Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Merkel: Όχι σε νέο haircut στο ελληνικό χρέος - Να υπάρξει λύση τη Δευτέρα για την Ελλάδα - Πρόοδο βλέπει και ο Hollande - Rompuy: Μπορεί να χρειαστούν 3-5 Σύνοδοι για συμφωνία στον προύπολογισμό - Ναυάγησε η Σύνοδος Κορυφής....

tags :
Merkel: Όχι σε νέο haircut στο ελληνικό χρέος - Να υπάρξει λύση τη Δευτέρα για την Ελλάδα - Πρόοδο βλέπει και ο Hollande - Rompuy: Μπορεί να χρειαστούν 3-5 Σύνοδοι για συμφωνία στον προύπολογισμό - Ναυάγησε η Σύνοδος Κορυφής....
(upd9)Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ενός νέου haircut στο χρέος της Ελλάδας εξέφρασε εκ νέου η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που εντέλει κατέληξε σε ναυάγιο, αφού δεν υπήρξε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό....
Η Merkel ζήτησε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ζήτησε πίστωση για τη χώρα μας.
"Για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις δεν ευθύνεται μόνο μία χώρα", πρόσθεσε η Μerkel, σχολιάζοντας την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
"Η Ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος", τόνισε από την πλευρά του και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.
"Σημειώνουμε πρόοδο, υπάρχει το Eurogroup τη Δευτέρα και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει τότε μια συμφωνία", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι μια συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα χάσει χρήματα."Όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε", πρόσθεσε η Καγκελάριος.
"Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ήδη αυστηρό. Ενδέχεται να τροποποιηθεί το ύψος των περικοπών", διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, H.V. Rompuy. Όπως τόνισε, είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στις αρχές τους 2013.
Ωστόσο προειδοποιεί πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν 3 με 5 Σύνοδοι πριν υπάρξει συμφωνία...
Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso. Όπως εξήγησε, υπήρχαν 27 διαφορετικές γνώμες "Επιζητούμε το όσο ευνοϊκότερη συμφωνία μπορούμε", πρόσθεσε.
"Οι ηγέτες συζητούν για ουσιαστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.", παραδέχθηκε.
"Έπρεπε να υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού", διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, D. Cameron.
Όπως τόνισε, οι Βρυξέλλες ζουν σε "παράλληλο σύμπαν". Ο προϋπολογισμός πρέπει να προσαρμοστεί στα υπάρχουσα οικονομικά δεδομένα, ανέφερε.
"Η Ε.Ε. θέλει μόνο να δαπανά και όχι να εξοικονομεί χρήματα", δήλωσε για να προσθέσει πως "η Βρετανία δεν θα μείνει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.".
Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία κατέθεσαν κοινή πρόταση για τον προϋπολογισμό, γνωστοποίησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, M. Rajoy.
"Η Ισπανία επιθυμεί να λυθούν τα ζητήματα της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
"Η Ιταλία επιζητά ένα πιο δίκαιο προϋπολογισμό", ανέφερε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, M. Monti. Όπως εξήγησε, είναι δημαγωγικές οι θέσεις του Βρετανού Cameron. H Iταλία τάσσεται κατά των μειώσεων στον προϋπολογισμό".

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής...

Σε ναυάγιο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, μετά από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην κατορθώνουν να γεφυρώσουν τις έντονες διαφορές τους.
Το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού παραμένει στον αέρα, με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο. Άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για νέα Σύνοδο τον Δεκέμβριο και άλλοι για την επόμενη χρονιά....

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Το κλίμα έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία κατά την προσέλευση της στη Σύνοδο Κορυφής υποστήριξε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση για τον προϋπολογισμό ενώ αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν από τους πρωθυπουργούς της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Μ.Βρετανίας, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron να υποστηρίζει πως δεν έχει – μέχρι στιγμής - σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες και πως δεν είναι ώρα για αλχημείες στον προϋπολογισμό.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, δήλωσε ότι συναινεί στην επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, αλλά όχι σε νέα χρηματοδότηση μέσω του ESM/EFSF.
Ωστόσο, αυτό που αναδεικνύεται για άλλη μια είναι η παντελής έλλειψη συντονισμού και ευρωπαϊκού οράματος ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Το σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ήταν χαρακτηριστικό. «Οι διαφωνίες είναι βαθιές μέσα στην Ευρώπη, στην οποία η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων παραμένει ισχυρή» έγραψε η εφημερίδα.
Πράγματι, Γαλλία και Πολωνία υπεραμύνονται των κοινοτικών δαπανών για τη γεωργία (μια και τα μεγαλύτερα κονδύλια καταλήγουν σε αυτές), η Μ.Βρετανία και η Γερμανία ζητούν «πάγωμα» και θωρακίζονται πίσω από τη λιτότητα και την ύφεση ενώ κράτη στην ανατολική και νότια Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι περικοπές δαπανών σε δημόσια έργα θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα του Νότου με το Βορρά.
Οι διαφωνίες μεταξύ των «πλούσιων» και των «φτωχών» κρατών έχουν ως αποτέλεσμα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης να αναβάλλονται για ακόμα μια φορά μεταδίδει το Bloomberg, και ενώ ακόμα δεν έχουν ξεθωριάσει οι αλγεινές εντυπώσεις από την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα των Ευρωπαίων κατά το Eurogroup της περασμένης Τρίτης για το ζήτημα της Ελλάδας.
«Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα ερχόταν να επιτείνει την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανίκανοι να λάβουν αποφασιστική δράση όταν χρειάζεται, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τις ατελείωτες συνεδριάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Επιπλέον, θα τραυμάτιζε περισσότερο την εικόνα της Ε.Ε. στα μάτια των περίπου 500 εκατομμυρίων πολιτών της» σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο ναυάγιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy κατέθεσε νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν κριθεί ότι αυτή η πρόταση έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία, η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μαραθώνια χωρίς να αποκλείεται οι εργασίες της να διαρκέσουν έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου. Διαφορετικά, θα παραπεμφθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης