Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή: Η Κίνα ξεφορτώθηκε αμερικανικά ομόλογα 53,3 δισ. δολ. το 2024 και εγκαταλείπει το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές

Ανατροπή: Η Κίνα ξεφορτώθηκε αμερικανικά ομόλογα  53,3 δισ.  δολ. το 2024 και εγκαταλείπει το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές
Η αποδολαριοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό
Η Κίνα, το κορυφαίο μέλος των BRICS, πραγματοποίησε πωλήσεις - ρεκόρ αμερικανικών assets και κρατικών ομολόγων, αξίας 53,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς η αμερικανική οικονομία καθίσταται τοξική και επικίνδυνη για την υγεία.. των υπολοίπων και τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος .
Ιστορικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο sell-off – είναι ρεκόρ διετίας- που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Κίνα.
Την ίδια ώρα το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό μηνός στα 104,20 γιεν.
Την ίδια ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, μειώνει ραγδαία την κατοχή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ταυτόχρονα ενισχύει τα αποθέματά της σε χρυσό και αποδολαριοποιεί στις διεθνείς της συναλλαγές οι οποίες πλέον διεξάγονται σε ολοένα και αυξανόμενο βαθμό στο κινεζικό νόμισμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη (15/5), η κινεζική κατοχή ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε στα 775 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από πτώση 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο και 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος κρατικού χρέους των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κατοχή κρατικού χρέος των ΗΠΑ έχει βρεθεί κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Απρίλιο του 2022.


Η γενικότερη τάση

Και άλλες χώρες της ομάδας των BRICS πωλούν αμερικανικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων σε μια διαδικασία που ξεκινά από το 2022.
Η εξέλιξη δείχνει ότι οι BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να απομακρυνθούν από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στα συναλλαγματικά αποθεματικά τους.
Το ανεξέλεγκτο χρέος των 34,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ανησυχητικό κάνοντας τα κράτη των BRICS να αποδολαροποιούν τις οικονομίες τους.
Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Βέλγιο πώλησε ομόλογα αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και τα ευρωπαϊκά κράτη αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από την οικονομία των ΗΠΑ, πουλώντας αμερικανικά ομόλογα και assets.
Την ίδια ώρα η Κίνα, συσσωρεύει μαζικά χρυσό στα αποθέματά της.
Η Κίνα και η συμμαχία BRICS είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2022, το 2023, ακόμη και το 2024.
Μόνο πέρυσι, η Κίνα αγόρασε αρκετούς τόνους χρυσού αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της.
«Καθώς η Κίνα πουλά αμερικανικά assets, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed, διαπιστώνεται ξεκάθαρη πρόθεση διαφοροποίησης των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και απομάκρυνσης από το δολάριο», δήλωσε ο Stephen Chiu, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος και επιτοκίων Ασίας στο Bloomberg.
«Η πώληση αμερικανικών τίτλων από την Κίνα θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη», ειδικά εάν ο Trump εκλεγεί πρόεδρος.


Αποδολαριοποίηση των διεθνών συναλλαγών


Την ίδια ώρα, εδώ και 11 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας ο όγκος των εξερχόμενων διασυνοριακών πληρωμών/εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν σε γιουάν είχε ξεπεράσει εκείνους που πραγματοποιήθηκαν σε δολάρια για δύο συνεχόμενους μήνες, ενώ το εγχώριο νόμισμα παρέμεινε δεύτερο για τις πληρωμές εισαγωγών.
Τώρα το ίδιο έχει επιτευχθεί για τις εισερχόμενες διασυνοριακές πληρωμές στο κινεζικό νόμισμα, και αμφότερες συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, στις εισερχόμενες μη τραπεζικές διασυνοριακές πληρωμές προς την Κίνα, δηλαδή οι εισπράξεις, σε αρκετές περιόδους το γιουάν κατείχε σταθερά μεγαλύτερο μερίδιο από το δολάριο .
Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, το δολάριο αντιπροσώπευε μεγαλύτερο μερίδιο από το δολάριο και από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάρτιο, συνέβη το ίδιο.
Οι εξερχόμενες μη τραπεζικές διασυνοριακές πληρωμές από την Κίνα, εν τω μεταξύ, έχουν δει το γιουάν να λαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2023, με το χάσμα να διευρύνεται σημαντικά τον περασμένο χρόνο.
Το δολάριο κατέλαβε το τρίτο χαμηλότερο μερίδιο τον Μάρτιο του 2024, στο 41,4% των εξερχόμενων πληρωμών, πίσω από τον Ιούλιο του 2023 (41,2%) και τον Αύγουστο του 2023 (39,6%).
Συγκεκριμένα, τόσο οι εισερχόμενες όσο και οι εξερχόμενες πληρωμές σε γιουάν αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 50% όλων των μη τραπεζικών διασυνοριακών πληρωμών, ενώ και οι δύο το έχουν κάνει τους τελευταίους δύο μήνες.
Τον Μάρτιο του 2024, οι εξερχόμενες πληρωμές σε γιουάν ήταν 53,2% του συνόλου, ενώ οι εισερχόμενες πληρωμές σε γιουάν ήταν 52,6%.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή που έλεβε χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, με το γιουάν να έχει λιγότερο από 1% μερίδιο στις αρχές του 2010 τόσο για εισερχόμενες όσο και για εξερχόμενες πληρωμές και ξεπερνά το 25% το 2013 για τις εξερχόμενες πληρωμές και το 2014 για τις εισερχόμενες πληρωμές.
Έρχεται επίσης καθώς οι συνολικοί όγκοι έχουν αυξηθεί σημαντικά την ίδια περίοδο, πάνω από 600% μεταξύ 2010 και 2024.
Ωστόσο, οι ετήσιες μεταβολές ήταν πιο ασταθείς εν μέσω της ευρύτερης μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Την ώρα που τον Φεβρουάριο του 2024 ο όγκος εξερχόμενων και εισερχόμενων συναλλαγών σε γιουάν αυξήθηκαν κατά 25% και 27% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, τον Μάρτιο του 2024 σημειώθηκαν μειώσεις -22% και -20% αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο Απρίλιος είναι πιθανό να δει μια επιστροφή σε θετικό έδαφος, με το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα να αναφέρει ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας στο εγχώριο νόμισμα είχαν αυξηθεί πάνω από τις προβλέψεις τον εν λόγω μήνα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-18_144444.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης