Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες - Ποιες σχεδιάζουν μειώσεις επιτοκίου, ποιες θα περιμένουν

Κρίσιμη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες - Ποιες σχεδιάζουν μειώσεις επιτοκίου, ποιες θα περιμένουν
Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο μιας συγκέντρωσης υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της G-7 στο θέρετρο Stresa, στη βόρεια Ιταλία
Μια κρίσιμη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αρχίζει αύριο, καθώς θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις που σχετίζονται με τον πληθωρισμό.
Μέρες αφότου τα αμερικανικά στοιχεία αποκάλυψαν χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τον Απρίλιο που είναι πιθανό να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Μια ανακοίνωση για τους μισθούς της ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, θα προσφέρει επίσης βασικά στοιχεία που αναζητούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Ο Καναδάς θα είναι πρώτος, την Τρίτη.
Ενώ οι traders έχουν μειώσει τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίου στη συνεδρίαση του Ιουνίου σε λιγότερο από 50% μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, μια τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία χαλάρωση των υποκείμενων πιέσεων τιμών στην αποδέσμευση του πληθωρισμού θα κρατούσε ανοιχτή την πόρτα για μείωση.
Την επόμενη μέρα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί δραματικά - περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα - κοντά στο επίπεδο του 2% που στόχευαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας.
Με μια άλλη μηνιαία ανάγνωση που αναμένεται την παραμονή της συνεδρίασης της BOE στις 20 Ιουνίου, οι συνεχείς ενδείξεις για τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να δώσουν στους διαμορφωτές πολιτικής όλη την ώθηση που χρειάζονται για να μειώσουν το κόστος δανεισμού και εκεί.
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει αριθμούς των μισθών, στοιχεία που θεωρεί απαραίτητα για να κρίνει τη δυναμική των τιμών.
Η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων πιθανώς απέτυχε να επιβραδυνθεί σημαντικά από τα τέλη του περασμένου έτους, αυξάνοντας την ανάγκη για προσοχή καθώς οι αξιωματούχοι ετοιμάζονταν για μια ευρέως σημαντική μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου και ίσως μεγαλύτερη χαλάρωση μετά από αυτήν.

Τι εκτιμά το Bloomberg Economics

«Τα στοιχεία για τις αρχές του 2024 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία έχουν ήδη δημοσιευτεί και δείχνουν ότι οι μισθοί βάσει διαπραγμάτευσης αυξήθηκαν κατά 4,3% από έτος σε έτος στη ζώνη του ευρώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Αυτή είναι μόνο μια μικρή επιβράδυνση από το 4,5% που καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο του 2023.
Ένας σχεδόν σταθερός ρυθμός αύξησης είναι απίθανο να εκτροχιάσει την πρώτη περικοπή της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εγρήγορση σχετικά με τη δέσμευση για πρόσθετη χαλάρωση».
Επίσης, τα στοιχεία της Ιαπωνίας την Παρασκευή ενδέχεται να δείχνουν αύξηση των τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, που αποδυναμώνεται στο 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από 2,6% τον Μάρτιο.
Μια ισχυρότερη μέτρηση του πληθωρισμού που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας καθώς και των φρέσκων τροφίμων φαίνεται να μειώνεται στο 2,5% αφού υποχώρησε κάτω από το 3% τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.
Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι πιθανό να βγάλουν διαφορετικά συμπεράσματα από τους ομολόγους τους, αν και, καθώς αυτές οι μετρήσεις θα εξακολουθούσαν να επεκτείνουν τη σειρά των αποτελεσμάτων στο ή πάνω από τον στόχο του 2% σε 25 συνεχείς μήνες.
Ως εκ τούτου, θα υποστήριζαν την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων ήδη από τις 14 Ιουνίου και το αργότερο έως τον Οκτώβριο, με το μαχόμενο γιεν να χρησιμεύει ως παράγοντας κινδύνου για μια πρόωρη κίνηση.
Αυτά τα δεδομένα θα φτάσουν στο πλαίσιο μιας συγκέντρωσης υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της G-7 στο θέρετρο Stresa, στη βόρεια Ιταλία.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, προσφέροντας στους αξιωματούχους την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τις αποκλίνουσες διατλαντικές προοπτικές για τα επιτόκια: ενώ η Ευρώπη και ο Καναδάς κλίνουν προς μειώσεις, οι ΗΠΑ παραμένουν προς το παρόν σε μια υψηλότερη επί μακρόν πορεία.
Κατά τα άλλα, η Federal Reserve θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της και οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε αναμονή είναι πιθανό από τη Νέα Ζηλανδία στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης