Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στα μάκρο – Στο -0,21% o S&P 500, o Nasdaq -0,26%

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στα μάκρο – Στο -0,21% o S&P 500, o Nasdaq -0,26%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, με τον δείκτη Dow Jones να σπάει ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά το φράγμα των 40.000 μον.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,1% στις 39.869 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,21% στις 5.297 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,26% στις 16.698.
γφηφγφηγδφδγη.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της Walmart ενισχύθηκε +7%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα που σημείωσε ο λιανοπωλητής.
Υπενθυμίζεται πως οι τρεις μεγάλοι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τη χθεσινή συνεδρίαση ίπτανται σε νέα ύψη…
Η επίτευξη αυτής της απόδοσης βοηθήθηκε από τον πληθωρισμό του μηνός Απριλίου, οποίος επιβραδύνθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάρτιο.
«Η αγορά αναγνωρίζει ότι η δυναμική του πληθωρισμού φαίνεται ευνοϊκή» δήλωσε στο CNBC ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management.

Στα μάκρο, στις 222.000 κατήλθαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Η προηγούμενη καταμέτρηση «έδειξε» τις 231.000 ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 220.000 αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 11/5.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 σε 1,794 εκατομμύρια αιτήσεις, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαΐου.

Παράλληλα, αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας θα συνεχίσουν να επιμένουν.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα και κατά 0,9%, ένα ρυθμό σημαντικά αυξημένο από τον περασμένο μήνα αλλά και τριπλάσιο από ό,τι περίμενε η αγορά, καθώς η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,6% του Μαρτίου.
Ανησυχητικό ήταν ότι οι αυξήσεις δεν περιορίστηκαν κατά βάση στην ενέργεια, αλλά αφορούσαν σε μεγάλη μερίδα των εισαγόμενων αγαθών, καθώς εξαιρουμένων των καυσίμων οι τιμές εισαγωγών εμφάνισαν επίσης +0,7%.

Την ίδια στιγμή, ενισχύθηκε η κατασκευή νέων κατοικιών 5,7% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, μετά τη βουτιά 16,8% του Μαρτίου.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν στις 1,36 εκατ. μονάδες από 1,287 εκατ. τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 1,42 εκατ.
Το νούμερο αυτό δείχνει πόσες κατοικίες θα κατασκευάζονταν σε έναν χρόνο, αν η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχιζόταν με τον ρυθμό του Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, πτώση 3% σημείωσαν οι άδειες για την κατασκευή κατοικίας. Τον Μάρτιο είχαν υποχωρήσει 5%.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη, μετά από οριακή πτώση 0,1% τον περασμένο μήνα.
H μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,3% με «βαρίδι» τα μηχανοκίνητα οχήματα.
Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 0,2%.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ διολίσθησε 0,1%.
Η παραγωγή στον εξορυκτικό τομέα κινήθηκε χαμηλότερα, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η παραγωγή στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης