Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό μπλόκο της Πολωνίας στην Ουκρανία - «Δεν διαπραγματευόμαστε με διεφθαρμένους υπουργούς»

Διπλωματικό μπλόκο της Πολωνίας στην Ουκρανία - «Δεν διαπραγματευόμαστε με διεφθαρμένους υπουργούς»
Ο Kolodziejczak απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα, αλλά η δήλωσή του συμπίπτει με την παραίτηση του Ουκρανού υπουργού Γεωργίας Nikolay Solsky
Η Πολωνία ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με αντικείμενο τις εισαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna τη Δευτέρα 13/5, μετά από καταγγελίες για διαφθορά εναντίον αρκετών Ουκρανών εκπροσώπων που συμμετείχαν στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Στις 14 Μαΐου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν συνομιλίες για την αντιμετώπιση εμπορικών διαφορών εν μέσω διαμαρτυριών μεγάλης κλίμακας αγροτών στην Πολωνία για την εισαγωγή φθηνών προϊόντων από την Ουκρανία.
Επομένως, ο υφυπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας, Michal Kolodziejczak, ενημέρωσε την εφημερίδα ότι η Βαρσοβία επέλεξε να μην διαπραγματευτεί με άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά.
Τούτου λεχθέντος, ο Kolodziejczak απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα, αλλά η δήλωσή του συμπίπτει με την παραίτηση του Ουκρανού υπουργού Γεωργίας Nikolay Solsky.
Μαζί με αρκετούς συνεργάτες του, ο Solsky αντιμετώπισε κατηγορίες τον περασμένο μήνα από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας σχετικά με την παράνομη απόκτηση κρατικής γης.

Ενίσχυση των ελέγχων στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα

Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, όπως επισήμανε ο Kolodziejczak, αναγνωρίζοντας ότι το Πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να επιλύσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους ντόπιους αγρότες και ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη».
Η σχετική εξέλιξη έρχεται αφού προηγουμένως πέντε κράτη μέλη της ΕΕ υπέβαλαν ψήφισμα για την ενίσχυση των ελέγχων στα αδασμολόγητα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα ενόψει της υπερπροσφοράς ουκρανικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.
Μια επιστολή που συντάχθηκε από κοινού από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία ζήτησε από τον Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovskis και τον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski να είναι πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο των ουκρανικών εισαγωγών.
Τα πέντε κράτη μέλη δήλωσαν ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο ήταν ανεπαρκή και πρότειναν να ληφθούν «εξαιρετικά και άμεσα προληπτικά μέτρα» για να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην εισροή περιορισμένου αριθμού ουκρανικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης