Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η ενεργειακή κρίση πιέζει το ευρώ και αυξάνει τα στοιχήματα για άνοδο των επιτοκίων 0,75% στις 8/9

tags :
ΕΚΤ: Η ενεργειακή κρίση πιέζει το ευρώ και αυξάνει τα στοιχήματα για άνοδο των επιτοκίων 0,75% στις 8/9

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε 0,1% έναντι του δολαρίου στα 0,9946 δολ. την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Σχετικά Άρθρα

Η ολοένα και πιο οξεία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω την ισοτιμία του ευρώ αφού η Ρωσία έκλεισετις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας έναν κρύο και δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου
Το κοινό νόμισμα άνοιξε ελαφρώς χαμηλότερα στις αρχές της διαπραγμάτευσης του Σίδνεϊ καθώς ξεκίνησε μια νέα εβδομάδα, υποχωρώντας 0,1% έναντι του δολαρίου στα 0,9946 δολ. την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Τα στοιχληματα της αγοράς επικεντρώνονται τώρα στα χαμηλά του Αύγουστου, στα 0,9901 δολ.
Η πτώση αυτό το επίπεδο θα οδηγούσε την ισοτιμία στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.
«Οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι αρνητικές – άρχισαν να γίνονται ασταθείς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Twentyfour Asset Management LLP.

Γεωπολιτικές περιπλοκές

Η ενεργειακή κρίση έχει βαθύνει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας απότομη άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και καταστρέφοντας τους το διμερές εμπόριο μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ευρώπης.
Αυτός ήταν ένας βασικός παράγοντας που ώθησε το ευρώ να σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά από το 2002.
Νέες αναταράξεις στον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα απειλούν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην οικονομία της ΕΕ, καθώς οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στα ύψη πιέζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική την τράπεζα να ακολουθήσει διευκολυντική νομισματική πολιτική.
«Η ΕΚΤ μόλις άρχισε να πλησιάζει τη Fed όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά αν πάμε σε μια μεγαλύτερη ύφεση, νομίζω ότι θα επιβραδύνει τις προσπάθειές της», είπε η Shannon.
Worsening energy shock to weigh on euro, ECB testing rates

Η πρόκληση για την Lagarde

Αυξάνονται τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Η απόφαση παραμένει δύσκολη καθώς η επικεφαλής Κριστίν Cristin Lagarde και οι διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΚΤ διαχειρίζονται τα δίδυμα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και της επικείμενης οικονομικής ύφεσης.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Σε ένδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος, η Γερμανία παρουσίασε την Κυριακή ένα σχέδιο βοήθειας ύψους σχεδόν 65 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ η Φινλανδία δήλωσε ότι θα σταθεροποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ένα πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Σουηδία ανακοίνωσε το Σάββατο 3/9 ένα backstop (εγγυήσεις ρευστότητας) έκτακτης ανάγκης 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της, καθώς επιδιώκει να καταπολεμήσει το κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Κάτω από το δολάριο

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Kamakshi Trivedi αναθεώρησαν αρνητικά τις προβλέψεις τους για το ευρώ από 99 σεντς σε 97 σεντς τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή 2/9 ενόψει της ανακοίνωσης διαφόρων πακέτων ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση.
Προβλέπεται επίσης ότι το ευρώ θα παραμείνει κάτω από το δολάριο σε διάστημα έξι μηνών.
Νωρίτερα είχαν προβλέψει ανάκαμψη στα 1,02 δολ. του ευρώ.
«Παρότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, αυτό έχει το κόστος της σημαντικής καταστροφής της ζήτησης μέσω περικοπών παραγωγής και δεν εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο πιο σοβαρών διαταραχών του χειμώνα», επισημαίνεται στο σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης