Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία τρομάζει τη Δύση – Επίθεση στο Kharkiv, κατέλαβαν 100 τετραγωνικά χλμ. - Στόχος το 45% των εδαφών της Ουκρανίας

Η Ρωσία τρομάζει τη Δύση – Επίθεση στο Kharkiv, κατέλαβαν 100 τετραγωνικά χλμ. - Στόχος το 45% των εδαφών της Ουκρανίας
Εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων βόρεια του Kharkiv – Σε δύο ημέρες κατέλαβαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 11 χωριά και πόλεις - Larry Johnson (Πρώην CIA): Εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατό στην Ουκρανία θα ηττηθούν – Η Ρωσία θα χτυπήσει τις ΗΠΑ
(upd28) Η απόφαση επίθεσης του ρωσικού στρατού στην περιοχή Kharkiv – με στόχο προφανώς την ομώνυμη πόλη – έχει προκαλέσει πανικό στην Δύση.
Γαλλία και Βρετανία θεωρούν την εξέλιξη δράμα…

Ο βασικός στόχος των Ρωσικών δυνάμεων είναι τριπλός.
Πρωτίστως δεν επιτέθηκαν οι κύριες δυνάμεις επίθεσης των Ρώσων στο Kharkiv… και αυτό δείχνει ότι ακόμη η διείσδυση ήδη κατέλαβαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα… είναι προπομπός για την μεγάλη αντεπίθεση.
1)Οι ρώσοι θέλουν να προστατεύσουν το Belgorod το οποίο είναι στόχος των Ουκρανών
2)Οι ρώσοι θέλουν να διασπάσουν τον Ουκρανικό στρατό, να μεταφέρει στρατιώτες στο Kharkiv αποδυναμώνοντας άλλα σημεία του μετώπου, ήδη το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών είναι στο μηδέν... 
Τα σενάρια ότι η Ουκρανία θα ετοιμάσει άλλες 10 Ταξιαρχίες για να κάνει νέα αντεπίθεση το 2025... είναι αποτυχημένες φαντασιώσεις Ουκρανών και Δυτικών.

3)Οι ρώσοι σχεδιάζουν και υλοποιούν την λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ή υγειονομική ζώνη που θα έχει βάθος 150 με 200 χιλιόμετρα….
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ουκρανία θα χάσει το 45% των εδαφών της… η μισή χώρα θα περάσει υπό ρωσικό έλεγχο… 
Ενώ η στρατηγική των Ρώσων αποδίδει ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος προέβη σε μια ακόμη μεγάλη κίνηση, αντικατέστησε τον Sergei Shoigu με τον Andrei Belousov στη θέση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 12 Μαΐου… εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα εκτιναχθεί σε παραγωγή…
Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ… 

Ώρα μηδέν για την Ουκρανία στο Kharkiv - Περικυκλώθηξε το Volchansk, λυσαλλέες μάχες σε όλα τα μέτωπα

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να περικυκλώνουν το Volchansk στην περιοχή του Kharkiv, δήλωσε ο βουλευτής του τοπικού περιφερειακού συμβουλίου Alexander Skorik στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Espresso.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Volchansk, η πόλη αρχίζει να περικυκλώνεται από τη μία πλευρά. Πρόκειται για πολύ σύνθετες μάχες θέσης. Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις αμύνονται υπό ισχυρά πυρά, ενώ φτάνουν KABs και διεξάγονται άγριες επιχειρήσεις επίθεσης», εξήγησε ο Skorik.
Το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα 13/5 ότι ο ουκρανικός στρατός, εν μέσω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv, μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη βορειοανατολική γραμμή του μετώπου.
Την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής του καθεστώτος Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή αυτή, ειδικά στο Volchansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε την επιχειρησιακή κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση ως δύσκολη και σημείωσε την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο ρωσικός στρατός προελαύνει καταφανώς στην ευρύτερη περιοχή του Kharkiv εδώ και αρκετές ημέρες.
Έτσι, την προηγούμενη ημέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ομάδα στρατευμάτων Sever απελευθέρωσε τους οικισμούς Gatishche, Krasnoe, Morokhovets και Oleynikovo.
Μια μέρα νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο των Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya και Strelechya.

Πρόγευση ολοκληρωτικής ισοπέδωσης στο Donetsk - Οι Ουκρανοί είχαν απώλειες 1000 στρατιωτών σε μόλις ... μια ημέρα

Η τρομακτική ρωσική προέλαση στην περιοχή του Donetsk προκάλεσε την απώλεια 1.000 περίπου Ουκρανών μαχητών εντός μόλις ... ενός 24ώρου, δίνοντας έτσι μια πρόγευση για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει εν όψει της κατάρρευσης του Kharkov, ενημερώνει το υπουργείο αμύνης της Ρωσίας
Προηγούμενα, ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και άλλοτε αξιωματικός της CIA Scott Ritter προέβλεψε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας θα ανέλθουν σε 2.000 στρατιώτες την ημέρα καθώς η Ρωσία επεκτείνει την επιχείρησή της στην περιοχή του Kharkov.
«Οι απώλειες του εχθρού σε μάχες με τον Νότιο Τομέα του στρατού μας ανήλθαν σε έως και 540 στρατιωτικούς, δύο άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός γερμανικής κατασκευής Leopard-2A1, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 11 οχήματα μεταξύ άλλων στρατιωτικών απωλειών», ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο σε επίσημο ανακοινωθέν του.
Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός τομέας των δυνάμεων της Ρωσίας έχει λάβει καλύτερες τακτικές θέσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk , ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει έως και 395 στρατιώτες στον τομέα ευθύνης της, ανέφερε το υπουργείο άμυνας.
Η ανατολική πτέρυγα δυνάμεων της Ρωσίας έχει επίσης βελτιώσει την τακτική της θέση, ενώ το Κίεβο έχει χάσει έως και 135 στρατιώτες στις εκεί μάχες, ανέφερε το υπουργείο.
«Οι απώλειες του εχθρού σε μάχες με τον βόρειο Τομέα της Ρωσίας τις τελευταίες 34 ώρες ανήλθαν σε έως και 250 στρατιωτικούς, δύο άρματα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα και 17 αυτοκίνητα», εξήγησε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο Βόρειος Τομέας απέκρουσε πέντε αντεπιθέσεις από την Ουκρανία στην περιοχή του Kharkov.
Η δυτική πτέρυγα απέκρουσε, επίσης, 13 απόπειρες της Ουκρανίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lughansk, ενώ το Κίεβο έχει χάσει έως και 80 στρατιώτες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Andrei Belousov πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης αντικαθιστά τον Sergei Shoigu στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας - Ποιος ο στόχος της αλλαγής

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αντικατέστησε τον Sergei Shoigu με τον Andrei Belousov στη θέση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 12 Μαΐου, μεταφέροντας τον Sergei Shoigu στη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτοί οι ανασχηματισμοί υψηλού επιπέδου μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές υποδηλώνουν έντονα ότι ο Putin κάνει σημαντικά βήματα προς την κινητοποίηση της ρωσικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης (DIB) για να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανώς να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο Sergei Shoigu, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Ρωσίας από το 2012 — θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ενεργήσει ως αναπληρωτής του Putin στη Ρωσική Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή.
O στρατηγός Valery Gerasimov θα παραμείνει Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου και δεν προβλέπεται αλλαγή σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή.
Ο διορισμός του Andrei Belousov στη θέση του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες του Putin να σχεδιάσει ένα παρατεταμένο πόλεμο.
Ο Andrei Belousov δεν έχει στρατιωτική εμπειρία και είναι οικονομολόγος — υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας από το 2012–2013, μετά από καριέρα στην οικονομική ανάλυση.
Η έλλειψη στρατιωτικής του εμπειρίας δεν είναι παράδοξη – ούτε ο Sergei Shoigu δεν είχε εμπειρία στρατιωτική πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Ο Andrei Belousov είναι επίσης γνωστός υπέρμαχος της μεγαλύτερης κυβερνητικής συμμετοχής στην οικονομία.
Στόχος «είναι να ενσωματωθεί η οικονομία στην λογική της ασφαλείας», υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενσωματώσει και να εξορθολογήσει την αμυντική βιομηχανική βάση και τις βιομηχανίες που συνδέονται με τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Ρωσίας με ευρύτερη εσωτερική οικονομική πολιτική.
Βασικός σκοπός είναι να προσανατολίσει την οικονομία προς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και να αποσπάσει το τεχνολογικό μέγιστο από την αμυντική βιομηχανία».
Η σχεδόν δεκαετής θητεία του Andrei Belousov ως υπουργός Οικονομικών στη ρωσική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πιο πρόσφατη εμπλοκή του στη διαχείριση διαφόρων εγχώριων έργων καινοτομίας DIB και drone, τον προετοιμάζουν καλά για να ηγηθεί του μαχόμενου μηχανισμού του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπό τον Sergei Shoigu στοχοποιήθηκε για διαφθορά υψηλού επιπέδου και γραφειοκρατική αδράνεια, αντιμετωπίζοντας συνεχείς καυστικές κριτικές από Ρώσους στρατιωτικούς σχολιαστές.
Ο Belousov ανακοίνωσε προσωπικά τον Ιανουάριο του 2023 ότι η Ρωσία είχε οριστικοποιήσει το έργο «Unmanned Aircraft Systems», το οποίο παρέχει 696 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παραγωγή 32.000 drones ετησίως μέχρι το 2030.
Ο Putin πιθανότατα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του σε μια πολιτική κυβέρνηση για να γεφυρώσει τις ομοσπονδιακές οικονομικές πολιτικές με την ατζέντα του Ρωσικού Υπουργείου Ανάπτυξης, κινητοποιώντας έτσι πληρέστερα τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση σε μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη κλίμακα και ενσωματώνοντάς την στην εσωτερική οικονομική πολιτική.
Αυτή η προσπάθεια θέτει προϋποθέσεις για μια πληρέστερη οικονομική κινητοποίηση, υποδηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Aleksey Kushch (Ουκρανός οικονομολόγος): Κακό νέο για την Ουκρανία ο διορισμός του Andrei Belousov ως Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας

Η απόφαση να διοριστεί ο Andrei Belousov ως Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «κακά νέα» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός οικονομολόγος Aleksey Kushch, υποδηλώνοντας ότι «όλα οδεύουν προς μια απότομη αύξηση της δυναμικής του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής στη Ρωσία».
«Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για εμάς, καθώς οι υπουργικές μας θέσεις είναι οι αντίποδες των πολιτικών του Andrei Belousov με την ατζέντα του χυδαιότερου φιλελευθερισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κατά τη γνώμη του Aleksey Kushch, τώρα «όλα οδεύουν προς μια απότομη αύξηση της δυναμικής του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και μια αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο Aleksey Kushch πιστεύει ότι ο Belousov έπαιξε ρόλο «στη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης για τη ρωσική οικονομία, σε βαθείς διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς και προσαρμογή στις κυρώσεις».

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Πολωνία και Ρουμανία να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας τους για να καταρρίψουν Ρωσικούς πυραύλους

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί από διαφορετικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη χρήση συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη δυτική Ουκρανία.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ανέφερε ότι τα μέλη της γερμανικής Bundestag Roderich Kiesewetter του Κόμματος Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η Agnieszka Brugger του Κόμματος των Πρασίνων και ο Marcus Faber του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη χρήση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ από χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Η Πολωνία και η Ρουμανία, θα πρέπει να μπορούν να αναχαιτίζουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη δυτική Ουκρανία για να επιτρέψουν στους ουκρανούς αμυντικούς να επικεντρωθούν στην προστασία των περιοχών της πρώτης γραμμής.

Μήνυμα Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εάν η Δύση θέλει να λύσει το ουκρανικό στο πεδίο της μάχης, είμαστε έτοιμοι

Εάν τα κράτη της Δύσης θέλουν να επιλύσουν την ουκρανική κρίση στο πεδίο της μάχης, τότε η Μόσχα είναι έτοιμη για αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Είναι δικαίωμα τους…
Εάν θέλουν να επιλύσουν την ουκρανική κρίση στο πεδίο της μάχης, θα γίνει στο πεδίο της μάχης» υπογράμμισε ο Lavrov κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τον επαναδιορισμό του στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στη διάσκεψη που θα γίνει στην Ελβετία για την Ουκρανία - η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί -, ο Lavrov συνέκρινε τις εξελίξεις αυτές… με «επίπληξη σε μαθητή».
«Η διάσκεψη θα καταλήξει στην επαναδιατύπωση ενός τελεσίγραφου προς τη Ρωσία.
Ξέρετε…, όπως συμβαίνει με έναν κακό μαθητή, όπου το συμβούλιο των καθηγητών τον προτείνει, αποφασίζουν τα πάντα μεταξύ τους και μετά τον καλούν για να του ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.
Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σε κανέναν με αυτόν τον τρόπο, και ειδικά όχι σε εμάς» υποστήριξε ο Lavrov.

New York Times: Η ρωσική επίθεση στο Kharkiv μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο σε εκεχειρία

Η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Kharkiv μπορεί να αναγκάσει την ηγεσία της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Kharkiv θα μπορούσε να αποθαρρύνει εντελώς τους Ουκρανούς και τους συμμάχους τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι Σύμμαχοι είναι πιθανό να αντιληφθούν, ότι ύστερα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και δισεκατομμύρια δολαρίων έχουν δαπανηθεί, δεν έχουν αλλάξει πολλά στο πεδίο της μάχης.
Οι New York Times υποστηρίζουν πως αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση προς το Κίεβο έτσι ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Ρωσία.

Ουκρανοί διοικητές αλληλοκατηγορούνται για τις ήττες στο Kharkiv

Παραδομένος στο χάος φαίνεται πως είναι ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος αδυνατεί να περιορίσει την προέλαση των Ρώσων στην περιοχή του Kharkiv.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται για τις ήττες στο Kharkiv.
«Σε ορισμένες περιοχές, οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού υποχωρούν και οι Ουκρανοί διοικητές αλληλοκατηγορούνται για τις ήττες» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο στρατιωτικούς ειδικούς, αναφέρει πως η επίθεση των Ρώσων στην περιοχή του Kharkiv, έχει φέρει το Κίεβο σε πολύ επικίνδυνη θέση, μια και τα στρατεύματα του φέρονται να είναι ήδη εξαντλημένα λόγω και των προβλημάτων με τη δυτική βοήθεια.

Forbes: Παγίδα (;) για τους Ουκρανούς η ρωσική επίθεση στο Kharkiv

Στο σενάριο η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Kharkiv να μην είναι … παρά μια παγίδα για τους Ουκρανούς αναφέρεται δημοσίευμα του Forbes.
«Εάν η ρωσική εκστρατεία στο Βορρά είναι απλώς ένα τέχνασμα, τότε ο στόχος της, προφανώς, είναι να αναγκάσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να τραβήξουν ταξιαρχίες που υπερασπίζονται πόλεις όπως το Chasiv Yar από τα ανατολικά προς τα βόρεια.
Εάν η ρωσική επίθεση είναι μια πραγματική επίθεση, τότε ολόκληρες μονάδες θα καταρρεύσουν στο Volchansk τις επόμενες ημέρες» επισημαίνει το Forbes, το οποίο συνοψίζει ότι σε κάθε περίπτωση η επίθεση και προέλαση των Ρώσων θα είναι πρόβλημα για τους Ουκρανούς, αφού η έκβαση των μαχών θα είναι δυσμενής για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι με αυτήν την επιχείρηση, έχoυν πλέον αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο.

Εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων βόρεια του Kharkiv – Σε δύο ημέρες κατέλαβαν 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 11 χωριά και πόλεις

Οι ρωσικές επιθετικές προσπάθειες για την κατάληψη του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της σιωπηρής δυτικής πολιτικής ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συστήματα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να περικυκλώσουν το Vovchansk καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την ίδια την πόλη μέσω Buhruvatka, Starytsya και Izbytske στα δυτικά κατά μήκος του δρόμου C-210817 και μέσω Vovchanskyi Khutory στα ανατολικά κατά μήκος του δρόμου O-210825.
Η ρωσική κατάληψη οποιουδήποτε από αυτούς τους οικισμούς θα διακόψει τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) προς το Vovchansk και θα έκανε τα υπόλοιπα GLOC (αυτοκινητόδρομος T-2104) όλο και πιο κρίσιμα για την άμυνα της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν επίσης ολοένα και περισσότερο γέφυρες σε κοντινά υδάτινα σημεία για να απομονώσουν την ουκρανική άμυνα του Vovchansk από άλλες περιοχές.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets εκτίμησε ότι το Vovchansk είναι η κύρια ρωσική προσπάθεια στη βόρεια κατεύθυνση της Περιφέρειας Kharkiv και ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να παρακάμψουν το ίδιο το Vovchansk από τα νοτιοδυτικά και τα νότια.
Ο Mashovets σημείωσε ότι η εγγύτητα του Vovchansk στα διεθνή σύνορα προσφέρει στις ρωσικές δυνάμεις «πολλές ευκαιρίες», συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις με περιορισμένες δυνάμεις και μέσα για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η Ρωσική προέλαση βόρεια του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα πρόσθετες επιβεβαιωμένες τακτικές προόδους στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv στην κατεύθυνση Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv) και συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή στις 12 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νότιο Ohirtseve (δυτικά του Vovchansk), υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ολόκληρη την Ohirtseve.
Ένας Ουκρανός αξιωματικός που μάχεται στην κατεύθυνση του Vovchansk σημείωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκείς οχυρώσεις στην περιοχή, αναφέροντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Vovchansk και ότι ήδη πραγματοποιούνται μάχες εντός της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Hatyshche (ακριβώς βορειοδυτικά του Vovchansk) και το Tykhe (ακριβώς ανατολικά του Vovchansk) δεδομένης της αναφοράς του Ουκρανού αξιωματικού ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Vovchansk και οι Ρώσοι ισχυρισμοί για οδομαχίες στο Vovchansk.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην Buhruvatka (δυτικά του Vovchansk), υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πιθανώς παγιώσει τις θέσεις μεταξύ των διεθνών συνόρων και της περιοχής Buhruvatka-Starytsya.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 2,5 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση Vovchansk και σημείωσε ότι η ρωσική διοίκηση έχει αναπτύξει τουλάχιστον τέσσερα τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκίων του 11ου Σώματος Στρατού (Στρατιωτική Περιοχή του Λένινγκραντ [LMD]) στο Vovchansk κατεύθυνση.
Με βάση ορισμένες πηγές, ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βάθος 7 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 30 χιλιομέτρων στην κατεύθυνση του Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους στην κατεύθυνση Lytpsi (βόρεια της πόλης του Kharkiv) και συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή στις 12 Μαΐου.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν μάχες προς την κατεύθυνση Lyptsi κοντά στο Hlyboke (βόρεια του Lyptsi) και το Lukyantsi.
H ρωσική επίθεση προς το Lyptsi είναι βοηθητική στη ρωσική προσπάθεια προς το Vovchansk, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει από 3,2 έως 3,7 χιλιόμετρα προς το Hlyboke και το Lukyantsi.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν τρία τάγματα μηχανοκίνητων όπλων στην κατεύθυνση Lyptsi και ότι η ρωσική διοίκηση φέρνει εφεδρεία από το 11ο και νεοσύστατο 44ο σώμα στρατού (και τα δύο LMD) στην περιοχή Zhuravlevka-Ustinka-Vergilivka στο Belgorod.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βάθος 8 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 20 χιλιομέτρων στη δυτική διείσδυση στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv.
Ουκρανικές πηγές σημείωσαν ότι ορισμένοι οικισμοί στη βόρεια κατεύθυνση του Kharkiv παραμένουν αμφισβητούμενες "γκρίζες ζώνες" παρά τις ρωσικές προόδους σε αυτούς τους οικισμούς.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει γραμμή άμυνας στο Kharkiv

Ένας εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και οι αρχές της περιοχής του Kharkiv αντάλλαξαν κατηγορίες στο πλαίσιο της επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων, γράφει το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
Όπως σημειώνει, ένας Ουκρανός αξιωματικός που υπηρετεί στον τομέα του Kharkiv δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα για την απουσία οχυρώσεων και ναρκοπεδίων στην «πρώτη γραμμή» άμυνας, γι' αυτό και τα ρωσικά στρατεύματα «μπήκαν ελεύθερα» σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή.
Το χαρακτήρισε αποτέλεσμα «εσκεμμένης δολιοφθοράς» ή «παράλογης κλοπής» από τις αρχές.
Στη συνέχεια, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv, Roman Semenukha, δημοσίευσε μια ανάρτηση στην οποία αποκάλεσε τέτοιες δηλώσεις «παραπληροφόρηση».
«Οι οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν από την περιφερειακή διοίκηση στηρίζουν την άμυνα», τόνισε ο Semenukha.
Διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στις δημόσιες σελίδες του Kharkiv ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Oleg Sinegubov, εγκατέλειψε το Kharkiv εν μέσω της ρωσικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η περιφερειακή ηγεσία βρίσκεται στην πόλη σε πλήρη ισχύ και εκτελεί τα καθήκοντα που έχουν τεθεί από «την πολιτική ηγεσία της χώρας και το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».
Όπως είπε ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, στην περιοχή του Kharkiv, ορισμένα χωριά κοντά στα ρωσικά σύνορα βρέθηκαν σε ζώνη μάχης και οι «αμυντικές μάχες» συνεχίζονται κατά μήκος ενός σημαντικού τμήματος της ουκρανικής συνοριακής λωρίδας. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναγνώρισε τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv και σημείωσε την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών στρατευμάτων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε προηγουμένως ότι μονάδες της ομάδας στρατευμάτων του Βορρά προχώρησαν στα βάθη της άμυνας του εχθρού μέσα σε 24 ώρες και απελευθέρωσαν τους οικισμούς Gatishche, Krasnoe, Morokhovets και Oleynikovo στην περιοχή Kharkiv.
Επίσης απελευθερώθηκαν τα χωριά Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya και Strelechya.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Zelensky είναι έντρομος από τα νέα από το Kharkiv


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky είναι λυπημένος από τα νέα για την επίθεση του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Kharkiv, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Zelensky μίλησε για τη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.
Έδωσε την εντύπωση ενός καταθλιπτικού και απαισιόδοξου ατόμου και φαινόταν σαφώς εξαντλημένος», μοιράστηκε τις εντυπώσεις του ο Αλέξανδρος Μερκούρης
O Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει για αυτό που συμβαίνει εκτός από τον εαυτό του και τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας, Kirill Budanov, ο οποίος ενέκρινε τον βομβαρδισμό του Belgorod.
Μέσα σε 24 ώρες, Ρώσοι στρατιώτες από την ομάδα δυνάμεων του Βορρά προχώρησαν στα βάθη της άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και απελευθέρωσαν πλήθος πόλεων και χωριών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία τόσο δύσκολη όσο τις πρώτες ημέρες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Belig Nabli (Γάλλος Ειδικός): Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα ρωσικά σχέδια κοντά στο Kharkiv

Η Ρωσία διατηρεί στρατηγική ασάφεια στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τα αληθινά στρατιωτικά της σχέδια, δήλωσε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Belig Nabli στο LCI TV.
«Οι Ρώσοι διατηρούν στρατηγική ασάφεια στην επιθετική επιχείρηση κοντά στο Kharkiv.
Σήμερα δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο θα προχωρήσουν», είπε ο Belig Nabli.
Κατά τη γνώμη του, ένας τέτοιος ελιγμός αυξάνει το άγχος της ουκρανικής ηγεσίας, που θα δυσκολευτεί να προβλέψει τις ενέργειες της αντίπαλης πλευράς.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τους οικισμούς Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya και Strelechya στην περιοχή Kharkiv.
Επιπλέον, η ομάδα στρατευμάτων του Βορρά νίκησε το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών και ένα απόσπασμα συνοριοφυλάκων στις περιοχές Volchansk, Vesyoly, Glubokoye, Neskuchny και Krasny.

Wall Street Journal: Οι Ουκρανοί αναχαιτίζουν μόλις το 30% των ρωσικών πυραύλων

Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (AFU) μειώνεται διαρκώς και το Κίεβο καταλήγει να αναχαιτίζει ολοένα και λιγότερους ρωσικούς πυραύλους
αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), η οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία από τη διοίκηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους τελευταίους έξι μήνες, ο ουκρανικός στρατός – βάσει δικών του στοιχείων - φέρεται να αναχαίτισε περίπου το 46% των ρωσικών πυραύλων, όταν τους αμέσως προηγούμενους έξι μήνες το ποσοστό αυτό ήταν περίπου στο 73%.
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο πως περασμένο μήνα, τον Απρίλιο, το ποσοστό της αναχαίτισης μειώθηκε στο 30%, δηλαδή οι Ουκρανοί κατάφεραν να αναχαιτίσουν μόλις έναν στους τρεις πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.
Το δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος υποστηρίζει πως η αναχαίτιση περισσότερων πυραύλων θα οδηγήσει σε μείωση των πυρομαχικών, αναφέροντας πως «οι συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις ενέχουν τον κίνδυνο μείωσης της αμυντικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς τα συστήματα αεράμυνας απαιτούν χρόνο για να επαναπληρωθούν.
H Wall Street Journal υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας μειώνεται καθώς οι Ρώσοι αυξάνουν τον αριθμό των drones και των πυραύλων που χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων εκείνων που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν, επισημαίνοντας πως η εναέρια σύγκρουση εξαρτάται τώρα από το ποια πλευρά «μπορεί να υπερκεράσει την άλλη» στον αριθμό των πυραύλων που χρησιμοποιούνται.
Πάντως, το δημοσίευμα τονίζει ότι τη στιγμή που η Ουκρανία εξαρτάται από τους Δυτικούς συμμάχους της, οι οποίοι δίνουν μάχη για να παράξουν οβίδες, η Ρωσία «έχει ακόμη τα δικά της αποθέματα» και τη δική της παραγωγή.

Foreign Affairs: Εάν ο Trump γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τις αποσύρει από το ΝΑΤΟ

Εάν ο Trump γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τις αποσύρει από το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Foreign Affairs,
το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη της Ευρώπης, εάν οι ΗΠΑ πράγματι αποδυναμώσουν την υποστήριξη τους, μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται άρθρο του πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow και των πρώην αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Richard Hooker και Hans Binnendijk, ακόμα και εάν ο Trump κρατήσει τις ΗΠΑ εντός της Συμμαχίας, μπορεί να την αποδυναμώσει, μειώνοντας την χρηματοδότηση, αποσύροντας αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και μπλοκάροντας σημαντικές αποφάσεις στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Trump αποδυναμώσουν ή τερματίσουν τις αμυντικές δεσμεύσεις τους προς την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθάνονται πιο ευάλωτες και μπορεί να γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία τα δικά τους ζωτικά στρατιωτικά εφόδια» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που μειωθεί η βοήθεια της Δύσης, το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, το άρθρο εκτιμά ότι χωρίς την αμερικανική ηγεσία και βοήθεια, η συμμαχία θα χάσει «το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού της πλεονεκτήματος έναντι της Ρωσίας» και τα μέλη της θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν την ενότητα.
«Αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Justin Bronk (Βρετανός ειδικός): Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν ακόμη 2 Patriot στην καταδίωξη αεροπορικών βομβών

Ο ουκρανικός στρατός έχασε δύο αντιαεροπορικά συστήματα Patriot επειδή προσπάθησε να αναχαιτίσει με αυτά φθηνές κατευθυνόμενες βόμβες, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Justin Bronk σε συνέντευξή του στην Daily Mail.
«Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να αμυνθεί κανείς από τις κατευθυνόμενες βόμβες, γιατί οι Ρώσοι μπορούν να τις εκτοξεύσουν από μακριά… έτσι οι Ουκρανοί έχασαν δύο εκτοξευτές Patriot, τους βρήκε το drone και τους στόχευσε με βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο ειδικός Justin Bronk.
Ο Bronk σημείωσε ότι η αμερικανική αεράμυνα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και απαραίτητο όπλο, επομένως είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για να κυνηγήσει ένα τόσο φτηνό και διαδεδομένο όπλο όπως τα κατευθυνόμενα βλήματα.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στη βορειοδυτική στρατιωτική ζώνη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από εχθρικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Sergey Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η Ουκρανική άμυνα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης

Η άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης καταρρέει λόγω ισχυρών χτυπημάτων από ρωσικά UAV, δήλωσε ο Sergey Krivonos απόστρατος Ουκρανός στρατηγός.
«Όταν ένα σμήνος ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πετάει πάνω από το κεφάλι σου και εκτελεί ισχυρά και γρήγορα πλήγματα, είναι δύσκολο να κρατήσεις την άμυνα, επομένως σε ορισμένες περιοχές του μετώπου αποτυγχάνουμε και υποχωρούμε», είπε ο Sergey Krivonos
Σύμφωνα με τον Sergey Krivonos, οχυρωματικές εργασίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί από την Ουκρανία, έτσι μερικές φορές πρέπει να υποχωρήσουν σε περιοχές που δεν είναι εξοπλισμένες με οχυρώσεις.
«Το μπροστινό μέρος μπορεί να καταρρεύσει… αυτό είναι πολύ κρίσιμο», κατέληξε ο απόστρατος στρατηγός.
Μέσα σε 24 ώρες, ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό από την ομάδα δυνάμεων του Βορρά προχώρησε στα βάθη της άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και απελευθέρωσε το Gatishche, το Krasnoye, το Morokhovets και το Oleynikovo στην περιοχή Kharkiv, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατό στην Ουκρανία θα ηττηθούν – Η Ρωσία θα χτυπήσει τις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία και σε πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην πράκτορας της CIA
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό να αναπτύξουν ένα σώμα στην Ουκρανία, είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις απευθείας στο έδαφος των ΗΠΑ», είπε ο Larry Johnson
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, το πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι η τελευταία πραγματικά αιματηρή σύγκρουση στην οποία συμμετείχαν και υπέστησαν μεγάλες απώλειες ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος του 1861-1865.
Κανένας Αμερικανός δεν υπέφερε ούτε στον Α ́ ούτε στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, διευκρίνισε.
«Αυτοί που μιλούν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πάνε στην πρώτη γραμμή», κατέληξε ο Larry Johnson
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικού τμήματος στην Ουκρανία εάν η Ρωσία διαπεράσει την πρώτη γραμμή, και το ζητήσει η Ουκρανική κυβέρνηση.

Hill: Η Δύση και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε δύσκολες αποφάσεις για χάρη της ειρήνης με τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που συνεπάγονται, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Hill.
«Ο Λευκός Οίκος μπορεί και πρέπει να εμπλακεί σοβαρά στην προετοιμασία του εδάφους για μια ταχύτερη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία.
Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες για την Δύση και την ουκρανική ηγεσία αλλά θα αποφευχθούν χειρότερα αποτελέσματα αργότερα».
Οι περαιτέρω προσπάθειες της Δύσης να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη Ρωσία δεν έχουν νόημα.
Η Ρωσία έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, ενώ η θέση των Ουκρανών επιδεινώνονται γρήγορα.
«Δεδομένου του τεράστιου πλεονεκτήματος της Ρωσίας σε όλους τους δείκτες στρατιωτικής ισχύος, το αδύναμο ενδιαφέρον της Δύσης για τις ειρηνικές συνθήκες του Κρεμλίνου προκάλεσε εκνευρισμό το 2022.
Σήμερα, αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη προβλήματα».
Τον Φεβρουάριο, σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, ο Πρόεδρος Putin είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και μετά ο Zelensky απαγόρευσε με διάταγμα τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_122024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_12_2024.png
Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_122024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_12_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_12_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_12_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης