Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΝΑΤΟ: Ο Putin δεν θα κερδίσει ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο - Ως και 40 χιλ. οι απώλειες της Ρωσίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΝΑΤΟ: Ο Putin δεν θα κερδίσει ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο - Ως και 40 χιλ. οι απώλειες της Ρωσίας
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη και ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» δήλωσε ο Jens Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, με μια ρητορική που μόνο αρνητικούς συνειρμούς μπορεί να προκαλέσει.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη και ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» δήλωσε και πρόσθεσε «αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ανά πάσα στιγμή».
«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Πέρα από τα παραπάνω, ο Stoltenberg απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ατζέντα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται στην 28η ημέρα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης.
Θα στηρίξουμε την Ουκρανία σε επίπεδο αυτοάμυνας. Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.
Ενίσχυση των δυνάμεων στα ανατολικά της Συμμαχίας
Την ίδια στιγμή, ο Stoltenberg δήλωσε ότι πιθανόν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τα στρατεύματα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας, αναπτύσσοντας τέσσερις νέες ομάδες μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
«Αναμένω πως οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με μεγάλες ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα», είπε ο Stoltenberg, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της αυριανής (24/3/2022) Συνόδου που θα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο ίδιος, η ουκρανική κρίση έχει δείξει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αποτρεπτική και αμυντική του δύναμη σε πιο μακροπρόθεσμο στάδιο.

Στο μεταξύ, έως και 40.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτήστηκαν στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία ανέφερε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος υπολογισμός έχει γίνει με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι ουκρανικές αρχές καθώς και από τις πληροφορίες που ελήφθησαν είτε επίσημα είτε ακούσια από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι και σήμερα έχουν σκοτωθεί 7.000 – 15.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποιώντας στατιστικούς όρους από προηγούμενες συγκρούσεις υπολόγισε πως για κάθε έναν νεκρό τραυματίζονται περίπου τρεις στρατιώτες.
Με αυτό τον τρόπο υπολόγισαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει κλιμακώσει τη ρητορική της, συντηρώντας τη συζήτηση περί «πυρηνικού ολέθρου» και εκτοξεύοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ αλλά και του ίδιου του Joe Biden.
Μάλιστα, η Μόσχα βάζει στην «εξίσωση» και την Κίνα με τον Dmitry Medvedev (πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας) να επισημαίνει ότι επόμενος στόχος των Αμερικάνων είναι η αποδυνάμωση της Κίνας, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια κρίση και σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Ο ίδιος δεν διστάζει να σχολιάσει και την ηλικία του Αμερικανού προέδρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Έχετε ήδη ζήσει τη ζωή σας, δεν μπορείτε να φοβάστε, επειδή στα 80 σου τίποτα δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικό».
Στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων είχε αναφερθεί μία ημέρα πριν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τονίζοντας ότι εάν υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, σαφές μήνυμα για τις συνέπειες αποστολής ειρηνευτικής δύναμης από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, προειδοποιώντας για απευθείας σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Η προειδοποίηση Lavrov για απευθείας σύγκρουση με ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση πως αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απευθείας σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος έκανε λόγο και ευθύνες της Δύσης όσον αφορά τη ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Λένε: Στις 24 Φεβρουαρίου η Ουκρανία εισέβαλε. Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, στο οποίο η Δύση φημίζεται. Χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να "κόψουν" μη βολικές περιόδους της ιστορίας, ακόμα και της πιο πρόσφατης ιστορίας.
Η Δύση "ακυρώνει" ότι έγινε πριν το δημοψήφισμα της Κριμαίας και που τους εκθέτει.
Όταν όλα αυτά τα χρόνια μιλούσαμε με τους Δυτικούς συναδέλφους μας και τους κατηγορούσαμε ότι επέτρεψαν ένα αιματηρό πραξικόπημα στην Ουκρανία που ήταν αντίθετο με όλες τις ευρωπαϊκές αξίες, μας έλεγαν: "Προσαρτήσατε την Κριμαία".
Το τι συνέβη πριν το δημοψήφισμα το ακυρώνουν, αυτή την κουλτούρα έχουν.
Ακυρώνουν ιδεολογικά και στη λογική τους ό,τι τους εκθέτει» αναφέρει ο Lavrov.

Κρεμλίνο: Θα ήταν «δύσκολο να διορθωθούν» οι συνέπειες από μια αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, προειδοποιώντας πως «οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες», μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Πολωνίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Peskov δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη. «Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Επίσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, παραπέμποντας στο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας στη Ρωσία.
«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας. Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι πέραν αυτών που αναφέρονται στο κείμενο αυτό», είπε μιλώντας στο CNN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης