Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για τις πολυεθνικές και την αισχροκέρδεια - Επιστολή στην Ursula von der Leyen

Ο Μητσοτάκης ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για τις πολυεθνικές και την αισχροκέρδεια - Επιστολή στην Ursula von der Leyen
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παιχνιδάκια» των πολυεθνικών, όσον αφορά τις τιμολογήσεις
Σχετικά Άρθρα
Στην αποστολή επιστολής προς την Κομισιόν, για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των πολυεθνικών εταιρειών, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοσάκης.
«Μόλις σήμερα απέστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ursula von der Leyen) μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Βριλήσσια, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

«Παιχνιδάκια» από τις πολυεθνικές

Στο θέμα είχε αναφερθεί και λίγες ώρες νωρίτερα, όταν παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ. «Έχουμε ενιαία αγορά και σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολύ και παρατεταμένη έρευνα, ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.
Δεν αρκεί μόνο μια εθνική απάντηση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Εγώ απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της, εφόσον ξαναείναι πρόεδρος, που θα ξαναείναι, λογικά και απολαμβάνει και της στήριξή μας, να προτάξει αυτό το ζήτημα.
Υπάρχει ενιαία αγορά και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και τιμολογούν και κάνουν το λεγόμενο “transfer pricing”. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες» επεσήμανε και συνέχισε «εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, πχ μια πολυεθνική και να πουλάει πιο ακριβά. Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες, τονίζω μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει, αλλά πολύ συχνά έχουμε μεγάλες αποκλίσεις προϊόντων;
Αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει, χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση γιατί αυτό τροφοδοτεί σε ένα βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν την Ευρώπη κι εγώ πρωτίστως γι’ αυτό μιλώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης