Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σύσταση στους επενδυτές για την Ελλάδα από την Credit Suisse – Το ρίσκο επιστρέφει – Στα 1,361 τρις ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρωζώνης για το 2013 – Δεν θα αποφύγει πιθανότατα την πλήρη διάσωση η Ισπανία

tags :
Σύσταση στους επενδυτές για την Ελλάδα από την Credit Suisse – Το ρίσκο επιστρέφει – Στα 1,361 τρις ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρωζώνης για το 2013 – Δεν θα αποφύγει πιθανότατα την πλήρη διάσωση η Ισπανία
Σύσταση στους επενδυτές της να παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα απευθύνει η Credit Suisse, διαμηνύοντας ότι το ρίσκο επιστρέφει.

Στην έκθεση της η Credit Suisse υπογραμμίζει ότι συμφωνεί με τους αναλυτές εκείνους, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει τη διετή επιμήκυνση για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας ότι οι γνωστές θέσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble ότι το «κούρεμα» του επίσημου τομέα είναι παράνομο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποια δόση σκεπτικισμού.
Η Credit Suisse τονίζει ότι το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας – πιθανότατα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου -, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα συνίσταται στη δυναμική του δημόσιου χρέους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή, εκτιμάται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 4,5% και ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 192% του ΑΕΠ το 2014 και στο 185% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή 31 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο Μάρτιο. Όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, η Credit Suisse τονίζει ότι παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει επί του θέματος το ΔΝΤ, δεν έχει διαπιστώσει κάποια πρόθεση εντός της τρόικας ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη μη βιωσιμότητα του. Κάτι που σύμφωνα με την Credit Suisse σημαίνει ότι η όποια λύση θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μια ακόμα προσωρινή διευθέτηση του προβλήματος, το οποίο θα εξακολουθήσει να χειροτερεύει λόγω τόσο της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα όσο και της συνεχιζόμενης λιτότητας που συνεπάγονται τα διαδοχικά μέτρα και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για περαιτέρω εγγυήσεις και για άλλες δικλείδες ασφαλείας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές και το 2013.
Στην έκθεση της η Credit Suisse αναφέρεται και στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρωζώνης τις οποίες εκτιμά ότι ανέρχονται σε 1,428 τρις ευρώ για το 2012 και σε 1,361 τρις ευρώ για το 2013. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η έκδοση ομολόγων θα πέσει κατά 10% το 2013 σε σύγκριση με το 2012 και θα είναι χαμηλότερη σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, πλην της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στην έκδοση ομολόγων για το 2013. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι εκδόσεις ομολόγων της θα είναι μειωμένες κατά 55 δις ευρώ σε σχέση με το 2012 και ότι θα ανέλθουν σε 193 δις ευρώ από 248 δις ευρώ που ήταν το 2012.
Όσον αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, εκτιμάται ότι αυξάνεται η πιθανότητα για μια συνολική διάσωση της από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Ισπανία θα αυξήσει τις εκδόσεις των ομολόγων της κατά 32 δις ευρώ (στα 233 δις ευρώ το 2013 από 201 δις ευρώ το 2012) κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού αλλά και του γεγονότος ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να εγγυηθεί για τη βιωσιμότητα των περιφερειών της. Η χρηματοδότηση των περιφερειών και ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος συνεπάγονται – κατά την Credit Suisse – ότι η Ισπανία συνιστά την πλέον αβέβαιη περίπτωση όσον αφορά το ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης