkiv μια από τις πιο «καυτές».
Ο Zelensky χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Kharkiv.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναγνώρισε τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv και αναγνώρισε την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών στρατευμάτων.

Washington Post: Η Ρωσία κατέλαβε περισσότερα εδάφη σε λίγες εβδομάδες από όσα ανέκτησε η Ουκρανία με την αντεπίθεση του 2023

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερα εδάφη στις πρόσφατες επιχειρήσεις τους από ό,τι ανέκτησε η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της το 2023, γράφει η Washington Post.
Το άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερη γη από ό,τι η Ουκρανία απελευθέρωσε στην αντεπίθεση του 2023» βασίζεται ιδιαίτερα σε συμπεράσματα Αμερικανών μη κυβερνητικών ειδικών που παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία στοχεύει πολλά σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 965 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, κερδίζοντας έδαφος ενάντια στον ουκρανικό στρατό που αναμένει περισσότερα στρατεύματα και όπλα για να φτάσουν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
«Τις τελευταίες ημέρες, μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας έχει εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους.
Μερικοί εκτοπισμένοι είπαν ότι αυτή η εισβολή ήταν ακόμη πιο βίαιη από την πρώτη.
Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης κέρδη νοτιότερα.
Ενώ τα κέρδη της Ρωσίας ήταν συγκριτικά μικρά, οι αναλυτές είπαν ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικά καθώς πιέζουν τον στρατό της Ουκρανίας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή»,
επισημαίνει η Washington Post.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν τρωτά σημεία στην ουκρανική πλευρά, πιέζοντας τον εχθρό από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Max Bergmann, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Το μέγεθος των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες είναι περίπου τόσο μεγάλο όσο το έδαφος που ανακατέλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης θερινής αντεπίθεσης το 2023.
kerdi.JPG

map_2_3.JPG


territory_1.JPG

Σε θέση άμυνας - Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για ρωσική επίθεση και στο Sumy


Μετά τη ρωσική επίθεση στο Kharkiv, ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται και παίρνει θέσεις άμυνας και στην περιοχή του Sumy με τον Alexander Syrsky, τον επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, να υποστηρίζει πως οι μάχες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.
«Πήγα και έλεγξα όλες τις μονάδες που προετοιμάζονται για άμυνα στην κατεύθυνση του Sumy» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Alexander Syrsky, ο οποίος υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις με την επίθεση στο Kharkiv, επέκτειναν την περιοχή των ενεργών συγκρούσεων κατά σχεδόν 70 χιλιόμετρα.
Όπως είπε ο Alexander Syrsky η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στο Kharkiv προκειμένου να αναγκάσει την Ουκρανία να ρίξει επιπλέον εφεδρικές Ταξιαρχίες στο πεδίο της μάχης.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 17/5 το πρωί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι η κατάσταση στο Kharkiv έχει σταθεροποιηθεί, αναφέροντας πως το βαθύτερο σημείο στο οποίο έφτασε η επίθεση των Ρώσων, είναι στα 10 χιλιόμετρα.

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Syrsky γιατί ανέλαβες αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, αφού χάνουμε – Γιατί τους στέλνεις στον θάνατο

Ο πρώην σύμβουλος του άλλοτε προέδρου της Ουκρανίας, Leonid Kuchma, Oleg Soskin απευθύνθηκε μέσω You Tube στον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky και του έθεσε μία δύσκολη ερώτηση για την κατάσταση στο Kharkiv.
Την Παρασκευή (17/5/2024), ο Syrsky είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν σφοδρές μάχες λόγω της απροσδόκητης προέλασης του ρωσικού στρατού.
«Syrsky, γιατί συμφώνησες, αν είναι τόσο έξυπνος και καταλαβαίνεις τα πάντα, γιατί συμφώνησες να αντικαταστήσεις τον Zaluzhny;» ρώτησε;
Σύμφωνα με τον Soskin, ο στρατηγός κατάλαβε ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί.
Το εξήγησε λέγοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αρκετούς στρατιώτες και η επιστράτευση με τη μορφή που θέλουν δεν θα γίνει.
«Δεν θα υπάρξουν όπλα, δεν θα υπάρξει τίποτα;
Γιατί ο Syrsky συμφώνησε με αυτό;
Γιατί να τους στείλεις στο θάνατο;» ρωτά ο Soskin.

Waldemar Skrzypczak (Πολωνός στρατηγός): Η Δύση τώρα να σταματήσει την σύγκρουση στην Ουκρανία - Και 1.000.000 τανκς δεν τους σώζουν

Οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να τερματίσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας στρατηγός Waldemar Skrzypczak σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rzeczpospolita.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτή τη σύγκρουση με κάθε κόστος στην Ουκρανία.
Ξέρετε θα σώσει τους Ουκρανούς, αν σταματήσουμε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε ο Waldemar Skrzypczak
Σύμφωνα με τον Waldemar Skrzypczak, καμία βοήθεια από τη Δύση δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία.
Είναι πεπεισμένος ότι ακόμη και 1.000.000 τανκς δεν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να αντισταθμίσει την έλλειψη προσωπικού και να επιτύχει μη ρεαλιστικούς στόχους για την επιστροφή εδαφών.
«Η μεγαλύτερη καταστροφή που μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία είναι η συνέχιση της σύγκρουσης», σημείωσε ο Waldemar Skrzypczak.
Τον Φεβρουάριο, σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Putin, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και μετά ο Zelensky νομικά απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Kather (Γερμανός στρατηγός): Αιμορραγεί μέχρι θανάτου η Ουκρανία – Πρέπει να φύγουμε από τον τρομακτικό πόλεμο φθοράς

Ο απόστρατος Γερμανός στρατηγός Roland Kather, μιλώντας στη Die Welt, ζήτησε να εξεταστούν πιθανά σενάρια για έξοδο από την ουκρανική σύγκρουση.
«Η Ουκρανία σταδιακά ξεμένει από αίμα.
Δεν έχει αρκετό προσωπικό για να δημιουργήσει μια κατάλληλη εφεδρεία», σημείωσε o Kather, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι «κουρασμένοι, αδύναμοι» και το ηθικό τους έχει πέσει.
«Επί μήνες, μπορούμε να πούμε, από την αρχή αυτού του τρομερού πολέμου φθοράς, πάντα υποστήριζα ότι στα παρασκήνια –τουλάχιστον όχι δημόσια, όχι στα μέσα ενημέρωσης– σκεφτείτε, όπως είπατε, ποια σενάρια εξόδου είναι δυνατά », είπε ο στρατηγός απαντώντας σε ερώτηση εάν η Γερμανία θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη σύγκρουση.
Ωστόσο, ο Kather αναγνώρισε ότι αυτό θα είναι «πολύ δύσκολο» εάν η μία ή η άλλη πλευρά έβλεπε στρατιωτικές ευκαιρίες για πρόοδο.

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν την πόλη του Kharkiv

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky τόνισε σε συνέντευξή του στο ABC News στις 16 Μαΐου ότι η κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv είναι πολύ σοβαρή και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν την πόλη του Kharkiv.
Ο Zelenskyυποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει την πόλη του Kharkiv εάν οι ουκρανικές δυνάμεις λάβουν δύο συστήματα αεράμυνας Patriot για να αναπτυχθούν στην περιοχή.
Τα ρωσικά αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας στοχεύουν όλο και περισσότερο την πόλη του Kharkiv και τα περίχωρά της με βόμβες ολίσθησης και διάφορες επιθέσεις πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες για να υποβαθμίσουν την ουκρανική άμυνα και να παρακινήσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.
Η επαρκής κάλυψη αεράμυνας στην περιοχή της πόλης του Kharkiv θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να περιορίσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο εάν οι δυτικές χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα συστήματα για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη μπορούν να χτυπήσουν την πόλη του Kharkiv χωρίς να φύγουν ποτέ από τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Η Ρωσία αξιοποιεί τον ρωσικό εναέριο χώρο ως καταφύγιο για να χτυπήσει την Περιφέρεια του Kharkiv λόγω των απαγορεύσεων στη χρήση συστημάτων που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Η Ρωσική αεράμυνα διαλύει τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS – Το αεροδρόμιο Belbek δεν χτυπήθηκε ουσιωδώς

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές ATACMS και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Κριμαίας τη νύχτα της 15ης προς 16 Μαΐου.
Οι ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε πυραύλους ATACMS και δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαΐου και κατέστρεψαν 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 16 Μαΐου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα πρώτο κύμα εναέριων και ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο την Σεβαστούπολη για να αποσπάσουν την προσοχή της ρωσικής αεράμυνας και στη συνέχεια εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους ATACMS, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν πάνω από το αεροδρόμιο Belbek.
ι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα ATACMS εναντίον του αεροδρομίου Belbek τη νύχτα της 14ης προς 15 Μαΐου.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν ακόμη επαληθεύσει το αποτέλεσμα των χτυπημάτων κατά του αεροδρομίου, αν και το αντάρτικο κίνημα Atesh Κριμαίας δήλωσε ότι οι πράκτορες του επιβεβαίωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν επιτυχώς το αεροδρόμιο
Ο οργανισμός ανοιχτού κώδικα Frontelligence Insight με έδρα την Ουκρανία, επικαλούμενος δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης, δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Belbek τις τελευταίες δύο ημέρες, οι δύο αφορούσαν τον αεροδιάδρομο.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν χτύπημα στην Tula αλλά απέτυχαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχείς επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός ρωσικού αμυντικού εργοστασίου στην πόλη Tula τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαΐου.
Πηγές πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφεραν σε πολλά ουκρανικά μέσα ότι η Κύρια Στρατιωτική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) πραγματοποίησε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του «Bazalt» που είναι αμυντικό βιομηχανικό εργοστάσιο, το οποίο παράγει όπλα και πυρομαχικά για τον ρωσικό στρατό.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 16 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Περιφέρεια Tula και το εργοστάσιο Bazalt αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι τυχόν drones έπληξαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην πόλη Tula.

Zakharova: ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν με τη φωτιά – Η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τρομοκρατικές επιθέσεις από την Ουκρανία

Αυστηρή προειδοποίηση σε ΗΠΑ και ΕΕ για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων που εξαπολύει ο ουκρανικός στρατός, απευθύνει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, λέγοντας πως Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες παίζουν με τη φωτιά.
«Στις 16 και 17 Μαΐου, το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε άλλη μια μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μη επανδρωμένα σκάφη στην Κριμαία, την περιοχή του Krasnodar και άλλες ρωσικές περιοχές.
Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε κατηγορηματικά την Ουάσιγκτον , το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες δυτικές πρωτεύουσες, καθώς και το Κίεβο, που είναι υπό τον έλεγχό τους, ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις στο έδαφός της.
Τόνισε ότι πίσω από αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις με δυτικά όπλα, οι σιλουέτες των Αμερικανών και Βρετανών χειριστών του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είναι ξεκάθαρα ορατές», σημείωσε η Zakharova.
«Όχι μόνο τον προμηθεύουν με πυραύλους και βαρέα όπλα ολοένα και μεγαλύτερου βεληνεκούς, αλλά δίνουν επίσης το πράσινο φως για τη χρήση τους εναντίον της Ρωσίας, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η κλίκα της ουκρανικής ηγεσίας φαίνεται να πιστεύει στην ατιμωρησία της εν μέσω συχνών επισκέψεων δυτικών απεσταλμένων στο Κίεβο», επεσήμανε.

Οι ρώσοι με χτύπημα Iskander διέλυσαν το διοικητήριο Ουκρανών και στρατιωτικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση Iskander σε συγκέντρωση ξένου εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Το πλήρωμα του επιχειρησιακού-τακτικού πυραυλικού συστήματος Iskander της ομάδας δυνάμεων της Δύσης χτύπησε συγκέντρωση ξένου εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης».
Το τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας με εμβέλεια βολής έως και 500 χιλιόμετρα.
Η κεφαλή του πυραύλου μπορεί να καταστρέψει σχεδόν κάθε στόχο: θέσεις διοίκησης του εχθρού, στήλες εξοπλισμού, συστήματα αεράμυνας.
Το οπλοστάσιο OTRK περιλαμβάνει τόσο βαλλιστικά όσο και φτερωτά βλήματα, τα οποία δημιουργούν ψευδείς ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς πλησιάζουν τον στόχο και γίνονται ουσιαστικά άτρωτα στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Η στάση του Putin για τα πυρηνικά αποθαρρύνει τις ΗΠΑ, δεν θα εμπλακούν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin εξέδωσε προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω πιθανής επέμβασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου.
«Ο Putin έχει καταστήσει σαφές ότι εάν σκέφτεστε να ανακατευτείτε στη Δυτική Ουκρανία, σκεφτείτε το καλά, θα εμπλακείτε σε πόλεμο με τη Ρωσία που είναι έτοιμη να πολεμήσει», τόνισε ο Douglas McGregor
Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη, η Ουάσιγκτον αποθαρρύνθηκε πολύ από τη θέση του Ρώσου ηγέτη σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Προφανώς δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή τη μάχη, ούτε και το ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Douglas McGregor.
Νωρίτερα, στις 9 Μαΐου, ο Putin σχολίασε μια άσκηση για τη δοκιμή της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι αυτό ήταν μια προγραμματισμένη εργασία.

Jacques Baud (Ελβετός συνταγματάρχης): Χωρίς στρατηγική η Δύση στην Ουκρανία

Ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην αξιωματικός των πληροφοριών της Ελβετίας Jacques Baud αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι θα θεωρούνταν νίκη στην Ουκρανία.
ο Baud είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι YouTube Dialogue Works ότι ο Austin δεν κατάφερε να προσδιορίσει τι σημαίνει για αυτόν η νίκη επί της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κλήθηκε να καθορίσει τι θα θεωρούνταν νίκη στην Ουκρανία και δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση, σημείωσε ο ειδικός.
Ο Baud τόνισε ότι εάν η Δύση δεν γνωρίζει γιατί πολεμά στην Ανατολική Ευρώπη, δεν θα μπορέσει να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και να επικρατήσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς στρατηγική, η τακτική είναι απλώς θόρυβος πριν την ήττα.
Υπογράμμισε ότι αυτό ακριβώς βλέπουμε στην Ουκρανία με τις προσεγγίσεις του ΝΑΤΟ και του Κιέβου.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Εκπληκτικό ότι έχει πετύχει η Ρωσία, κατέστρεψε τον Ουκρανικό στρατό και διαλύει και το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της να καταστρέψει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Scott Ritter.
«Η Ρωσία πέτυχε τεράστια επιτυχία.
Πέτυχε τον στόχο της: εξάντλησε τους Ουκρανούς σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν πλέον αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπόρεσαν να χτυπήσουν όχι μόνο τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη σύγκρουση.
Οπρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών Scott Ritter πρόσθεσε ότι το Κίεβο αυτή τη στιγμή μιλάει για επείγουσα κινητοποίηση μετά την καταστροφή του επαγγελματικού και εκπαιδευμένου στρατού τους.
«Όλοι σκοτώνονται και τώρα δεν έχει μείνει τίποτα, δεν έχουν στρατεύματα να στείλουν στη μάχη, αρπάζουν τους ανθρώπους από τους δρόμους και τους ρίχνουν στην πρώτη γραμμή μετά από έξι ημέρες εκπαίδευσης και μετά αυτοί οι άνθρωποι παραδίδονται», κατέληξε ο Ritter.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η απώλεια του Robotyne είναι σοβαρό πλήγμα στο ηθικό του Ουκρανικού στρατού

Η απώλεια του Robotyne υπονόμευσε πολύ το ηθικό του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι επισκέφτηκε το Robotyne πριν από μερικές εβδομάδες για να παροτρύνει τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί το χωριό μέχρι το τέλος και η απώλεια… θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα ειδικά για το ηθικό της Ουκρανίας», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια πραγματική καταστροφή στο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί καθόλου, από στρατιωτικής άποψης, γιατί το καθεστώς του Κιέβου ήθελε να κρατήσει αυτή τη διευθέτηση με οποιοδήποτε κόστος.
«Το γεγονός ότι το έκαναν αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ήταν για τη διατήρηση του ηθικού των Ουκρανών», κατέληξε ο Μερκούρης.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το χωριό Robotyne στην περιοχή Zaporozhye
Η κατάληψη του Robotyne ανοίγει δρόμο προς τη Novodanilovka και εξαλείφει την ζώνη Robotyne -Verbovoe, το οποίο έγινε ένα από τα λίγα επιτεύγματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αντεπίθεσης του 2023.

Europe1: Τεράστιες ελλείψεις στον ουκρανικό στρατό: Ημιστελεχωμένες όλες οι ταξιαρχίες

Για τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe1
επικαλούμενος γαλλική στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι αντιμέτωπες με μια έλλειψη προσωπικού που ανέρχεται στο 40%.
Όπως αναφέρεται, είναι δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να αναπτύξουν 2.500 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.
«Σε όλες τις ταξιαρχίες λείπει το 40% του προσωπικού» υποστηρίζει το δημοσίευμα του Europe1.

Politico: To NATO αργά ή γρήγορα θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα στείλει στρατεύματά του στην Ουκρανία υποστηρίζει το Politico επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο από κράτος – μέλος της Συμμαχίας.
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times υποστήριζε πως το Κίεβο, εν μέσω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων κοντά στην πρώτη γραμμή ενώ και ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Charles Brown σημείωσε ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία φαίνεται αναπόφευκτη.
«Αυτοί οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας πιστεύουν ότι η αποστολή στρατευμάτων θα συμβεί αργά ή γρήγορα, τουλάχιστον για εκπαίδευση και υποστήριξη» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έχει μιλήσει επανειλημμένα για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με την τελευταία τοποθέτηση του να υποστηρίζει πως εάν οι Ρώσοι σπάσουν τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών και αν το Κίεβο το ζητήσει, τότε οι Γαλλία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις.

National Interest (ΜΜΕ ΗΠΑ): Η Ρωσία είναι τρομακτική δύναμη ακόμη και με άρματα μάχης T-72 νικάει τα σύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία ανέδειξε την αδυναμία και ασυνέπεια της δυτικής προσέγγισης στην ανάπτυξη αρμάτων μάχης εκσυγχρονίζοντας τα T-72 της για να πολεμήσει επιτυχώς τα τεθωρακισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
«Η Ρωσία ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων Τ-72 και την πιο πρόσφατη έκδοση T-72B3M σε πλήρη δυναμικότητα για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη απειλή από τα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία».
Όπως σημείωσε το National Interest, τα νέα T-72B3M διακρίνονται όχι μόνο από τη μαζική παραγωγή και την ευκολία συντήρησης, αλλά και από την υψηλή μαχητική τους αποτελεσματικότητα, η οποία τους επιτρέπει να αντέχουν έναντι των ακριβών δυτικών τανκς.
Το σύστημα δυναμικής προστασίας Relikt και άλλα στοιχεία κάνουν το τανκ μια τρομακτική δύναμη, τόνισε το National Interest.
Το T-72B3M χρησιμεύει ως περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας των Ρώσων σχεδιαστών να σχεδιάζουν μαζικά και πρακτικά οχήματα μάχης.
Οι δυτικοί κατασκευαστές υστερούν σημαντικά.
«Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, δυστυχώς, πήραν διαφορετικό δρόμο, αργά ή γρήγορα, οι συνέπειες αυτής της επιλογής… δηλαδή τανκς που είναι πολύ ακριβά και δύσκολα στη συντήρηση θα ξεπεραστούν… τόνισε το National Interest.
Η Uralvagonzavod παρέδωσε την επόμενη παρτίδα αρμάτων μάχης T-90M Proryv και T-72B3M στον ρωσικό στρατό την παραμονή της Ημέρας της Νίκης.
Τροποποιημένα με βάση την επιχειρησιακή εμπειρία σε συνθήκες μάχης, εκτός από τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα μέσα μείωσης της ορατότητας, τα νέα Ρωσικά άρματα μάχης είναι εξοπλισμένα με δυναμική προστασία όλων των όψεων, καθώς και «προσωπίδες» κατά των drone πάνω από τον πυργίσκο.
Το Associated Press, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ανέφερε στις 26 Απριλίου ότι η Ουκρανία απέσυρε τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1A1 από τη ζώνη μάχης επειδή τα ρωσικά drones τα είχαν καταστήσει πολύ ευάλωτα.
Όπως παραδέχτηκαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 5 άρματα μάχης Abrams έχουν ήδη καταστραφεί στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.
Επιπλέον, έχουν καταστραφεί δεκάδες γερμανικά άρματα μάχης Leopard, αρκετά βρετανικά Challenger και γαλλικά τροχοφόρα AMX-10RC.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ έδωσε 800 τανκ και πάνω από 30.000 drones στην Ουκρανία

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει προμηθεύσει το Κίεβο με περίπου 800 τανκ, με 130 αεροπλάνα και ελικόπτερα και με πάνω από 30.000 drones στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, υποστηρίζει ο Igor Kostyukov, επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης. του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε άρθρο του για το περιοδικό «Military Thought» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Kostyukov λέει ότι η βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με στόχο την παράταση της σύγκρουσης και την πρόκληση της μέγιστης δυνατή ζημίας στη Ρωσία, παραμένει η κύρια στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, προερχόμενη από το ΝΑΤΟ.
Τα μέλη και οι εταίροι της συμμαχίας έχουν ήδη διαθέσει περισσότερα από 132 δισεκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένων άνω των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν από τις ΗΠΑ.
«Οι προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού παραμένουν προτεραιότητα.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Κίεβο έλαβε περίπου 800 άρματα μάχης, περισσότερα από 3.500 τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 1.500 πυροβόλα, περίπου 270 συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, περισσότερα από 250 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 7.700 MANPADS, έως και 290.000 αντιαρματικά όπλα, περίπου 130 αεροπλάνα και ελικόπτερα και πάνω από 30.000 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαφόρων τύπων» επισημαίνει ο Kostyukov.
Επιπλέον, ο Kostyukov αναφέρει πως το ΝΑΤΟ αποδίδει πλέον μεγάλη σημασία στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή σημαντικών στόχων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε μεγάλο επιχειρησιακό βάθος.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τον Μάιο του 2023, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία μετέφεραν κατευθυνόμενους πυραύλους Storm Shadow / SCALP-EG στο Κίεβο με εμβέλεια εκτόξευσης έως και 650 km ενώ η Ουάσινγκτον εξόπλισε το Κίεβο με επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS βεληνεκούς ως 300 χλμ.» υποστηρίζει ο Ρώσος αξιωματούχος, αναφερό΄μενος και στις πιέσεις στο Βερολίνο για την αποστολή πυραύλων Taurus, που θα είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 500 km.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Συνεχίζει η Ρωσική προέλαση στην κατεύθυνση Kharkiv – Κατέλαβαν το Lukyantsi και μπήκαν στην πόλη Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα το Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi) και προχώρησαν πιο κοντά στο Lyptsi εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή στις 16 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νότια του Lukyantsi.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πιο κοντά στο Lyptsi από τα βορειοανατολικά.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 1,2 χιλιόμετρα σε βάθος κοντά στις νότιες παρυφές του Hlyboke (βόρεια του Lyptsi).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια του Lyptsi κοντά στην, Pylna, Lukyantsi, Hlyboke.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βόρειο Vovchansk και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στις 16 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 16 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι προχωρήσουν στην οδό Taras Shevchenka και κατά μήκος της οδού Korolenka στο βόρειο Vovchansk και κατέλαβαν το Κεντρικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Vovchansk.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν πρόσφατα οριακά κέρδη στη βορειοανατολική Starytsa (δυτικά του Vovchansk στη δυτική πλευρά του ποταμού Siverskyi).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και τρία χιλιόμετρα εντός του Vovchansk και πλησιάζουν το νεκροταφείο Vovchansk στο βορειοανατολικό Vovchansk και το Aggregate Plant στο κεντρικό Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά του Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Kupyansk εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 16 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βόρεια του Berestove (νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς τις βόρειες παρυφές του οικισμού.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια μηχανοκίνητη επίθεση απροσδιόριστου μεγέθους προς την κατεύθυνση του Berestove και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από θέσεις κοντά στην Kyslivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka, νοτιοανατολικά του Kupyansk κοντά σε Pishchane, Ivanivka και Stelmakhivka και νοτιοδυτικά του Svatove κοντά στο Novoyehorivka και στο Novosadove

Οι Ρώσοι bρίσκονται πολύ κοντά στη Borovaya

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς το χωριό Borovaya στo Izyum του Kharkiv, δήλωσε ο Vitaly Ganchev, επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής.
«Υπάρχουν ορισμένες επιτυχίες σε άλλες περιοχές του μετώπου του Kharkiv.
Μία από αυτές είναι στην περιοχή Svatove-Kupyansk όπου οι στρατιώτες μας κατάφεραν να προχωρήσουν προς την Borovaya και συνεχίζουν να βελτιώνουν τις θέσεις τους εκεί», έγραψε ο Ganchev στο κανάλι του στο Telegram.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα, περισσότερα από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.


Νέα προέλαση στο Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar στις 16 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις βόρεια του Chasiv Yar κοντά στο Hryhorivka, κοντά στα Novyi και Kanal microraion στο ανατολικό Chasiv Yar και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Klishchiivka και στο Andriivka.

Εντυπωσιακή η Ρωσική προέλαση δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 16 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Solovyove και προς το Yasnobrodivka (και τα δύο βορειοδυτικά της Avdiivka).
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να καθαρίσουν την περιοχή μεταξύ Pervomaiske και Nevelske (και τα δύο νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ότι το ρέμα Balka Domakha που εκτείνεται μεταξύ Netaylove (νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Nevelske είναι μια αμφισβητούμενη «γκρίζα ζώνη».
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Kalynove, Arkhanhelske, Novooleksandrivka, Sokil, Novopokrovske και Solovyove, δυτικά της Avdiivka κοντά στο Umanske και την Orlivka και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove και στο Pervomaiske

Επιβεβαιωμένη προέλαση των Ρώσων δυτικά του Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση δυτικά της πόλης του Donetsk εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk στις 16 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα νοτιοδυτικά της Marinka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά προς την Kostyantynivka (νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk).

Ρωσική προέλαση στην συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο νότιο Urozhaine (νότια της Velyka Novosilka).
ι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νότια της Velyka Novosilka κοντά στο Staromayorske και το Urozhaine.

Οι ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Robotyne στην Zaporizhia από τους Ουκρανούς

Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Robotyne στις 16 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από μια από τις κύριες θέσεις τους στο Robotyne, αλλά οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στον οικισμό.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν θέσεις στα βόρεια προάστια του Robotyne
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις βορειοδυτικά του Verbove (ανατολικά του Robotyne).

1_67.png


2_56.png

3_37.png
4_24.png


5_18.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης