Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το Grexit ήρθε για να μείνει - Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο - Επιστρέφει ο εφιάλτης του 2012

Το Grexit ήρθε για να μείνει - Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο - Επιστρέφει ο εφιάλτης του 2012
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Τo Grexit ήρθε για να μείνει, όπως προκύπτει από το μπαράζ δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, με τους συντάκτες να προειδοποιούν ότι επιστρέφει ο εφιάλτης της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα.
Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel που κάνει λόγο για διαχειρίσιμη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν, ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, είναι μη αναστρέψιμη.
«Το ευρώ δεν χρειάζεται τους Έλληνες», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Stuttgarter Zeitung, τηρώντας πιστά τη γραμμή των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία μεταδίδουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει εκβιαστική την πολιτική Τσίπρα, ο οποίος θα θέσει το δίλημμα χρεοκοπία ή κούρεμα στην ΕΕ εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Η απειλή αυτή επί της ουσίας είναι «κούφια», καθώς η Ευρώπη δεν απειλείται από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Η Γερμανία δεν θα πρέπει να φοβάται τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν βγει από το ευρώ.
Αλλά την επιτυχία της Ελλάδας στην μετά το Grexit εποχή.
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής του Forbes, Tim Worstall, ο οποίος επιχειρεί να υπενθυμίσει στην Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία, ότι αυτό που πρέπει να φοβάται είναι να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο κίνδυνος δεν έγκειται στο τι θα συμβεί το πρώτο διάστημα ενός Grexit στην Ευρωζώνη, αλλά στο αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας κι άλλες χώρες.
Η Ευρωζώνη έχει λάβει τα μέτρα της ώστε να μην υπάρξει μετάδοση των αναταράξεως που θα προκαλέσει ένα Grexit στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ είναι ήδη έτοιμη να λάβει τα μέτρα της ώστε να στηρίξει την οικονομία και να αποτρέψει τις συνέπειες της διάσπασης της Ευρωζώνης.
Ο αναλυτής επί της ουσίας απαντά στο περιοδικό Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι τόσο η καγκελάριος Angela Merkel όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις από την εκδήλωση της κρίσης το 2012, γεγονός που καθιστά διαχειρίσιμο ένα ενδεχόμενο Grexit.
«Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρείται ότι έχουν επανέλθει σε τροχιά», αναφέρει το περιοδικό επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.
Επιπλέον, υπάρχει πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αποτελεί έναν «αποτελεσματικό» μηχανισμό διάσωσης, σημείωσε μια άλλη πηγή.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Forbes, το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι να μην μιμηθούν οι υπόλοιπες χώρες την επιτυχία της Ελλάδας εκτός ευρώ, η οποία θα έλθει με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Μάλιστα, καταλήγει με την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι οι περισσότερες οικονομικές θεωρίες αναφέρουν ότι προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχουν τη λύση τους στην υποτίμηση.
Πρόθυμη και έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει εμφανίζεται η Γερμανική κυβέρνηση, εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Bild.
«Το ευρώ καταρρέει.
Έχει πέσει στα χαμηλότερα του επίπεδα εδώ και 9 χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα της Bild, η οποία επικαλούμενη και το δημοσίευμα του Der Spiegel υποστηρίζει πως το Βερολίνο θεωρεί αντιμετωπίσιμη και διαχειρίσιμη μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Η Ευρωκρίση επέστρεψε.
Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο – και στην επιστροφή στη δραχμή! (...) Τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις συμφωνίες;» είναι η ρητορική ερώτηση της Βild.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν στις 25 Ιανουαρίου οι Έλληνες επιλέξουν μια αριστερή κυβέρνηση και αυτή επιμείνει στην λιτότητα, τότε αυτοί δεν πρόκειται να λάβουν περισσότερα χρήματα από την ΕΕ.
«Η καγκελάριος Angela Merkel (CDU), και οι σημαντικότεροι υπουργοί της – Wolfgang Schaeuble (CDU), Frank Walter Steinmeier (SPD) και Sigmar Gabriel (SPD) έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε αυτή τη γραμμή.
Αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα κατευθείαν στη χρεοκοπία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι υπάρχει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη Bild, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία 49,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι η συνεισφορά της στα συνολικά 183,5 δισεκ. ευρώ του προγράμματος βοήθειας που έχει λάβει έως στιγμής η Αθήνα.
Το Grexit αποτελεί στρατηγική φόβου που καλλιεργεί η Γερμανία για να αποτρέψει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα καθώς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015, θα φέρει στο προσκήνιο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία εμφανίζεται να προωθεί το Grexit καθώς το ειδικό βάρος της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνόλου της ΕΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με την EL Pais θεωρεί ότι αποτελεί στρατηγική φόβου της Γερμανίας ώστε να αποτρέψει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γερμανία ανησυχεί ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της, θα υπάρξουν και άλλες χώρες όπως η Ισπανία που θα ζητήσουν αναδιάρθρωση χρέους.
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί ζημία 300 δισεκ. ευρώ και η Γερμανία θα υποστεί ζημία 65 δισεκ. και η Ισπανία 25 δισεκ.
Στην Γερμανία θεωρούν ότι το άρθρο του Der Spiegel που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων – ανέφερε ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για Grexit – εξυπηρετεί την στρατηγική του φόβου για να αποτρέψει το θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές.
Οι σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία αναφέρουν ότι το CDU δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει με απειλές εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε μια ευρωπαϊκή χώρα δήλωσε ο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Carsten Schneider.
«Αν οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη της καγκελαρίου και του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ο Michael Fuchs.
Σύμφωνα με την El Pais δεν είναι η πρώτη φορά που πιέζει Ευρώπη την Ελλάδα με Grexit.
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2011 σχετικά με τους όρους της ευρωπαϊκής διάσωσης, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ του έδωσαν τελεσίγραφο.
Όταν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη κοντά στη νίκη, ο φόβος του Grexit επέδρασε…
Δυόμισι χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης δεν είναι ακριβώς μια επιτυχία: η ανεργία ήταν στην Ελλάδα στο 18% πριν από την ευρωπαϊκή βοήθεια και τώρα περίπου το 25%.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί περισσότερο από 20% και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 148% σε 175% του ΑΕΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύεται ότι είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια "ρεαλιστική" πολιτική.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο ελληνικό δράμα, τονίζει στο πρώτο του θέμα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Το 2012 επιστρέφει αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις κατά μήκος της ένωσης, εντείνουν την πίεση προς τη χώρα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το CNBC αναφέρεται στο δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel περί διαχειρίσιμης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο προκάλεσε αίσθηση.
Ακολούθησε η παρέμβαση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Sigmar Gabriel και του προέδρου της Γαλλίας, Francois Hollande.
Πάντως όπως σχολιάζει ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets U.K το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αντιμετωπίζεται ως «ακραίο», καθώς θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο και για άλλες χώρες.
Παράλληλα ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Carsten Nickel, εκτιμά ότι το δημοσίευμα του Spiegel είχε στόχο να υπενθυμίσει στους Έλληνες ψηφοφόρους το πιθανό κόστος που σχετίζεται με εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να «εκβιαστεί» για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Ανεπιθύμητο πείραμα με αβέβαιη έκβαση» χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η γερμανική εφημερίδα, Rheinische Post.
Η μετάφραση των όσων πιστεύουν Merkel και Schaeuble είναι η εξής: Αγαπητοί Έλληνες, μπορούμε και χωρίς εσάς, εσείς όμως ασφαλώς όχι χωρίς εμάς, γιατί αυτό θα σας οδηγούσε σε οικονομικό και κοινωνικό χάος.
Έχουν δίκιο: αύξηση του πληθωρισμού, της ανεργίας, χρεοκοπίες τραπεζών και επιχειρήσεων, χωρίς την Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος της εξαθλίωσης.
Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να παραμείνει.
Η Ένωση όμως δεν θα πρέπει να εκβιάζεται από λαϊκιστές όπως τον Αλέξη Τσίπρα.
Το νεύμα του Βερολίνου προς την Αθήνα είναι η σωστή πολιτική στρατηγική.
Η πίεση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας -όποια κι αν είναι αυτή- θα πρέπει να διατηρηθεί.
Μόνον έτσι η χώρα θα παραμείνει στο δρόμο που έχει χαραχθεί.
Και από αυτό επωφελούνται όλοι, η Αθήνα, η Ευρώπη και το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης