Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμός στην ΕΕ για την κλοπή των ρωσικών assets – Αντιδρούν οι Κεντρικές Τράπεζες

Διχασμός στην ΕΕ για την κλοπή των ρωσικών assets – Αντιδρούν οι Κεντρικές Τράπεζες
Oι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο για τη χρήση του 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τη χρήση παγωμένων ρωσικών assets.
Ειδικότερα, αμφιβολίες εκφράζονται από τις κεντρικές τράπεζες.
«Με μεγάλη δυσκολία επιτεύχθηκε συμβιβασμός για τα σημερινά κέρδη (από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία), αλλά το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί το ίδιο νομικό πλαίσιο στο μέλλον.
Οι κεντρικές τράπεζες εκφράζουν αμφιβολίες», είπε στο περιθώριο της συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 στη βόρεια ιταλική πόλη Stresa.
Ο Giorgetti πιστεύει ότι αυτό απαιτεί μια νέα ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Όμως είμαστε στα πρόθυρα των ευρωεκλογών και αυτό δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τη σύνοδο κορυφής των G-7 στα μέσα Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Από αυτό το ποσό, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο της ΕΕ

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο για τη χρήση του 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσπιστες σχετικά με αυτή τη λύση και επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτά τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη σύγκρουση.
Τον Νοέμβριο του 2023, η Πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina τόνισε ότι η κατάσχεση και το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση θα έχει αρνητικές συνέπειες γενικά για την ανάπτυξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης