Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Οδησσό, σειρήνες σε όλη την Ουκρανία - Στα 500 δισ δολάρια το κόστος της ρωσικής εισβολής

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Οδησσό, σειρήνες σε όλη την Ουκρανία - Στα 500 δισ δολάρια το κόστος της ρωσικής εισβολής
Οι Ρώσοι έχουν χάσει το 40% της δύναμης που ανέπτυξαν στην Ουκρανία αναφέρει το Κίεβο - Για αντεπίθεση κάνουν λόγο οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις να είναι διφορούμενα, καθώς ο μεν πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια συμβιβασμού, τονίζοντας πως η Μόσχα προσεγγίζει πιο ρεαλιστικές θέσεις ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin επισημαίνει πως το Κίεβο δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη σοβαρότητα στις συνομιλίες, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονται για 21η συνεχόμενη ημέρα, με αμείωτη ένταση.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ενισχύονται περιμετρικά του Κιέβου, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιορκία στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο, ενώ φέρονται να ετοιμάζουν και την επόμενη κίνηση τους στην Οδησσό, η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε φρούριο.
Από την πλευρά τους πάντως, οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αφού υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός έχει ήδη χάσει το 40% των στρατευμάτων που ανέπτυξε στην Ουκρανία, επισημαίνει πως αντιστέκεται τόσο στη Μαριούπολη όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα, αναφέροντας πως παρά τους βομβαρδισμούς, δεν υπάρχει – προς το παρόν – καμία ένδειξη για απόβαση στην Οδησσό.
Πάντως, από νωρίς σήμερα Τετάρτη 16/3 το πρωί σειρήνες για αεροπορική επίθεση σήμαναν σε όλη σχεδόν την Ουκρανία, τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ έως αύριο Πέμπτη 17/3 η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως το κόστος που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή από τις 24/2 εκτιμάται σε 500 δισ δολάρια, με τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal να υποστηρίζει πως το ποσό αυτό θα το καταβάλλει η Ρωσία ως αποζημίωση μετά τον πόλεμο.
3_123.jpg
Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν χάσει το 40% της δύναμης τους στον πόλεμο

Την εκτίμηση ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου άρχισε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου διατυπώνει το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση, δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί, ενώ είναι αδύνατο να επαληθευτεί η βάση του ισχυρισμού τους.
Επιπλέον, αναφέρουν πως κατάφεραν καταστροφικά πλήγματα στο ρωσικό στρατό, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ώρες κατέρριψε τρια μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και τρια drones.
Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν πως η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει κρίσιμη, καθώς ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της πόλης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο.
Ωστόσο, αναφέρεται πως και σε αυτό το μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται «μεγάλες απώλειες».
Μια ακόμα πόλη που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η Οδησσός, όπου και αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν παρατηρείται κάποια απόπειρα απόβασης βάσει των σημερινών δεδομένων.
Επίσης, επισημαίνεται πως τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν προχωρήσει σε πολλά μέτωπα, όπως στο Μικολάγιφ, στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ.
Μάλιστα ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Zelensky, υποστήριξε σε σημερινό του μήνυμα στο twitter πως ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε πολλά πολεμικά μέτωπα και επιφέρει καταστροφικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που όπως είπε, σημαίνει πως αλλάζουν ραγδαία οι θέσεις των δύο πλευρών.

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Στο Κίεβο, όπου και παραμένει σε ισχύ έως τις 07:00 αύριο Πέμπτη 17/3 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και σε πολυκατοικίες, αναφέρθηκαν νέες εκρήξεις νωρίτερα σήμερα το πρωί.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή στα προάστια του Κιέβου με τραυματίες και εγκλωβισμένους.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας ανέφερε ότι στόχος ήταν μια 12όροφη πολυκατοικία και ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες.
Παράλληλα αναφέρεται ότι τουλάχιστον 37 άνθρωποι κατάφεραν να εκκενώσουν έγκαιρα το κτήριο.
343.jpg
343333.jpg
6_39.jpg
Πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλες συγκρούσεις γίνονται στο Ιρπίν, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για την μάχη του Κιέβου.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να διασχίσουν τον ποταμό Ιρπίν που θεωρείται μια φυσική άμυνα για το Κίεβο, τη στιγμή που οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει τις γέφυρες και επιχειρούν κατά των προσπαθειών των Ρώσων να δημιουργήσουν περάσματα.
Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του Κιέβου – σημειώνεται πως περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν φύγει από την πόλη – δηλώνουν αποφασισμένοι να την υπερασπιστούν μέχρι τέλους, διαμηνύοντας ότι όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο οχυρό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει πραγματικά μεγάλο ερωτηματικό το εάν οι Ρώσοι θα αποφασίσουν μια εισβολή στην πόλη, κάτι που θα σημαίνει μάχες σώμα με σώμα και άρα τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, ή αν θα περιοριστούν σε μάχες στα περίχωρα του Κιέβου, διατηρώντας την πολιορκία της πόλης και άρα την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση.
66_1.jpg
Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, όπου και εκεί ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να την αποκλείσει τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δίνουν μεγάλες μάχες και ότι επιφέρουν τεράστιες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν στα καταφύγια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση εδώ και πολλές ημέρες.
Οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κρατούν ως ομήρους 400 γιατρούς και ασθενείς στη Μαριούπολη.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων συνεχίζονται, ενώ έως χθες είχαν φύγει από την πόλη περίπου 20.000 κάτοικοι.
65_2.jpg
Απόβαση στην Οδησσό;

Έτερο μεγάλο στοίχημα για τη Ρωσία είναι η Οδησσός, όπου νωρίτερα αναφέρθηκαν κάποιοι βομβαρδισμοί στα παράλια της πόλης από ρωσικά πολεμικά πλοία.
Ωστόσο, η αποτυχία των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Μικολάγιφ και άρα να συνεχίσουν την προέλαση της προς την Οδησσό, καθιστά – προς το παρόν τουλάχιστον – ανεδαφική οποιαδήποτε αποβατική ναυτική κίνηση στην πόλη.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν πως δεν παρατηρείται καμία απόπειρα απόβασης.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, βομβαρδίστηκαν ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα ρωσικά πλοία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για ρίψη τουλάχιστον 90 οβίδων.
Σημειώνεται πως και η Οδησσός έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρούριο.

 

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους να περικυκλώσουν το Χάρκοβο, κάτι που δεν φαίνεται ακόμα να είναι εφικτό.
Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός έχει ξεμείνει από πυρομαχικά.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για επιθέσεις σε δύο κτήρια και για τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Εκτιμάται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 κάτοικοι.
2222_2.JPG
Τι συμβαίνει με την Χερσώνα;

Παράλληλα το Κίεβο διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, καθώς όπως υποστηρίζει ο ρωσικός στρατός δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στην προέλαση του προς τις πόλεις Μικολάγιφ και Ζαπορίζια που είναι πόλεις – «κλειδιά» για τον έλεγχο της περιοχής.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 15/3 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την περιοχή της Χερσώνας, στα νότια της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του ολόκληρη την περιοχή της Χερσώνας.

Στα 500 δισ δολάρια το κόστος της εισβολής

Στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το Κίεβο το κόστος των καταστροφών που έχει επέλθει στις υποδομές και στις πόλεις της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal υποστήριξε πως το ποσό αυτό θα το καταβάλλει η Ρωσία ως αποζημίωση μετά τον πόλεμο, αν και δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, ακόμα και αν η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο Shmyhal άφησε να εννοηθεί πως η Ουκρανία θα προχωρήσει σε κατάσχεση περουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης