Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα μέτρα θα περάσουν – Στο Eurogroup θα οριστικοποιηθεί η διάσωση των ελληνικών τραπεζών ενώ η δόση θα εκταμιευθεί, σε δόσεις – Η επαναγορά χρέους θα αποδειχθεί ημίμετρο η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη διαγραφή σε παλαιό και νέο χρέος

 Τα μέτρα θα περάσουν – Στο Eurogroup θα οριστικοποιηθεί η διάσωση των ελληνικών τραπεζών ενώ η δόση θα εκταμιευθεί, σε δόσεις – Η επαναγορά χρέους θα αποδειχθεί ημίμετρο η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη διαγραφή  σε παλαιό και νέο χρέος
(upd2)Την  κρισιμότερη εβδομάδα θα διανύσει η Ελλάδα καθώς κρίνεται η τύχη της χώρας από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Σήμερα Δευτέρα κατατίθενται τα μέτρα, την Τετάρτη ψηφίζονται και την άλλη Κυριακή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Τα περιθώρια της Ελλάδος είναι μηδενικά καθώς τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν, όπως και ο προϋπολογισμός.
Παρά την πολιτική θύελλα που έχει προκληθεί, με το ΠΑΣΟΚ να αλληλοσπαράσσεται και να κινδυνεύει να διαλυθεί και την ΔΗΜΑΡ να δηλώνει ακόμη αρνητική στα εργασιακά ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η χώρα έχει την τελευταία ευκαιρία.
Με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς τα μέτρα και ο προϋπολογισμός θα ψηφιστούν έστω και με κραδασμούς.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή σε αυτή την συγκυρία.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως τα αναφέρουμε στις 12 Νοεμβρίου στο Eurogroup η ΕΕ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την Ελλάδα.
Έχει αποφασιστεί
1)Να χορηγηθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ σε ειδικό λογαριασμό.
Ωστόσο θα καταβάλλουν τώρα ένα ποσό και εν συνεχεία π.χ. τα κεφάλαια για τις τράπεζες θα δοθούν τον Μάρτιο του 2013 όταν δηλαδή οι τράπεζες θα χρειαστούν τα κεφάλαια.
2)Να διασώσουν τις τράπεζες.
Τα κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζών θα καταβληθούν μετά βεβαιότητας.
Ωστόσο επειδή θα ενταχθούν στον ειδικό λογαριασμό το ΤΧΣ θα δώσει γραπτές δεσμεύσεις – εγγυήσεις προς όλους τους φορείς ότι θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Οι γραπτές εγγυήσεις του ΤΧΣ είναι επιβεβλημένες καθώς, οι τράπεζες ελλείψει κεφαλαίων αδυνατούν να εκδώσουν αποτελέσματα.
Με την παροχή εγγύησης ότι το ΤΧΣ δεσμεύεται να καλύψει στο μέλλον τα κεφάλαια οι τράπεζες μπορούν να ανακοινώσουν αποτελέσματα ενώ τα κεφάλαια θα αντληθούν όταν θα υλοποιηθούν οι αμκ περί το διάστημα Μαρτίου – Μάιου 2013.
Η στρατηγική απόφαση της ΕΕ είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να θωρακιστούν.
Και αυτό θα συμβεί.
3)Θα συμφωνηθεί στο Eurogroup ότι θα εξεταστεί ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους ώστε να μειωθεί το χρέος, να καταστεί πιο βιώσιμο.
Η λύση αυτή μπορεί να βοηθήσει και τις τράπεζες να μειώσουν τις αποτιμητικές ζημίες από τα ομόλογα και έτσι να βελτιώσουν και τα κεφάλαια τους.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός (το www.bankingnews.gr θα τον παρουσιάσει την Δευτέρα).
4)Θα μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια στο 2,5%.
5)Θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό εντόκων και να αντλήσει έως 40 δις ευρώ από 16 δις ευρώ που είναι την τρέχουσα περίοδο για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ωστόσο όλα αυτά τα μέτρα δίνουν παράταση δεν επιλύουν το ελληνικό πρόβλημα.
Είναι παράδοξο αλλά πέρα για πέρα αληθινό ότι το χρέος με haircut στα ομόλογα αντί να μειώνεται αυξάνεται.
Το χρέος ήταν προ PSI+ 165% και το ΑΕΠ 222 δις ευρώ.
Το 2013 το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα είναι στο 190% και το ΑΕΠ στα 180 δις ευρώ.
Το PSI+ απέτυχε παταγωδώς γιατί απλά δεν ήταν καθολικό.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθολική αντιμετώπιση, χρειάζεται καθολική διαγραφή του χρέους, παλαιού και νέου ΕΚΤ και δανείων της Τρόικα και του ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η οικονομία.
Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες θα πρέπει να επωμιστούν μια μεγάλη ζημία αλλά μόνο έτσι θα διασωθεί η Ελλάδα.
Η μεγάλη διαγραφή δεν θα αφορά την Ελλάδα αλλά θα περιλάβει και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη μείωση του χρέους της. Άλλη λύση σωτηρίας δεν υπάρχει καθώς οικονομία και τράπεζες έχουν πλήρως καθηλωθεί και απαξιωθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης