Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη χάνει τον «ενεργειακό πόλεμο»: Αναπόφευκτο το δελτίο στο φυσικό αέριο - Σχέδιο για πλαφόν στην τιμή και ενισχύσεις

Η Ευρώπη χάνει τον «ενεργειακό πόλεμο»: Αναπόφευκτο το δελτίο στο φυσικό αέριο - Σχέδιο για πλαφόν στην τιμή και ενισχύσεις
Απέτυχε το σχέδιο απεξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, μείωση των τιμών μόνο με καταστροφή της κατανάλωσης και ενεργειακή φτώχεια - Κίνδυνός για την οικοομική σταθερότητα από την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα - Προβλέψεις για νέο ράλι των τιμών τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022
Σχετικά Άρθρα

Upd Η επιβολή δελτίου στα προϊόντα ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, με ό,τι αυτό σημαίνει για το επίπεδο διαβίωσης και την ευημερία εκατομμυρίων πολιτών.
Παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom ανέστειλε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας τίθενται οι προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και την παροχή έκτακτων πιστωτικών γραμμών στις ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν αρνητικές ταμειακές ροές εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στο χρηματιστήριο - όπου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται με αγωνία νέο ράλι..

Το σοκ στην προσφορά


Παρότι γεμίζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου και καταβάλλεται απέλπιδα προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, μετά τη Γερμανία που έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να σώσει τον κρατικό μονοπωλιο, τη Uniper, η Σουηδία και η Αυστρία ετοιμάζονται να παράσχουν εγγυήσεις ρευστότητας στους προμηθευτές ενέργειας καθώς η διαθέσιμη ρευστότητά τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εκτόξευση των τιμών στο χρηματιστήριο της ενέργειας στη Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 95% πλήρη, θα ήταν αρκετό μόνο για 2-1/2 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.
Η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου ανέρχεται πλέον σε περίπου 85%, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.
«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι
Εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να περικοπεί - και αυτό βέβαια σημαίνει διακοπές παροχής ενέργειας και συνεπώς επιβολή ενεργειακής φτώχειας σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες

Το .. οιονεί σχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υιοθετήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, διατηρώντας την επιλογή να το καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί.
Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαινόταν αδιανόητα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά στα 65 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο στάδιο αυτού του σχεδίου -- που δεν έχει ακόμη θεσπιστεί -- περιλαμβάνει την επιβολή δελτίου.
1ac859210646903cabd443696b6cfd0d.webp
Προσπάθειας μείωσης της ζήτησης

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική περικοπών της προσφοράς εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση.
Η βιομηχανία έχει ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα στην παραγωγική της ικανότητα και το ευρώ διολισθαίνει λόγω του κόστους που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας.
Καθώς ο χειμώνας προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί, επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg καθώς πολλές είναι οι φωνές που επιζητούν αλλαγή στάσης και ρήγμα με τις ΗΠΑ που επιδιώκουν ήττα της Ρωσία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευημερία των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου.

Καθυστερήσεις

Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει στο μπλοκ να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο «περαιτέρω δραστικών μειώσεων» στην προσφορά.
European Gas Rebounds as Fears Mount Over Russian Supply Risks - BNN  Bloomberg
Το μαρτύριο της… κάνουλας

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς αναμενόταν η Gazprom να ανοίξει ξανά τη σύνδεση μετά από μηνύματα από τη Μόσχα ότι η επαναλειτουργία ήταν στα χαρτιά.
Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου η Ομάδα των G7 συμφώνησε να επιδιώξει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom ανακοίνωση ότι η σύνδεση θα παραμείνει κλειστή καθώς είχε εντοπιστεί σφάλμα κατά τη συντήρηση.
Εν αναμονή εκτόξευσης των τιμών
Ήδη στο τετραπλάσιο επίπεδο του προηγούμενου έτους, οι τιμές πρόκειται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά -- και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν.
Η πλήρης διακοπή της ροής φυσικου αερίου από τον αγωγό Nord Stream, που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλες οδούς για την προμήθεια σε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία μέσω Ουκρανίας και μία μέσω TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σοβαρά, με μόνο ένα από τα δύο κανάλια ροής να λειτουργεί με κανονικότητα.
2022 Russia–European Union gas dispute - Wikipedia
Πυρηνική ενέργεια – Άσκοπη κίνηση

Η απώλεια του βασικού αγωγού επ' αόριστον εντείνει επίσης την πίεση στη Γερμανία να κρατήσει ανοιχτούς τους πυρηνικούς σταθμούς που είχε σχεδιάσει να κλείσει φέτος - μια απόφαση που θα ήταν αμφιλεγόμενη.
Η κυβέρνηση λέει ότι εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών για το καθεστώς ασφάλειας πριν λάβει μια απόφαση, αλλά η κίνηση φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
Η επέκταση δύο πυρηνικών σταθμών θα εξοικονομούσε 2,3% της ζήτησης φυσικού αερίου, υπολογίζει η BNEF.
Αυτό είναι 5,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
«Η πυρηνική επέκταση στο ενεργειακό της μείγμα είναι άσκοπη για τη Γερμανία και σίγουρα δεν θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής του ερευνητή BloombergNEF.
«Κάθε εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού και για τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας»
Με το Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας περιορισμένες, πολλά εξαρτώνται πλέον από τις καιρικές συνθήκες.

Αγωνία για τις θερμοκρασίες

Ο Οκτώβριος, η έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής προβλέπεται ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές αναμένονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC. Τ
Το πόσο σύντομα θα κάνει κρύο θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα κάψει τις προμήθειες φυσικού αερίου που διαθέτει στην αποθήκευση.
Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται για την προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LND) και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το αέριο στις αποθήκες της ΕΕ προς το τέλος του χειμώνα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ελπίζουν ότι η Άνοιξη θα έρθει νωρίς....
«Θα είναι μια πρόκληση για τη Γερμανία να αντέξει… τον χειμώνα», δήλωσε η Penny Leake, ερευνήτρια στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie Ltd
«Αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περικοπές της ζήτησης», συμπεραίνει.

Goldman Sachs: Ετοιμαστείτε για βραχυπρόθεσμό σοκ στην προσφορά – Νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά του Αυγούστου, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Nord Stream δεν θα ανοίξει όπως είχε προγραμματιστεί, έπειτα από τις εργασίες συντήρησης τριών ημερών, προειδοποίησε η Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η είδηση πιθανότατα «θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, που πιθανώς να αντιγράψει τα υψηλά του Αυγούστου», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αποθήκευση

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες δύο μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Στη Γερμανία, οι αποθήκες έχουν γεμίσει στο 84,5%.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή 2/9  ότι θα επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στο 80% από την επόμενη εβδομάδα.

Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε κατά 12% στα 214,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση της Gazprom.
Όμως, εξακολουθεί μα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερο από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτήν την εποχή.
Αν και η Goldman Sachs προειδοποιεί για ένα πιθανό βραχυπρόθεσμο σοκ, εντούτοις σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τιμές ελαφρώς πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, εάν το ακριβό αέριο αρχίσει να «ροκανίζει» τη ζήτηση - καο για αυτό έχει νόημα η συρρίκνωση της ζήτησης ώστε να τιθασσευθούν οι τιμές
 
Τα σενάρια

«Ακόμη και σε ένα σενάριο όπου οι ροές του Nord Stream θα παραμένουν στο μηδέν, εκτιμούμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν με τις τιμές Bal Summer TTF σε εύρος 215-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με το πόσο θα αντισταθμιστούν οι χαμηλότερες ροές του Nord Stream με χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφεραν οι αναλυτές.
Σε περίπτωση που μειωθεί η ελαστικότητα της ζήτησης, η Goldman εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τιμές έως 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στο 90%, σε ένα σενάριο μηδενικών ροών μέσω του Nord Stream.

ΕΕ: To σχέδιο για ανώτατα όρια στο φυσικό αέριο και έκτακτες πιστωτικές γραμμές στην αγορά ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εξετάσουν επιλογές για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που πληροφορήθηκε το Reuters την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 .

Επείγοντα μέτρα

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επείγοντα μέτρα σε όλο την Ένωση για να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Οι επιλογές

Ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ανώτατο όριο τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή προσωρινή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου από το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης