Τελευταία Νέα
Speculator

Η «μαγική εικόνα» των οικονομικών στοιχείων της Axon Χρηματιστηριακή - Η τέχνη της δημιουργικής λογιστικής

Η «μαγική εικόνα» των οικονομικών στοιχείων της Axon Χρηματιστηριακή - Η τέχνη της δημιουργικής λογιστικής
Oι απαιτήσεις έναντι πελατών και λοιπών χρεωστών που φτάνουν στο ποσό των 4,5 εκ ευρώ με τις προβλέψεις να είναι μόνο 715 χιλιάδες ευρώ
Παρά την διαδικασία εξυγίανσης η Axon Χρηματιστηριακή συνεχίζει να κινείται επί ξυρού ακμής έχοντας ίδια κεφάλαια 702 χιλιάδες ευρώ και υποχρεώσεις 8,1 εκ ευρώ.
Τα έσοδα της εταιρίας στο εξάμηνο του 2023 ήταν 371 χιλιάδες ευρώ από 318 χιλιάδες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό αλλά οι ζημίες μειώθηκαν στις 71 χιλιάδες ευρώ από 116 χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεων της εταιρίας αφορά σε σύμβαση sale and leaseback του ακινήτου της εταιρίας που υπογράφηκε με την Εθνική leasing το 2012.
Η Axon ωστόσο εμφανίζει ως επένδυση σε ακίνητα το συγκεκριμένο ακίνητο με εύλογη αξία 832 χιλιάδες ευρώ ποσό που υπολείπεται αισθητά των υποχρεώσεών της.

Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως των οικονομικών καταστάσεων είναι οι απαιτήσεις έναντι πελατών και λοιπών χρεωστών (ποιοι είναι αυτοί άραγε;) που φτάνουν στο ποσό των 4,5 εκ ευρώ με τις προβλέψεις να είναι μόνο 715 χιλιάδες ευρώ.
Μάλιστα οι απαιτήσεις έναντι πελατών συνιστούν ακίνητο υπόλοιπο καθώς παραμένουν αμετάβλητες στις 30 Ιουνίου 2023 σε σχέση με την 31/12/2022 και διαμορφώνονται σε 3,472 εκ ευρώ.
Από όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις έχει γίνει εκχώρηση στην ΕΤΕ των επισφαλών-επίδικών πελατών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίνασης αλλά όπως φαίνεται η εκχώρηση ήταν άνευ αντικειμένου και ουσιαστικού αποτελέσματος.

Επιπλέον η εταιρία έχει ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 127 χιλιάδων ευρώ από 20 μόλις χιλιάδες ευρώ στο τέλος του 2022 δηλαδή σε ένα εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 107 χιλιάδες ευρώ. Αυτό δείχνει ότι δεν καταβάλλονται εισφορές προς τον ΕΦΚΑ αλλά αυτό μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια για τον ορκωτό ελεγκτή.
Κερασάκι στην τούρτα οι οφειλές προς συνδεδεμένα κέρδη 1,22 εκ ευρώ και το ερώτημα πως ακριβώς υπολογίζουν οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τους περίφημους δείκτες φερεγγυότητας των ΑΧΕ αλλά και μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η δημιουργική λογιστική και η αφασία ενός ορκωτού ελεγκτή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης