Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μπλόκο με... πάταγο στον «μεγάλο αδελφό» του ψηφιακού δολαρίου – Η Βουλή των Αντιπροσώπων το απαγόρευσε

ΗΠΑ: Μπλόκο με... πάταγο στον «μεγάλο αδελφό» του ψηφιακού δολαρίου – Η Βουλή των Αντιπροσώπων το απαγόρευσε
Η Βουλή των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εκδίδει CBDC
Νομοσχέδιο που απαγορεύει την έκδοση ψηφιακού νομίσματος εκ μέρους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, βάζοντας φρένο στα σχέδια των αμερικανών policy makers.
Ο νόμος CBDC Anti-Surveillance State Act, που εισήχθη από τον Tom Emmer (R-Minn.), επιδιώκει να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού δολαρίου.
Εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα CBDC των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των Αμερικανών.
Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι υπερβολικές και πως η εν λόγω απαγόρευση θα εμπόδιζε την καινοτομία και την έρευνα.
Συνολικά, 213 Ρεπουμπλικάνοι και τρεις Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ 192 Δημοκρατικοί το καταψήφισαν.
«Η απόφαση της Βουλής αποτελεί στιγμή ορόσημο και σήμα επικύρωσης από το Κογκρέσο για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Kristin Smith, η οποία ηγείται του Blockchain Association.
Η Nicole Valentine, διευθύντρια του τμήματος FinTech στο Ινστιτούτο Milken, αποκάλεσε τον νόμο «βήμα καλωσορίσματος».
Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, πως ο εν λόγω νόμος πρέπει να περάσει από τη Γερουσία, όπου το πάνω χέρι έχουν οι Δημοκρατικοί.

Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας «γενικού σκοπού»;

To ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας είναι «Μια ψηφιακή μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας η οποία είναι διαφορετική από τις καταθέσεις σε λογαριασμούς αποθεματικών ή διακανονισμού» (CPMI 2018)
Οι λόγοι και τα κίνητρα έκδοσης ενός CBDC είναι αρκετοί: Συνεχής πρόσβαση σε χρήμα κεντρικής τράπεζας σε μέρη όπου ελαττώνεται η χρήση μετρητών («ψηφιακό χαρτονόμισμα»), βελτίωση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας στο χώρο των πληρωμών με την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού τρόπου πληρωμών ικανού για offline συναλλαγές, δυνατότητα πληρωμών μεταξύ «κλειστών» ή «ιδιωτικών» (proprietary) συστημάτων, βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών (διαλειτουργικό CBDC).
Ωστόσο, ο χρήστης του ψηφιακού νομίσματος είναι πλήρως εντοπίσιμος, με τα δεδομένα των συναλλαγών του να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση των αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης