Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τα Σκόπια και τον Rama, ο Μητσοτάκης βούλιαξε και στη Γαλάζια Πατρίδα - Αναφορές Erdogan για «τουρκική μειονότητα»

Μετά τα Σκόπια και τον Rama, ο Μητσοτάκης βούλιαξε και στη Γαλάζια Πατρίδα - Αναφορές Erdogan για «τουρκική μειονότητα»
Απανωτά ραπίσματα στην ελληνική διπλωματία...
Στα νερά της Γαλάζιας Πατρίδας βούλιαξε για άλλη μία φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδέχεται με παθητικότητα –τουλάχιστον– τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan περί τουρκικών μειονοτήτων στην ελληνική επικράτεια –κάτι που δεν συνάδει με τη συνθήκη της Λωζάνης– όσο και περί της μετατροπής της Μονής της Χώρας, ενός εκ των πλέον ιστορικών μνημείων της Ορθοδοξίας, μνημείου προστατευόμενου από την UNESCO, σε τζαμί.
Υπενθυμίζεται πως πριν από τη συνάντηση είχαν προηγηθεί η τουρκική πολεμική άσκηση «Θαλασσόλυκος», σενάριο της οποίας στην ουσία είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού, η εισαγωγή της Γαλάζιας Πατρίδας ως μαθήματος στα σχολεία, παράνομες τουρκικές NAVTEX και οι ανεδαφικές αιτιάσεις περί τετελεσμένων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο…
Φυσικά, όλα τα παραπάνω κάποτε, δηλαδή πριν από τη Διακήρυξη των Αθηνών, θα χαρακτηρίζονταν προκλήσεις…
Αντ’ αυτού, επικρατεί η μάλλον απλοϊκή λογική «καλύτερα να συνομιλούμε, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη».
Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, με στόχο αυτές να αγγίξουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα μόνο παραγωγική χώρα δεν είναι, αναμένεται οι Έλληνες φορολογούμενοι διά της οδού των εισαγωγών απλώς να συνεχίσουν να τροφοδοτούν με συνάλλαγμα τη γείτονα, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και δεκαετίες, βοηθώντας τη να αναταχθεί οικονομικά και στρατιωτικά…
Ας μην παραγνωρίσουμε πως χάριν αυτής της οικονομικής συνεργασίας η Ελλάδα κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να «γκριζάρει» δέκα νησιά του Αιγαίου, όλως τυχαίως διεκδικούμενα από τους Τούρκους, εξαιρώντας τα από τη Schengen.
Να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης μια κάποια πυγμή έδειξε στον ρόλο της Hamas, γεγονός που αποτέλεσε ένα ανούσιο για το ελληνικό κοινό πινγκ πονγκ… 
Η δε Κύπρος εξακολουθεί να κείται... μακράν.

Δηλώσεις Erdogan – Μητσοτάκη…

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Recep Tayyip Erdogan είπε: «Νιώθω ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα.
Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους.
Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη διακήρυξη των Αθηνών.
Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας.
Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Είχαμε άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία, εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.
Εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο.
Η συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας.
Το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στερέωσε τη βάση των συμφωνιών μας.
Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις σχέσεις μας.
Είμαστε προσηλωμένοι να κλείσουμε τα προβλήματα στο πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα μας, είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας. Σημαντικό να βρεθεί λύση για το Κυπριακό.
Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα για τη γενοκτονία στη Γάζα».

Από τη μεριά του o Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της τουρκικής δημοκρατίας κ. Tayyip, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία, στην τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες- κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα, που διαμορφώνει και μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε και σήμερα, το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών.
Είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος. Στον τομέα της οικονομίας είχαμε αποφασίσει να
Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Είναι σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν.
Αποδίδει και η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό.
Η Ελλάδα συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ ώστε να ανακουφιστεί μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.
Οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας. Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.
Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία.
Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.
Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά
Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους.
Συζητήσαμε και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα γεγονότα που πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: καταδίκη της τρομοκρατίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα για τη Μέση Ανατολή -η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί στην επίθεση τρομοκρατών στο έδαφός της. Συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αποκτήσει η Παλαιστίνη βοήθεια. Θα ήταν λάθος να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μόνη βιώσιμη λύση η λύση των δύο κρατών.
Συζητήσαμε και το Κυπριακό, που είναι υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα που διαφωνούμε αλλά το αντίδοτο είναι ο διάλογος.
Πέραν των όσων είπαμε, οι υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στην οποία αντιμετωπίζουμε παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας, να συνεχίσουμε στον θετικό δρόμο.
Να σας ευχαριστήσω πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου».

Κυβερνητικές πηγές: Tέλη 2024 η νέα συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα περί το τέλος του έτους. Επίσης, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Τουρκίας

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Ελλάδα και Τουρκία αναφέρεται:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Α.Ε. κ. Recep Tayyip Erdogan και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Α.Ε. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στις 13 Μαΐου, στην Άγκυρα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εξωτερικών.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Θετικής Ατζέντας που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς. Υπογράμμισαν τη σημασία του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως βασικού πυλώνα των διμερών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν επίσης τη σύσταση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Αναγνωρίζοντας τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικής τρωτότητας της περιοχής και υπενθυμίζοντας τους τραγικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύναψη Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.
Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιβεβαίωσαν την κοινή τους άποψη ότι το σημερινό κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.
Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να συντονίσουν τις εργασίες προς τις επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το σημερινό θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν τις τακτικές ανταλλαγές και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο εθνών σε μια ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Erdogan: Δίπλα στις διαφωνίες με την Τουρκία, να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες

Στην επίσκεψή του στην Άγκυρα και στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημειώνει πως «αυτή η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες» αποδεικνύει πως «μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας».
«Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες που έχουμε με την Τουρκία, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας… Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φιλοξενία σήμερα στην Αγκυρα. Αυτή η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας.
Αποδίδουμε και οι δύο πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα της οικονομίας και είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει μία περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Θέλω να χαιρετίσω την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι διεξήχθη ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας: να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος.
Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες που έχουμε με την Τουρκία, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας. Οι υπουργοί μας υπέγραψαν σήμερα μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο».



Erdogan για συνάντηση με Μητσοτάκη: Παρά τις διαφορές, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου

Θετικά σχολιάζει σε μακροσκελή ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο εξακολουθεί να μιλά για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας «παρά τις διαφορές, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου».
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή δήλωση μεταξύ των δύο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στην σημασία που έχουν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί σε διάφορους τομείς.
Επισήμανε επίσης την σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ έκανε αναφορά στο Κυπριακό μιλώντας για βιώσιμη λύση στο νησί, βάσει των «πραγματικοτήτων» που υφίστανται στο νησί.
Παράλληλα ο Recep Tayyip Erdogan αναμένει από την Ελλάδα «να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσουν οι σφαγές στη Γάζα», και σημειώνει πώς είναι πεποίθησή του ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ εμάς και της Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί».

Απανωτά ραπίσματα


Ως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική διπλωματία οφείλει να ανακρούσει πρύμναν… Έχει διαλύσει συμμαχίες που έχτισε (π.χ. Αίγυπτος), έχει δώσει τη Μακεδονία, ενώ η Aλβανία κρατά τον δήμαρχο Χειμάρρας Μπελέρη και παράλληλα κάνει φιέστες.
Κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο των… Αθηνών.
Από τη άλλη, ο Πρόεδρος της σημερινής Τουρκίας, Recep Tayyip έχει καταλάβει πως κάθε κράτος οφείλει να ενέχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες εκείνες τις πολιτικοοικονομικές μεταβλητές προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας εθνικής ισχύος.
Διότι κάθε χώρα έχει ανάγκη από μια δυναμική στρατηγική θεώρηση ώστε να ανταποκριθεί σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που το Διεθνές Δίκαιο παρουσιάζει μια επικίνδυνη μετεώριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης