Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall μετά τις απειλές Trump για δασμούς σε κινεζικά αγαθά - Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Νευρικότητα στη Wall μετά τις απειλές Trump για δασμούς σε κινεζικά αγαθά - Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές
Οι  δείκτες της Wall έσβησαν τα κέρδη τους μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Trump επιθυμεί να επιβληθούν οι δασμοί ύψους 200 δισ. δολαρίων στο Πεκίνο αλλά τελικά παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητοι
(upd1) Σε οριακά αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται τις τελευταίες ώρες οι δείκτες της Wall Street, καθώς αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επιθυμεί να επιβληθούν οι δασμοί ύψους 200 δισ. δολαρίων στο Πεκίνο, ανεξάρτητα εάν θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το εν λόγω ζήτημα.
O Dow Jones ενισχύθηκε 0,03% στις 26.154 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,02% στις 2.904 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,05% χαμηλότερα στις 8.010 μονάδες. 



Η μετοχή της Caterpillar -εταιρείας που θεωρείται «ευαίσθητη» σε θέματα του εμπορίου λόγω της μεγάλης της έκθεσης στο εξωτερικό- «έσβησε» τα κέρδη της μετά τα δημοσιεύματα για τον Trump, καταγράφοντας πτώση 0,4%.
Νωρίτερα, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν μικρή άνοδο, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο συνομιλιών προκειμένου να διευθετήσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες. 
Εν τω μεταξύ, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και ορισμένα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,6% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια πτώση κατά 0,2%.
Στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 4,9% του Ιουλίου.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές οχημάτων και ενδυμάτων.
Ωστόσο η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου βοήθησε να διατηρηθούν αμετάβλητες οι προσδοκίες για μία ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο -η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο- ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7% αντί του +0,5% που είχαν δείξει προηγουμένως.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο του 2018, με την ενίσχυσή της να φθάνει στο +0,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν άνοδό της κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,9%, αποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος παρά τις εντάσεις και τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος, καθώς το επίπεδο του κόστους δανεισμού γίνεται καταλλήλως «ελαφρώς περιοριστικό», μετά από περισσότερο από μια δεκαετία που λειτουργούσε ως «επεκτατικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, μειώνοντας την ανεργία από 3,9% τώρα σε 3,5% μέχρι το 2020, πολύ κάτω από το 4,5% που ο Evans θεωρεί ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός, δήλωσε ο ίδιος, θα αυξηθεί πιθανώς λίγο πάνω από το 2%, αν και όχι αρκετά για να προκαλέσει ανησυχία.

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές 

Με ήπια κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 24%, κίνηση που ώθησε υψηλότερα την τουρκική λίρα και ενίσχυσε την παγκόσμια επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,35% υψηλότερα, στις 377,85 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,1%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,57% κι έκλεισε στις 12.124,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.304,04 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 5.352,57 μονάδες.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,19% στις 20.885,43 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 9.365,30 μονάδες.
Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι αυτοκινήτων και εξόρυξης, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 1%, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο συνομιλιών προκειμένου να διευθετήσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Danske Bank έκλεισε με απώλειες 1,1%, καθώς δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε, επικαλούμενο έγγραφα και μια πηγή με γνώση της υπόθεσης, ότι οι αμερικανικές αρχές ερευνούν την τράπεζα, εν μέσω ισχυρισμών για ροές ξεπλύματος χρήματος από τη Ρωσία και τα πρώην σοβιετικά κράτη.
 
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας

Εν τω μεταξύ, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ασίας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 23.101,50 μονάδες, καθώς το γιεν υποχώρησε σε χαμηλά έξι εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 27.286,14 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 2.318,25 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει «άλμα» 3,9%, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,31% και τις 10.868,14 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 6.165,30 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,18% στις 2.681,65 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 8.113,88 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης