Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γαλλία αιφνιδιάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ: Κάλεσε την Ρωσία στην 80ή επέτειο απόβασης της Νορμανδίας

H Γαλλία αιφνιδιάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ: Κάλεσε την Ρωσία στην 80ή επέτειο απόβασης της Νορμανδίας
Το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση στη Ρωσία - Η Γαλλία εξοργίζει τους συμμάχους προσκαλώντας τη Ρωσία στην τελετή της D-Day
Η απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία να παρευρεθεί στην 80ή επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία, γνωστή ως Ημέρα-D (D-Day) πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των συμμάχων την ώρα που οι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στις παραλίες της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου.
Τον περασμένο μήνα, το Παρίσι ακινητοποίησε τις δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές της D-Day ανακοίνωσαν ότι απευθύνουν πρόσκληση στη Μόσχα, την ώρα που η Ρωσία ξεκινά μια νέα επίθεση στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο άλλους συμμάχους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασαν ανησυχίες και ενστάσεις για την κίνηση, εγείροντας ερωτήματα που κυμαίνονται από τη συμβολική φύση της περίστασης, ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική δέσμευση Ρώσων εκπροσώπων.

ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόσκληση,
είπαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο POLITICO.
«Θα αποτανθούμε στην κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία διοργανώνει τον εορτασμό στη Νορμανδία», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
«Αλλά ίσως αυτό θα υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι στην πραγματικότητα πολέμησαν μια φορά με πραγματικούς Ναζί, όχι με φανταστικούς στην Ουκρανία».

Ηνωμένο Βασίλειο
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση της D-Day αλλά και η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin- είναι «ενοχλητικές».
Είπαν ότι ο Πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του πάνω από τη διαμάχη και ότι στο τέλος θα είναι κάποια μορφή μεσολαβητής ειρήνης» για την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισαν «εντελώς άστοχη».
Ένας διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό έθνος είπε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση στη Ρωσία.
Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση, υπό το φως του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες.
Αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz.

Mission Libération: H Γαλλία δεν κάνει πολιτικό ρεβιζιονισμό της ιστορίας»

«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις για την πρόσκληση αρκετά εσωτερικές», είπε ο διπλωμάτης στον οποίο, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.
Ο διοργανωτής των εορτασμών της D-Day, Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Philippe Etienne, είπε τον περασμένο μήνα ότι Ρώσοι εκπρόσωποι θα προσκληθούν αν και ο Putin ήταν persona non grata στην τελετή.
«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν κάνει πολιτικό ρεβιζιονισμό της ιστορίας», ανέφερε η Mission Libération σε δήλωση.
«Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία.
Στο παρελθόν έχει δοθεί πρόσκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε εάν η Ρωσία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση.
Ένας αξιωματούχος της Mission Libération με τον οποίο επικοινώνησε το POLITICO είπε ότι οι διοργανωτές ήταν επί του παρόντος περισσότερο «επικεντρωμένοι στις προετοιμασίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις» παρά στις λεπτομέρειες της λίστας των καλεσμένων.

Το παλάτι των Ηλυσίων αρνήθηκε να σχολιάσει

Η παρουσία της Ρωσίας για την τελετή της D-Day δεν θα ήταν η πρώτη.
Ο Putin παρευρέθηκε στην 60η επέτειο της D-Day και στην 70η επέτειο, που έλαβαν χώρα αρκετούς μήνες αφότου η Ρωσία προσάρτησε το ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας το 2014.
Ο Tobias Ellwood, ένας συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπερασπίστηκε την κίνηση και είπε ότι εάν δεν προσκληθεί η Ρωσία, τότε «θα κινδυνεύαμε να θολώσουμε τη σημερινή γεωπολιτική με την ενότητα του σκοπού να νικήσουμε τον ναζισμό στο παρελθόν».
Η Σοβιετική Ένωση έχασε περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Macron προ πολλού εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επιδιώξει τη συνεννόηση με τον Putin στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία.
Τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος ηγέτης ενίσχυσε ακόμη και την αντιρωσική ρητορική, επικαλούμενος τον Φεβρουάριο την πιθανότητα να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Παρίσι έχει επίσης επιδιώξει να συνεργαστεί με τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Ρωσία, Pierre Lévy, έκανε πολλά φρύδια να υψωθούν, όταν παρευρέθηκε στην πέμπτη προεδρική ορκωμοσία του Putin εν μέσω μποϊκοτάζ από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Τέτοιες ενέργειες ήταν «ανησυχία», είπε ένας Βρετανός υπουργός.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βεβαιωθούμε ότι [τα συμμαχικά έθνη] δεν λένε μόνο τα σωστά πράγματα, αλλά κάνουν τα σωστά πράγματα όταν πρόκειται για την Ουκρανία», είπε ο υπουργός, στον οποίο δόθηκε επίσης ανωνυμία.
Οι Ρώσοι αθλητές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπό ουδέτερη σημαία.
Οι προετοιμασίες για την D-Day έρχονται αφότου η Ρωσία ανανέωσε την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας τις επιθέσεις της στη βόρεια περιοχή του Kharkiv.
Η απόφαση να συμπεριληφθούν Ρώσοι εκπρόσωποι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έχει δημιουργήσει ανησυχία ακόμη και στους Γάλλους αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης