Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες - Προχωρά η απομόχλευση, αλλά ανεπαρκή τα επίπεδα ρευστότητας - Θετική η προσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων στο υφεσιακό καθεστώς της ελληνικής οικονομίας

tags :
Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες - Προχωρά η απομόχλευση, αλλά ανεπαρκή τα επίπεδα ρευστότητας - Θετική η προσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων στο υφεσιακό καθεστώς της ελληνικής οικονομίας
(upd)Θετική χαρακτηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας απομόχλευσης των ελληνικών τραπεζών η τελευταία 133σέλιδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με ημερομηνία  27 Νοεμβρίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί πως ακόμη τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ακόμη πολύ σφικτά.
Όπως σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με την ανικανότητα μεγάλης μερίδας δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και στους ρυθμούς μείωσης των καταθέσεων, οι οποίοι ήταν ταχύτεροι από ότι η βελτίωση των δανείων.
Η Κομισιόν χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για ορθή προσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων στο υφεσιακό περιβάλλον.
Αξιολογώντας τις δράσεις που έχουν σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Κομισιόν αναφέρει ενδεικτικά:
- Προχωρά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης
- Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν επιχειρηματική αυτονομία. Συνιστά μια δράση που δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.
-  Οι ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν καταθέσει βιώσιμα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης και υπολείπονται κεφαλαίων, θα οδεύουν προς εκκαθάριση με τρόπο που κρίνεται ορθός και με το χαμηλότερο κόστος για το ελληνικό κράτος, αλλά και στην κατεύθυνση διασφάλισης της τραπεζικής σταθερότητας. Η Κομισιόν σημειώνει πως πρόκειται για μια δράση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης