Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελπίδες για συμβιβασμό Ρωσίας και Ουκρανίας - Σενάριο... Σουηδίας θέλει η Μόσχα, το απορρίπτει το Κίεβο και μένει εκτός ΝΑΤΟ

Ελπίδες για συμβιβασμό Ρωσίας και Ουκρανίας - Σενάριο... Σουηδίας θέλει η Μόσχα, το απορρίπτει το Κίεβο και μένει εκτός ΝΑΤΟ
Lavrov: Δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό - Medinsky: Τι θέλουμε από την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Ελπίδες για την εύρεση συμβιβασμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «γεννά» η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ότι οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις γίνονται πιο ρεαλιστικές, αν και υποστήριξε ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης, αν και η Μόσχα διαμηνύει πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και εξελίσσονται σταδιακά.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε - μετά από επικοινωνία που είχε με τον Charles Michel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - πως «δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι «υπάρχει ελπίδα για την επίτευξη συμβιβασμού».
Μάλιστα ο Lavrov ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, με τον Ρώσο διαπραγματευτή, Vladimir Medinsky να τονίζει πως συζητείται το μοντέλο της Σουηδίας και της Αυστρίας (αυτό σημαίνει πως θα έχει το δικό της στρατό αλλά δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει ξένα στρατεύματα ή βάσεις), κάτι που το Κρεμλίνο είπε πως μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό το απέρριψε το Κίεβο, αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Lavrov: Ελπίδα για συμβιβασμό

Την θέση πως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν καλά, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας, οι συνομιλίες δεν πάνε καλά για προφανείς λόγους.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για επίτευξη συμβιβασμού.
Αυτήν άλλωστε την εκτίμηση δίνουν και κάποιοι από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής αντιπροσωπείας» είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του RBC ο Lavrov, αναφερόμενος προφανώς στον Mikhail Podolyak, σύμβουλο του Zelensky, ο οποίος σημείωσε πως παρά τις τεράστιες διαφορές των δύο πλευρών, «υπάρχει σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμούς».
Όπως είπε, ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνία με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωση τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ρωσία ζητά πέρα από την ουδετερότητα της Ουκρανίας - δηλαδή τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται το Κίεβο -, ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας, ελευθερία έκφρασης των πολιτών, ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανια και αποστρατιωτικοποίηση.
O Lavrov εξαπέλυσε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ενδιαφέρεται να μπει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σημερινών θέσεων της ουκρανικής κυβέρνησης.

Zelensky: Δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας

Τη θέση πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα.
Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή.
Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν» ανέφερε σε νέο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος σε προηγούμενο διάγγελμα του είχε αναφέρει πως το χάσμα στις διαπραγματεύσεις έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς όπως είπε, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πιο ρεαλιστικές.
Σημειώνεται πως η ουκρανική προεδρία απέρριψε την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας» ενώ χθες ο Zelensky υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει η παραδοχή ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
«Οι συναντήσεις συνεχίζονται.
Όπως μου λένε, οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου οι αποφάσεις να είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα 16/3 στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία αφού χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, αναμένεται να εγκρίνει το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της.

Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Όχι σε ουδετερότητα μοντέλου Αυστρίας – Σουηδίας

Τα σενάρια περί εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου ουδετερότητας» απορρίπτει το Κίεβο, το οποίο αναφέρει ότι ζητά πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία.
Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι «ουκρανικό».
Απαιτούνται πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης» ανέφερε ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επισημαίνοντας πως αυτό που ζητά το Κίεβο είναι πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν ενεργά στο στρατιωτικό σκέλος - όχι όπως συμβαίνει σήμερα - καθώς και να την προμηθεύσουν άμεσα με όλο τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Επίσης, η Ουκρανία δεν θέλει να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες σχετικά με το εάν θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνει ο εναέριος χώρος της.
Θέλουμε άμεσες και σταθερές δεσμεύσεις ότι ο εναέριος χώρος θα κλείνει» αναφέρει ο Podolyak, επισημαίνοντας πως ουδέποτε η Ουκρανία ήταν ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή που σχεδιάζει να επιτεθεί σε γειτονικά της κράτη.

Τα περί «σουηδικού και αυστριακού μοντέλου» όσον αφορά το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας έφερε στο προσκήνιο ο Ρώσος διαπραγματευτής, Vladimir Medinsky, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως αυτή είναι πρόταση του Κιέβου.
Σημειώνεται πως το σουηδικό και αυστριακό μοντέλο προβλέπουν ότι μια χώρα μπορεί να διατηρεί τις δικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά δεν της επιτρέπεται να φιλοξενεί στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ή βάσεις.

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Σκληρές οι διαπραγματεύσεις


Τη θέση πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι «σκληρές» διατύπωσε ο Vladimir Medinsky, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας πως η Ρωσία επιδιώκει «ειλικρινά» την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και προχωρούν αργά.
Σίγουρα θα θέλαμε όλο αυτό να γίνει πιο γρήγορα, αυτή είναι η ειλικρινής πρόθεση της ρωσικής πλευράς.
Θέλουμε να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Medinsky.

Τι ζητάμε από την Ουκρανία

«Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία που δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά μπλοκ, όπως το ΝΑΤΟ, που θα είναι μια φιλική χώρα, που θα είναι ένας γείτονας, με τον οποίο θα μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας» είπε ο Medinsky.
Ο Ρώσος διαπραγματευτής σημείωσε πως στόχος είναι ανάμεσα στα πολλά και περίπλοκα ζητήματα, να εντοπιστούν εκείνα τα θέματα που μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε σταδιακά και βήμα – βήμα να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μοντέλο Σουηδίας, Αυστρίας

Σύμφωνα με τον Medinsky, το Κίεβο προτείνει η Ουκρανία να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο Σουηδίας ή Αυστρίας όσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο της καθεστώς, διατηρώντας ωστόσο δικές της ένοπλες - χερσαίες και ναυτικές - δυνάμεις.
«H διατήρηση και ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με το μέγεθος του ουκρανικού στρατού είναι υπό συζήτηση.
Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή, σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ενός κράτους που έχει δικό του στρατό και ναυτικές δυνάμεις.
Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται σε επίπεδο ηγεσιών των Υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο Medinsky, επισημαίνοντας πως βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η Ουκρανία «ακόμα και σήμερα έχει ουδέτερο καθεστώς».
Όπως είπε ο Medinsky, ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία είναι το θέμα της Κριμαίας και του Donbass, όπως επίσης και μια σειρά ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών, το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας, κα.

Κρεμλίνο: Συμβιβασμός εάν το Κίεβο αποδεχθεί το σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως εφόσον το Κίεβο συμφωνήσει στη σουηδική ή αυστριακή εκδοχή ενός αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος, αυτό θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως συμβιβασμός.
Όπως είπε ο Peskov και όπως ανέφερε νωρίτερα ο Ρώσος διαπραγματευτής, Vladimir Medinsky το θέμα αυτό συζητείται μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
0999999.JPG
Επιφυλακτική η Μ. Βρετανία

Ωστόσο, η Μ. Βρετανία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν τον Vladimir Putin πάση θυσία.
«Είμαι επιφυλακτική ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόσω ο Putin συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρέπει να εφαρμόσει μια εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά του για να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Πρέπει να σταματήσουμε τον Putin πάση θυσία» υποστήριξε η Truss.

Βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώνει ο Biden

Την χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως αναφέρεται η ανακοίνωση αυτή θα γίνει μετά την παρέμβαση του Zelensky στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, με το επιπλέον αυτό ποσό, η αμερικανική βοήθεια που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια»
«Συνολικά ο πρόεδρος έχει εγκρίνει (βοήθεια) 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση τα καθήκοντά της.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Η ομιλία Biden στο Κογκρέσο είναι προγραμματισμένη για τις 17:45 ώρα Ελλάδας, ενώ η παρέμβαση Zelensky θα προηγηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Scholz: Δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz ανακοίνωσε πως αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία.
Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό.
Δεν θα προχωρήσουμε στην επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Αυτό θα σήμαινε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, με ρωσικά μαχητικά» υποστήριξε o Scholz, αναφέροντας πως «μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προετοιμάσαμε πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις» και πως «οι κυρώσεις έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι θα φανταζόταν ποτέ το Κρεμλίνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης