Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβυκό χάος: Από την ανατροπή Gaddafi στον εμφύλιο - Ο στρατηγός Haftar (LNA) απέναντι στον Sarraj (GNA) που ελέγχει το πετρέλαιο

tags :
Λιβυκό χάος: Από την ανατροπή Gaddafi στον εμφύλιο - Ο στρατηγός Haftar (LNA) απέναντι στον Sarraj (GNA) που ελέγχει το πετρέλαιο
Aντί της ειρήνης, χάος προκλήθηκε στην Λιβύη και από το 2011 έως και σήμερα ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και οι χιλιάδες νεκροί είναι καθημερινό φαινόμενο της νέας τραγικής πραγματικότητας.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη έχει προκαλέσει χάος στην χώρα ενώ η εμπλοκή ξένων δυνάμεων κυρίως Τουρκίας και Ρωσίας επιτάχυνε τις εξελίξεις ώστε να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 19 Ιανουαρίου 2020 ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση.
Η Λιβύη δέχθηκε το σοκ της Αραβικής Άνοιξης, που οι αμερικανικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να επιβάλλουν στον μουσουλμανικό κόσμο.
Επί εποχής του καθεστώτος Gaddafi του δικτάτορα της Λιβύης η χώρα ισορροπούσε και λόγω και του στρατού υπήρχε μια περίοδος εσωτερικής ηρεμίας στην χώρα.
Η Λιβύη σπαράσσεται από εμφυλίους πολέμους αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Gaddafi παρ΄ ότι δικτάτορας συγκρατούσε τις αποσχιστικές δυνάμεις.
Μετά την δολοφονία Gaddafi πολλοί πίστεψαν ότι η Λιβύη θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της ειρήνης και ανάκαμψης καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική παραγωγή πετρελαίου.
Όμως αντί της ειρήνης, χάος προκλήθηκε στην Λιβύη και από το 2011 έως και σήμερα ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και οι χιλιάδες νεκροί είναι καθημερινό φαινόμενο της νέας τραγικής πραγματικότητας.
Η Λιβύη έχει χωριστεί ουσιαστικά σε τρία στρατόπεδα.
Από την μια η επίσημη κυβέρνηση, που αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ και διάκειται φιλικά στην Τουρκία του πρωθυπουργού Fayez Sarraj και από την άλλη του στρατάρχη Khalifa Haftar.
Ο Sarraj εκπροσωπεί το GNA την Εθνική Συμφωνία για την Λιβύη που είναι η επίσημη κυβέρνηση
Ο Khalifa Haftar εκπροσωπεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης LNA
Υπάρχει και μια 3η ομάδα που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ενώ μια τέταρτη ομάδα είναι το ISIS και μια 5η κατηγορία είναι οι αυτόνομες ομάδες πολιτοφυλακής.

Τα δεδομένα

Το LNA του Haftar ελέγχει την πλειοψηφία του εδάφους της Λιβύης, με το GNA να ελέγχει μόνο μια σχετικά μικρή περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Οι δυνάμεις του LNA κινούνται προς τα δυτικά κατά μήκος της ακτής προς την πρωτεύουσα και στις 6 Ιανουαρίου πήραν τον έλεγχο της παραλιακής πόλης Sirte, περίπου 300 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
Το LNA μετακινείται προς τα δυτικά προς την Τρίπολη και μπορεί σύντομα να απειλήσει την παράκτια πόλη Misurata.
Η Λιβύη αντιμετώπισε μια σειρά εσωτερικών συγκρούσεων μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011, επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας.
Αυτές οι συγκρούσεις έχουν επηρεάσει τόσο το εμπόριο όσο και τις επενδύσεις.
Πριν από το 2011, η Λιβύη εξήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου της χώρας παράγεται στην ανατολή, το οποίο ελέγχεται από το LNA, αλλά τα έσοδα συλλέγονται από το GNA στην Τρίπολη.
Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, η Λιβύη δεν υποχρεούται να ακολουθεί τις διατάξεις του ΟΠΕΚ με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο έφθασαν τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου και η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2023.
Ωστόσο, η επέλαση του Haftar προς τα δυτικά μπορεί να αφήσει τις περιοχές εξόρυξης πετρελαίου ευάλωτα σε ομάδες πολιτοφυλακής.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει την υποδομή της χώρας και πολλές ξένες χώρες θα προσπαθήσουν να κλείσουν συμβάσεις για την ανασυγκρότηση της Λιβύης.

Οι εξωτερικές δυνάμεις που υποστηρίζουν LNA και GNA

Η Λιβύη συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για το σύνολο της χώρας, το οποίο ισχύει από το 2011, αλλά δεν ήταν επιτυχημένο.
Ενώ οι πραγματικές επίσημες εισαγωγές όπλων είναι μειωμένες, ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις LNA και GNA να αναζητήσουν συμμαχίες στο εξωτερικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν το GNA στην Τρίπολη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και σε κάποιο βαθμό η Γαλλία και η Ρωσία υποστηρίζουν το LNA υπό τον Haftar.
Ενώ επίσημα δεν υπάρχουν επί της Συρίας ξένα στρατεύματα, εκτιμάται ότι σήμερα 1400 ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στη Λιβύη ενώ η Τουρκία στέλνει στρατό.
Η Ρωσία διατηρεί επαφές και συνεργασία τόσο με το GNA όσο και με το LNA και έχει ως στόχο να επωφεληθεί από την κατάπευση του πυρός ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Η Τουρκία ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι στρατεύματα είχαν αναπτυχθεί στην Λιβύη για να στηρίξουν τον GNA.
Η διείσδυση ξένων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα δραματικών εξελίξεων.
Οι γειτονικές χώρες στην βορειοδυτική Αφρική, όπως η Αλγερία και η Τυνησία, βλέπουν πιθανώς τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη με αυξανόμενη ανησυχία, ενώ δεν διάκεινται θετικά απέναντι στην Τουρκία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης