Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Αστείο το σχέδιο Scholz των 65 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση – Θα φέρει υψηλότερο πληθωρισμό και φτώχεια

Γερμανία: Αστείο το σχέδιο Scholz των 65 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση – Θα φέρει υψηλότερο πληθωρισμό και φτώχεια

Πυρ ομαδόν κατά του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης από επιχειρηματικούς φορείς και οικονομολόγους

Σχετικά Άρθρα

Βέβαιη, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές, είναι η αποτυχία του σχεδίου – μαμούθ ύψους 65 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της διάλυσης της παραγωγικής βάσης της Γερμανίας εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους
Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αναζητεί πόρους από τα αποκαλούμενα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών χωρίς εντούτοις να έχει διασφαλισθεί πόσα θα είναι αυτά και τι ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί.
Από την άλλη δεδομένου ότι στόχος είναι η αύξηση των τιμών να αντιμετωπισθεί με μείωση της κατανάλωσης, πώς ακριβώς θα παραχθούν αυτά τα υπερκέρδη, δεδομένης της στενότητας στην προσφορά και των σχετικών βραχυπρόθεσμων σοκ λόγω των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις.
Από την άλλη πλευρά παραγωγικοί φορείς αλλά και οικονομολόγοι στη Γερμανία επισημαίνουν ότι οι επιδοτήσεις θα επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος ενσωματωθεί  μονομότερα στις τιμές και θα καταδικάσουν την οικονομία σε ύφεση για άγνωστο χρονικό διάστημα  ενών θα υπάρξει ταυτόχρονα απότομη προσγείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Την ίδια ώρα, ο «τσάρος» της Οικονομίας Christian Lindner (FDP) προκειμένου να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός διαβεβαιώνει ότι αποκλείει για την εφαρμογή του σχεδίου την προσφυγή σε περαιτέρω δανεισμό καθώς το συνταγματικό «φρένο» χρέους θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 - λαμβανομένης υπόψη και στης περιοριστικής πολιτικής που εχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)... 

Πολλά πολλά.. δισεκατομμύρια (;)

«Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει να λάβει μεγάλη ώθηση στα δημόσια έσοδα αξιοποιώντας τα υπερκέρδη που παράγονται από εταιρείες ενέργειας, εάν συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διαταραχές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, δήλωσε την Κυριακή 4/9  ο καγκελάριος Olaf Scholtz.
Η Γερμανία θα λάβει «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια» ευρώ, σύμφωνα με το κυβερνητικό σενάριο, και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει τους καταναλωτές που πλήττονται από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «κέρδη που υπερβαίνουν ένα όριο σε εταιρείες που δεν έχουν τόσο υψηλό κόστος παραγωγής και θα τα επιστρέψει στους πολίτες», είπε ο Scholz.

Απεταξάμην τις διακοπές ρεύματος..

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος.
Ο Scholz είπε στο ZDF η κυβέρνησή του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τα μπλακ άουτ.
«Είμαι επίσης πολύ σίγουρος» ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα εκτυλιχθεί αυτόν τον χειμώνα, υπογράμμισε.

Λάβροι οι επιχειρηματίες

Η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκληρή στάση τη δέσμη μέτρων ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA), Rainer Dulger, δήλωσε ότι το πακέτο περιέχει τα σωστά μέτρα, αλλά ότι «συνολικά ήταν απογοητευτικό από την άποψη των Γερμανών εργοδοτών».
Μία από τις κύριες αιτίες του πληθωρισμού - η ενεργειακή πολιτική - δεν αντιμετωπίστηκε με συνέπεια.
«Αυτή η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει το θάρρος για μια νέα ενεργειακή πολιτική», επέκρινε ο Dulger.
«Η επέκταση του κράτους πρόνοιας δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην αύξηση του κόστους των τιμών της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά».
Η επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να βοηθήσει τους πολίτες γρήγορα και στοχευμένα, τόνισε ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν «σημαντικές ελλείψεις και κενά στη δέσμη μέτρων ανακούφισης»

Ερχονται χρεοκοπίες


Για παράδειγμα, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, απειλείται η ύπαρξη όλο και περισσότερων επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου, ο κλάδος αναμένει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενσωματώσει τις ανησυχίες και τις πρακτικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων πιο έντονα στη συνεχή διαχείριση της κρίσης και να προστατεύσει τη βιομηχανική παραγωγή με όλες της τις δυνάμεις.

Οι οικονομολόγοι εξάγουν μικτά συμπεράσματα

Οι οικονομολόγοι βλέπουν μια λογική προσέγγιση στη δέσμη μέτρων ανακούφισης. "
Είναι καλό ότι η ελάφρυνση απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε ομάδες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα και ότι περιλαμβάνει επίσης συνταξιούχους και φοιτητές", λέει η οικονομολόγος Veronika Grimm.
Ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, τάσσεται επίσης υπέρ του γεγονότος ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσες μειώσεις τιμών, αλλά ότι θα παρασχεθούν άμεσες ελαφρύνσεις.
«Αυτό που είναι θετικό στη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης είναι η αναγνωρίσιμη προσπάθεια να ισχύσουν τα σήματα τιμών, ακόμη και αν αυτό δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση του φυσικού αερίου», δήλωσε.
Με το τελευταίο, ο Fuest υπαινίσσεται τη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αποφασιστεί.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ifo δεν θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα στοχευμένα:
«Πιθανώς δεν ήθελαν να κατηγορηθούν ότι ξέχασαν κάποιον».

Το λάθος με τα υπερκέρδη

Ο Grimm συμφωνεί επίσης με αυτό όσον αφορά τα σχεδιαζόμενα μέτρα στις αγορές ενέργειας.
Ο οικονομολόγος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το σχέδιο χρηματοδότησης ενός φρένου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές από την αποκομιδή απρόσμενων κερδών από τους παραγωγούς ενέργειας.
«Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει στο να δοθεί πολύ λίγη προσοχή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τα προβλήματα θα παραταθούν περισσότερο» εξήγησε ο Grimm.
Επισήμανε ότι οι εφάπαξ καταβολές ενισχύσεων σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές.
Ο Grimm επικρίνει επίσης το γεγονός ότι στο πακέτο δεν θα υπάρξουν άλλες ειδικές ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου πέραν της μείωσης του ΦΠΑ.
«Με την τρέχουσα προσέγγιση, είναι πραγματικά προβλέψιμο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εκτεταμένες ελαφρύνσεις για τους πελάτες φυσικού αερίου με αφορμή τους συσσωρευμένους λογαριασμούς», λέει ο Grimm.

Ανώτατη τιμή

Η Philippa Sigl-Glöckner, διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης "Dezernat Zukunft", κάνει επίσης λόγο για ένα "αρκετά μεγάλο κενό" στη δέσμη μέτρων ανακούφισης για το θέμα αυτό.
Η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπήςκυβερνητικού  συνασπισμού.
Με τη λύση αυτή, η τιμή θα καθορίζεται μέχρι ένα ορισμένο όγκο κατανάλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης