Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και κίνδυνος εμφυλίου στην Ουκρανία – Γάλλοι στρατηγοί: Το μέτωπο καταρρέει – Zelensky: Πέφτει το Kharkiv χωρίς Patriot

Χάος και κίνδυνος εμφυλίου στην Ουκρανία – Γάλλοι στρατηγοί: Το μέτωπο καταρρέει – Zelensky: Πέφτει το Kharkiv χωρίς Patriot
Nicolas Richoux (Γάλλος στρατηγός): Το Ουκρανικό μέτωπο έχει αποδυναμωθεί – Μεταφέρουν στρατό από Avdiivka στο Kharkiv - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Υπάρχει κόντρα μεταξύ Kirill Budanov και Alexander Syrsky για το Kharkiv
(upd 38) Χάος επικρατεί στο Ουκρανικό μέτωπο, αφού οι Ρώσοι έχουν καταφέρει τον βασικό τους στόχο…
Η εισβολή στην περιφέρεια του Kharkiv και η επιτυχημένη προέλαση, ήδη έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις σχεδόν 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών και 12 χωριά είχε ως στόχο να υποχρεώσει τις Ουκρανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στρατό από τις κρίσιμες περιοχές Chasiv Yar και Avdiivka… όπως και συνέβη.
Για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο οι Ουκρανοί μετέφεραν στρατό από πολύ ευάλωτες περιοχές όπου η Ουκρανική άμυνα κινδυνεύει…
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εκφράζει ανοιχτά φόβους ότι το Kharkiv μπορεί να χαθεί και ζήτησε άλλα δύο συστήματα αεράμυνας Patriot.
Εν τω μεταξύ ένταση επικρατεί μεταξύ του αρχηγού της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky… για το ποιος ευθύνεται για το φιάσκο του Kharkiv.
Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι πλέον ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Ουκρανών αυξάνεται και οι Γάλλοι στρατηγοί προειδοποιούν ότι το Ουκρανικό μέτωπο αποσυντίθενται…
Σε μια προσπάθεια να διασώσουν τα προσχήματα οι Ουκρανοί επιχείρησαν να επιτεθούν σε δύο ημέρες με πυραύλους ATACMS… εκτόξευσαν 20 και οι ρώσοι κατέρριψαν τους 19… στην Κριμαία και άλλες περιοχές.

Οι Ουκρανοί με στήριξη του ΝΑΤΟ επιχείρησαν με 20 πυραύλους ATACMS να χτυπήσουν Κριμαία και άλλες περιοχές και απέτυχαν

Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επιχείρησαν άλλη μια επίθεση στις πίσω περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ανέπτυξαν τους σύγχρονους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS κατασκευής ΗΠΑ, τους πυραύλους αντιραντάρ HARM καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους Hammer ακριβείας γαλλικής κατασκευής και πολυάριθμα UAVS αλλά όλα αποδείχθηκαν μάταια.
Παρ΄ όλες τις προσπάθειές τους να φτάσουν στους στόχους, το βράδυ της 15ης Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις Αεράμυνας απέκρουσαν το μαζικό κύμα χτυπημάτων σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι πολυάριθμες εκρήξεις έγιναν στην πόλη της Σεβαστούπολης τη νύχτα, καθώς η ρωσική αεράμυνα αντιμετώπιζε εχθρικούς στόχους.
Κρίνοντας από την ένταση των χτυπημάτων, υπέθεσαν ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Belbek ήταν ένας από τους κύριους στόχους της νυχτερινής επίθεσης.
Το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνόψισε τα αποτελέσματα της κοντινής μάχης.
Συνολικά, 10 αμερικανικής κατασκευής τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS καταστράφηκαν πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, αλλά συντρίμμια αρκετών αμερικανικών πυραύλων έπεσαν στους δρόμους της Σεβαστούπολης.
Τη νύχτα, η συνοριακή περιοχή του Belgorod έγινε στόχος 10 πυραύλων HARM και Hammer, Olkha MLRS και δώδεκα UAV. Όλα καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας. Περισσότερα UAV αναχαιτίστηκαν στις περιοχές Kursk και Bryansk.
Δύο UAV κατάφεραν να διαρρήξουν τη ρωσική αεράμυνα και να χτυπήσουν μια βάση καυσίμων στην περιοχή του Rostov.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην εγκατάσταση, αλλά δεν υπήρξαν πυρκαγιές και τραυματισμοί.
Ο μαζικός βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών στις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές με διαφορετικούς τύπους ουκρανικών και ΝΑΤΟϊκών όπλων είναι μια προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να εκδικηθεί τις ήττες του στα πεδία των μαχών.
Δυστυχώς, οι απώλειες αμάχων αυξάνονται στο Belgorod, στο Donetsk και σε άλλους οικισμούς ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από το καθεστώς του Κιέβου.
Ωστόσο, οι επιθέσεις σε αμάχους δεν έχουν καμία επίδραση στην ισορροπία δυνάμεων στην πρώτη γραμμή.
Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει επιτυχώς επιθέσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στο βορρά, ρωσικές ομάδες επίθεσης πλησιάζουν στα περίχωρα του Kharkiv.
Ως αποτέλεσμα σκληρών μαχών, η πόλη Volchansk που ήταν ένα ουκρανικό προπύργιο τέθηκε σχεδόν υπό τον πλήρη ρωσικό έλεγχο.
Καταλήφθηκε και το χωριό Staritsa που βρίσκεται κοντά.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατεύθυνση Avdiivka, όπου το χωριό Umanskoe τέθηκε υπό τον έλεγχό τους.
Μετά από μια μικρή παύση στις επιθετικές επιχειρήσεις, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση στον οικισμό ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να δραπετεύσει γρήγορα.

Παρά όλες τις προσπάθειες του Zelensky να διαβεβαιώσει το κοινό ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, κανείς δεν πιστεύει πλέον τα ψέματά του.

Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση, οι Ουκρανοί όσα εδάφη χάνουν δεν θα τα πάρουν πίσω

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υποβάθμισε εμφατικά την απειλή των ουκρανικών αντεπιθέσεων σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν όλες τις ουκρανικές αντεπιθέσεις και ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν συνεχώς τις θέσεις τους προς όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία.
Το Γραφείο Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI) για την Ετήσια Αξιολόγηση Απειλές για το 2024 ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «πιθανώς πιστεύει» ότι οι ρωσικές δυνάμεις αμβλύνουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας για ανακατάληψη σημαντικού εδάφους και ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης στην Ουκρανία είναι «πεπερασμένη».
Οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στο βόρειο Kharkiv υποδηλώνουν ότι ο Putin και η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να αξιολογούν τους κινδύνους, τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα των επιθετικών επιχειρήσεων με βάση την υπόθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε περιοχή του μετώπου και να εδραιώσουν κέρδη χωρίς να ανησυχούν για ουκρανικές τακτικές αντεπιθέσεις.

Shoigu (Εθνική Ασφάλεια Ρωσίας): Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία - Ετοιμάζουμε μεγάλη επίθεση

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.
Όπως είπε ο Shoigu, βασικό του καθήκον παραμένει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο καθήκον, αλλά το κύριο καθήκον παραμένει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η παραγωγή πυρομαχικών, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Πιστεύω ότι για εμάς, για όλους μας αυτό είναι το κύριο καθήκον» υποστήριξε ο Shoigu, αναφέροντας πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών και εξοπλισμού για μια περαιτέρω επίθεση.

Στο Kharkiv ο Zelensky: Θα το χάσουμε εάν δεν μας στείλουν δύο Patriot


Στο Kharkiv όπου εδώ και ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού βρέθηκε νωρίτερα σήμερα 16/5 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αν και υποστήριξε πως σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Παρά τις σχετικά καθησυχαστικές αυτές δηλώσεις του ο Zelensky σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC παρουσίασε μια μάλλον... διαφορετική εικόνα.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως εάν η Ουκρανία δεν παραλάβει δύο αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, τότε κινδυνεύει να χάσει το Kharkiv.
«Χρειαζόμαστε δύο συστήματα Patriot, αν τα έχουμε, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει το Kharkiv» υποστήριξε o Zelensky, αίτημα το οποίο φέρεται να διατύπωσε και στον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο την περασμένη Τρίτη.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Kharkiv» υποστήριξε ο Zelensky, ο οποίος πάντως από το Kharkiv άφησε να εννοηθεί πως οι Ουκρανοί έχουν τον έλεγχο.
«Έως σήμερα η κατάσταση στην επαρχία του Kharkiv είναι σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο.
Οι στρατιώτες μας επιφέρουν σημαντικές απώλειες στον κατακτητή.
Αλλά η κατεύθυνση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Για αυτό και ενισχύουμε τις μονάδες μας» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος μετέβη στην πόλη του Kharkiv, συνοδευόμενος από μέλη του πολεμικού του συμβουλίου.
Παρών στο πολεμικό συμβούλιο ήταν και ο Okeksandr Syrskyi, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν λεπτομερώς «οι προοπτικές στο πεδίο της μάχης, οι απειλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς και οι ευκαιρίες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τα επιθετικά σχέδια της Ρωσίας.

Οι Patriot δεν μπορούν να εμποδίσουν ούτε στο ελάχιστο τη Ρωσία να καταλάβει το Kharkiv

Τα σχέδια της Ρωσίας για την κατάληψη της πόλης Kharkiv δεν μπορούν να επηρεαστούν από τις πιθανές προμήθειες πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, δήλωσε στο TASS ο Roman Shkurlatov, απόστρατος αντισυνταγματάρχης που υπηρετεί ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Offices of Russia.
«Το Κίεβο ονειρευόταν εδώ και καιρό να αποκτήσει Patriots.
Οι Patriοt είναι ένα πολύ ακριβό σύστημα που λείπει από τους Ουκρανούς.
Έτσι, κάθε φορά, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να πάρουν από τη Δύση.
Τώρα, δείχνουν το δείχνουν καθαρά», σημειώνει ο Shkurlatov.
«Ο Zelensky συνεχίζει τα παλιά του κόλπα, το Kharkiv θα καταληφθεί σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο Shkurlatov.

Shaffer (Υπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ): Η Ουκρανία θα καταρρεύσει σε 3 μήνες - Πέφτει το Κίεβο, φεύγει ο Zelensky

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταρρεύσουν εντός τριών μηνών, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ, Tony Shaffer.
«Μπορεί να δούμε την πτώση του Κιέβου σε περίπου τρεις μήνες», είπε μιλώντας την Πέμπτη (16/5/2024).
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και το Κίεβο δεν θα μπορέσει να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας.
Ο Shaffer δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τα καθήκοντά του.
Η Ουάσιγκτον αναζητά έναν πιο κατάλληλο υποψήφιο για αυτή τη θέση, πρόσθεσε.

Nicolas Richoux (Γάλλος στρατηγός): Το Ουκρανικό μέτωπο έχει αποδυναμωθεί – Μεταφέρουν στρατό από Avdiivka στο Kharkiv

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Kharkiv αναγκάζει την ουκρανική διοίκηση να μεταφέρει μονάδες κοντά στην Avdiivka και το Bakhmut ή Artemovsk για να υπερασπιστεί το Kharkiv, δήλωσε ο πρώην διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Tank των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατος στρατηγός Nicolas Richoux, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Προφανώς, o Ουκρανικός στρατός, πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από από το Artemovsk και την Avdiivka - και να τα στείλει στο βορρά.
Αυτό αποδυναμώνει το νότιο μέτωπο», τόνισε ο Nicolas Richoux
Σύμφωνα με τον στρατηγό, η μεταφορά μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Chasiv Yar και την Avdiivka εξυπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο της ρωσικής διοίκησης.
Ο Nicolas Richoux προτείνει ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να δελεάσουν τις εφεδρείες του ουκρανικού στρατού και να τις καταστρέψουν.
Ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, δήλωσε ότι η κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή του Kharkiv εξελίσσεται σε πολύ κρίσιμη.
Τόνισε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να ανακατευθύνει τις ουκρανικές μονάδες στην περιοχή του Kharkiv, καθώς είναι συγκεντρωμένες σε άλλες περιοχές.

Piotr Lewandowski (Πολωνός αντισυνταγματάρχης): Οι Ουκρανοί στην Δυτική Ουκρανία έχουν συνηθίσει τον πόλεμο και τις απώλειες

Η Δυτική Ουκρανία αντιλαμβάνεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα ως σύνηθες φαινόμενο, δήλωσε ο Πολωνός αντισυνταγματάρχης Piotr Lewandowski σε συνέντευξή του στην Onet.
«Μεγάλες οι απώλειες.
Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, είναι εξαντλημένοι.
Όλοι θυμόμαστε εκείνα τα βίντεο από την Ουκρανία, στα οποία αυτοκίνητα με πτώματα νεκρών στρατιωτών περνούσαν μαζικά και οι άνθρωποι λύγιζαν.
Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Η Δυτική Ουκρανία, έχει συνηθίσει σε στρατιωτικές ενέργειες».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Piotr Lewandowski, όλοι όσοι επισκέφθηκαν τη Δυτική Ουκρανία παρατήρησαν τον περιθωριοποίηση του θέματος της σύγκρουσης στο μυαλό του πληθυσμού.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Το χάος που επικρατεί μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο

Οι Ουκρανοί μπορεί να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο λόγω των αυστηρότερων μέτρων κινητοποίησης στη χώρα, προειδοποίησε ο Oleg Soskin Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας και πολιτικός.
«Με την νέα απόφαση για την ενίσχυση της κινητοποίησης θα ξεκινήσε ανοιχτή εμφύλια σύγκρουση.
Βλέπουμε ήδη πολλές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τονOleg Soskin, μεταξύ των Ουκρανών θα υπάρξουν και εκείνοι που θα αρνηθούν να πάνε στο μέτωπο για να γίνουν τροφή των κανονιών.
Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσουν σταδιακά να ενώνονται μέχρι να γίνουν η συντριπτική πλειοψηφία στα εδάφη.
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα: ούτε η αστυνομία, ούτε τα στρατιωτικά γραφεία, ούτε η Εθνική Φρουρά.
Εάν οι αρχές προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν βία ή ένοπλες μεθόδους εναντίον τους, θα πάνε στο Κίεβο και τότε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος» πρόσθεσε ο Oleg Soskin.

Zaporizhia: Ουκρανοί συνοριοφύλακες δολοφονούν στρατολογημένους πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από το μέτωπο

Στις 9 Μαΐου 2024, ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε νομοσχέδια για την παράταση της επιστράτευσης και του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία για άλλες 90 ημέρες.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ουκρανοί που επιδιώκουν να αποφύγουν την επιστράτευση διασχίζοντας τον ποταμό Tisa στη Ρουμανία δολοφονούνται από Ουκρανούς συνοριοφύλακες, με αρκετές περιπτώσεις να έχουν ήδη καταγραφεί, δήλωσε ο Vladimir Rogov, ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης της Zaporizhia.
«Όσον αφορά στην προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό για να ξεφύγουν από την επιστράτευση, δεν είναι τόσο πολύ που οι άνθρωποι πνίγονται, αλλά σκοτώνονται μόλις οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ήδη περάσει και δεν μπορούν να τους φέρουν πίσω.
Η ρουμανική πλευρά άρχισε να καταγράφει μεγάλο αριθμό ατόμων με τραύματα από πυροβολισμούς, αλλά αυτό αποσιωπάται σε συντονισμό με Κίεβο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον», σημείωσε ο Rogov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές στρατιωτικές διμοιρίες ανοίγουν σκόπιμα πυρ εναντίον ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι.
«Πάνω από 20 τέτοιοι θάνατοι είναι ήδη γνωστοί», είπε ο Rogov.

Gallagher Fenwick (Γάλλος ειδικός): Ο αμερικανός John Kirby αξιολογεί λανθασμένα την κατάσταση στο Kharkiv

Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby κάνει λάθος όταν δηλώνει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές προελάσεις από τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Kharkiv δήλωσε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Gallagher Fenwick στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Υπήρξε μια δήλωση του John Kirby που με εντυπωσίασε πραγματικά.
Είπε ότι πιστεύει στους Ουκρανούς και δεν βλέπει καμία σοβαρή πρόοδο των Ρώσων.
Δεν έχω δει ούτε έναν Ουκρανό που να επιβεβαιώνει τα λόγια του John Kirby», είπε ο Gallagher Fenwick
Όπως σημείωσε ο Fenwick, στην Ουκρανία επικρατεί πλέον ακραία νευρικότητα και φόβος λόγω της πιθανής κατάρρευσης του μετώπου.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τόνισε ο ειδικός.
Ο ρωσικός στρατός προχωρά ενεργά στην περιοχή του Kharkiv εδώ και αρκετές ημέρες

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Υπάρχει κόντρα μεταξύ Kirill Budanov και Alexander Syrsky για το Kharkiv

Υπάρχει ανοιχτή αντιπαράθεση για την κατάσταση στο Kharkiv μεταξύ του αρχηγού της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Τώρα υπάρχει εχθρότητα μεταξύ του Kirill Budanov και του στρατηγού Alexander Syrsky, προφανώς, πήγαν στο Kharkiv χωριστά για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, ο καθένας σύμφωνα με το δικό του σχέδιο», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν τώρα βιαστικά ενισχύσεις σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
Παράλληλα, ο Μερκούρης εξήγησε ότι μιλάμε για μονάδες που συγκεντρώθηκαν βιαστικά από στρατιωτικό προσωπικό από διαφορετικούς τομείς του μετώπου.
«Δεν μπορώ να δω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, πώς θα μπορούσε κάποιος να χτίσει μια σωστή γραμμή άμυνας ή να συγκεντρώσει σημαντικές δυνάμεις για να συγκρατήσει τους Ρώσους συγκεντρώνοντας βιαστικά στρατεύματα από ξεχωριστές μονάδες που δεν έχουν εκπαιδευτεί μαζί και πιθανότατα δεν έχουν σαφείς δομές διοίκησης και ελέγχου».

Η Ρωσία ακυρώνει τη Διάσκεψη στην Ελβετία για ειρήνη στην Ουκρανία: Μάταιη, κενή και χωρίς καμία προοπτική

Στην πλήρη … ακύρωση της Διάσκεψης της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία προχωρά η Ρωσία, η οποία κάνει λόγο για μια μάταιη και χωρίς προοπτική διεθνή συνάντηση.
Ύστερα από την ανακοίνωση της Ελβετίας ότι στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν πάνω από 50 κράτη – στα οποία δεν συγκαταλέγεται η Ρωσία – ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή είναι εντελώς μάταιη.
«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας πάντως ότι η Ρωσία χαιρετίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία.
Ερωτηθείς μάλιστα για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη έχει προσκληθεί και η Κίνα, ο Peskov τόνισε ότι «μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους Κινέζους μπορεί να προσδώσει αξιοπρέπεια σε οποιαδήποτε διάσκεψη, κατά τη γνώμη μας, αλλά αυτό δεν θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτής της συνάντησης».
Πάντως, ο Peskov αναφερόμενος στις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping στο Πεκίνο, είπε πως το θέμα της Ουκρανίας θα απασχολήσει τους δύο προέδρους.
«Η Ουκρανία θα συζητηθεί σίγουρα.
Σε γενικές γραμμές, χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και, φυσικά, η Μόσχα συμμερίζεται τις θέσεις της Κίνας σχετικά με τις πιθανές προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης» υπογράμμισε ο Peskov, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία αποκλείει οποιεσδήποτε.
«Επομένως, η διαδικασία θα είναι μακρά, αλλά μας αρέσει η εποικοδομητική θέση της κινεζικής πλευράς» τόνισε ο Peskov.

Lidovky (ΜΜΕ Τσεχίας): Ρωσική επίθεση από … δύο πλευρές - Ο ελιγμός του Kharkiv αφήνει ανυπεράσπιστο το Donbass

Στο σενάριο οι ρωσικές δυνάμεις να αρχίσουν να χτυπούν τους Ουκρανούς από δύο πλευρές
αναφέρεται το τσεχικό Lidovky, στον απόηχο της επίθεσης στο Kharkiv.
«Οι Ρώσοι προχωρούν προς το Kharkiv και γράφουν για αυτό εδώ και ημέρες.
Ποιος είναι ο στόχος τους;
Ο Putin κάθε άλλο παρά αντίθετος είναι στο να δημιουργηθεί μια «υγειονομική ζώνη» κοντά στα σύνορα, και μιλά για αυτό δημόσια.
Ωστόσο, ο πραγματικός τους στόχος μπορεί να είναι κάποιος άλλος» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο συνεχίζει: «Με αυτόν τον τρόπο – με την επίθεση δηλαδή στο Kharkiv - οι ρωσικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της γραμμές κοντά στo Kharkiv.
«Κάτι όμως που σημαίνει ότι θα εξασθενήσει την άμυνα της στο Donbass.
Και τότε οι Ρώσοι θα αρχίσουν την επίθεση και από τις δύο πλευρές» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το παραδέχεται ανοιχτά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ: Οργιάζει η διαφθορά στην Ουκρανία, μίζες και δωροδοκίες στον στρατό

Η διαφθορά στην Ουκρανία βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ ενώ δωροδοκίες και μίζες υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις προμήθειες του υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου Robert Stores προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει μία από τις λιγότερο διαφανείς στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.
Όπως είπε ο ελεγκτής του Πενταγώνου, η τρέχουσα σύγκρουση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για διαφθορά, «συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας και των μιζών, διογκώνοντας το κόστος των προμηθειών στο υπουργείο Άμυνας, ιδίως για την αγορά όπλων.
Η διαφάνεια σε μία τέτοια διαδικασία είναι περιορισμένη λόγω του απορρήτου στις συγκεκριμένες προμήθειες.

Foreign Affairs: Εάν εκλεγεί ο Trump πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαλύσει το ΝΑΤΟ και θα αποσύρει τα πυρηνικά από την Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ γιόρτασε την 75η επέτειό του τον Απρίλιο 2024, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ήταν η τελευταία που οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στη συμμαχία, σύμφωνα με το Foreign Affairs.
Και αυτό τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Donald Trump, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden συνεχίζει να θεωρεί το ΝΑΤΟ απομεινάρι του παρελθόντος.
«Οι υποστηρικτές του Trump υποστηρίζουν ότι μπλοφάρει για να πιέσει την Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνα.
Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν στενά με τον Trump για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι πεπεισμένοι ότι θα αποχωρήσει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εάν επανεκλεγεί.
Ο Τrump είναι πολύ θυμωμένος με τους πιο μετριοπαθείς συμβούλους, που κατά κάποιον τρόπο τον συγκράτησαν στην πρώτη του θητεία.
Αν φτάσει στον Λευκό Οίκο το 2025, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα θα είναι κλειστά», αναφέρει το Foreign Affairs.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στον Πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, είτε με ψήφους δύο τρίτων στη Γερουσία είτε βάσει ψηφίσματος και των δύο σωμάτων.
Αλλά ο Trump μπορεί επίσης να το αγνοήσει αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες του για τη βούληση να συμμορφωθεί με το Άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα.
Το δημοσίευμα εξηγεί ότι ο Trump μπορεί «να αποδυναμώσει δραματικά τη συμμαχία χωρίς να την εγκαταλείψει επισήμως».
Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται μόνο να περικόψει τη χρηματοδότηση, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις στο ανώτατο διαβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ.
Εάν ο Trump επανεκλεγεί και συνεχίσει με τη θέση του κατά του ΝΑΤΟ, «το πρώτο θύμα θα είναι η Ουκρανία», καθώς αντιτίθεται σταθερά στην πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώσουν ή τερματίσουν την αμυντική τους βοήθεια προς την Ευρώπη υπό τον Trump οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθάνονται πιο ευάλωτες και μπορεί να γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία τις δικές τους ζωτικής σημασίας στρατιωτικές προμήθειες

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση στην περιφέρεια Kharkiv

Ο ρυθμός των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv συνεχίζεται.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επιτύχουν τακτικά κέρδη κοντά στο Lukyantsi και το Vovchansk για να δημιουργήσουν ερείσματα για μελλοντικές προόδους, αλλά ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και το πυροβολικό και τα drones εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν έδαφος.
Αξιωματούχοι της Διοίκησης της Περιφέρειας του Kharkiv δήλωσαν στις 15 Μαΐου ότι ο συνεχής ρωσικός βομβαρδισμός καθιστά αδύνατη για τις ουκρανικές δυνάμεις να δημιουργήσουν οχυρώσεις εντός 3 έως 5 χιλιομέτρων από τα διεθνή σύνορα στην Περιφέρεια Kharkiv και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατασκεύασαν την πρώτη και τη δεύτερη γραμμή άμυνας περίπου 12 έως 13 χιλιόμετρα και 20 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα, αντίστοιχα
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν τακτικές προόδους προς την κατεύθυνση Lyptsi (βόρεια της πόλης Kharkiv) από τις 15 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα ανατολικά του Hlyboke (βόρεια του Lyptsi) και κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Travyanske (βορειοδυτικά του Lyptsi).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Hlyboke και το Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi).
Ο αρχηγός της Στρατιωτικής Διοίκησης του χωριού Lyptsi, Serhiy Kryvetchenko, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο Lukyantsi.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα περαιτέρω τακτικές προόδους κοντά στο Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv).
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βόρειο Starytsya (νοτιοδυτικά του Vovchansk).
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Lazutkin δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Vovchansk και ότι μικρές ρωσικές ομάδες πεζικού προσπαθούν να αποκτήσουν βάση στο βόρειο τμήμα του Vovchansk.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Πόλης Vovchansk Tamaz Gambarashvili δήλωσε ότι οι μάχες με μικρά όπλα συνεχίζονται στα βόρεια προάστια του Vovchansk και ότι μικρές ρωσικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης προσπαθούν να εγκαταστήσουν θέσεις εντός του οικισμού.

Οι Ρώσοι χτύπησαν και διέλυσαν με πύραυλο Iskander το αρχηγείο των Ουκρανών στο Kharkiv

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Kharkiv χρησιμοποιώντας το πυραυλικό σύστημα Iskander, αναφέρει το κανάλι Mash Telegram.
Σύμφωνα με το κανάλι, στην επίθεση σκοτώθηκαν 36 αξιωματικοί του αρχηγείου και 25 στρατιωτικοί που το φρουρούσαν.
Το κεντρικό σύστημα αεράμυνας στην περιοχή καταστράφηκε επίσης.
Το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ήταν κρυμμένο στην άκρη του δάσους δίπλα σε μια αγροτική επιχείρηση κοντά στο χωριό Staraya Vodolaga.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούσαν να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη από το σημείο εκείνο.
Εκεί σχεδιάστηκε και η επίθεση του Ιανουαρίου 2024 στο αεροσκάφος Ilyuishin Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου πάνω από το Belgorod. Συνεχίζεται η προέλαση κοντά στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Avdiivka στις 15 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Umanske (δυτικά της Avdiivka) και προχώρησαν κοντά στο Netaylove, στο Nevelske και νότια του Pervomaiske (όλα νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Ο ρυθμός των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση Avdiivka έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Kalynove, Novooleksandrivka, Sokil, Yevhenivka, Soloyove, Novoselivka Persha και Novopokrovske και δυτικά της Avdiivka κοντά στη Yasnobrodivka.


Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_15_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης