Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αχρηστεύουν τις κυρώσεις: Ιράν - Ρωσία… συμμαχία με επίκεντρο κοινό νόμισμα και στρατιωτική τεχνολογία

Αχρηστεύουν τις κυρώσεις: Ιράν - Ρωσία… συμμαχία με επίκεντρο κοινό νόμισμα και στρατιωτική τεχνολογία
Οι κυρώσεις της Δύσης και το σχέδιο Β των BRICS - Ρωσία και Ιράν διευρύνουν τη συνεργασία τους
Οι κυρώσεις της Δύσης σε όποιον αναγνωρίζει ως γεωπολιτικό αντίπαλο οι οποίες κάποτε λειτουργούσαν ως ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των «αντιρρησιών» δεν αποτελούν πλέον φόβητρο καθώς κατά βάλλεται ενεργός προσπάθεια να απενεργοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, Ιράν και η Ρωσία συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος BRICS, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα Kazem Jalali την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.
Το Ιράν συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό τη ρωσική προεδρία στο BRICS και οι χώρες εργάζονται για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για την ένωση, δήλωσε ο Jalali σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια του KazanForum: Ρωσία - Ισλαμικός Κόσμος:.
Ο πρέσβης σημείωσε ότι το Ιράν, ως νέο κράτος μέλος της ένωσης, προχωρεί σε συνεργασίες μεγάλης κλίμακας στους BRICS, μετέδωσε το TASS.
«Η δημιουργία ενός νέου ενιαίου νομίσματος στο πλαίσιο της σύνδεσης είναι αυτό πάνω στο οποίο εργάζονται η Ρωσία και το Ιράν», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Ο Jalali επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το δολάριο για να δημιουργήσουν περιορισμούς και ως εκ τούτου η χρήση εθνικών νομισμάτων στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη.
«Περισσότερο από το 60% του διμερούς εμπορίου γίνεται σε ρούβλια και ριάλ», είπε, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιράν βρίσκονται τώρα στη «χρυσή εποχή τους».

Το forum και η στρατιωτική συνεργασία με το σχέδιο 3 σταδίων

Το 15ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ «Ρωσία - Ισλαμικός Κόσμος: KazanForum 2024» πραγματοποιείται στις 14-19 Μαΐου στο Καζάν.
Η κεντρική θεματική του φετινού είναι «Εμπιστοσύνη και Συνεργασία».
Ο κύριος στόχος του forum είναι η ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών, επιστημονικών και τεχνικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης του ισλαμικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ιδρύματα στη Ρωσία.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν ξετυλίγεται μέσα από ένα ένα σχέδιο τριών σταδίων από μια κρατική ρωσική εταιρεία για την εγχώρια παραγωγή των ιρανικών drones αυτοκτονίας Shahed 136 - τα οποία η Ρωσία μετονόμασε Geran-2 - με τη βοήθεια του Ιράν.
Το εργοστάσιο σχεδιάζει να παράγει 6.000 drones μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.
Στα τέλη Απριλίου, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν για περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο του προηγούμενου υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu, με βάση τη δημοσίευση στις 17πριλίου μυστικών εγγράφων της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπουν μεγαλύτερο συντονισμό με το Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα για την αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Η Ρωσία υπερασπίστηκε επίσης την άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου.
Το ιρανικό μπαράζ με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ «δεν έγινε στο κενό», δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, σε δήλωση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντιθέτως, ήταν «μια απάντηση στην κραυγαλέα επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό» την 1η Απριλίου, κατά την οποία ένας στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) σκοτώθηκε σε επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα.
Η συμμαχία με το Ιράν δίνει στη Ρωσία της δυνατότητα τόσο να ασκήσει μια νομισματική πολιτική που να υπερβαίνει τις κυρώσεις αλλά και να ανανεώνει την πολεμική της μηχανή

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου της ΕΕ για περιοριστικά μέτρα ενόψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Αυτό το πλαίσιο, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2023, απαγορεύει επί του παρόντος την εξαγωγή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) από την ΕΕ στο Ιράν και προβλέπει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων κατά προσώπων που είναι υπεύθυνα, υποστηρίζουν ή εμπλέκονται στο πρόγραμμα UAV του Ιράν.
Ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς και μη κρατικών ενόπλων ομάδων στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, και μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η ικανότητα της ΕΕ να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα θα καλύπτει πλέον όχι μόνο UAV, αλλά και πυραύλους. Η ΕΕ θα μπορεί πλέον να στοχεύει πρόσωπα και οντότητες που προμηθεύουν, πωλούν ή εμπλέκονται με άλλο τρόπο στη μεταφορά πυραύλων και UAV του Ιράν:
- Για την υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
- Ενοπλες ομάδες και οντότητες, όπως οι Houthi, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κατά παράβαση της απόφασης 2216 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Όσοι στοχοποιούνται θα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, προς ή προς όφελος φυσικών ή νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων που αναφέρονται στον κατάλογο.
Επιπλέον, θα απαγορευτεί η εξαγωγή περαιτέρω εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και παραγωγή UAV από την ΕΕ στο Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης