Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με την Emma Delta συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ - Απέρριψε την προσφορά του Third Point - Το τίμημα δεν ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ή discount 15% - Βελτίωση της προσφοράς ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Με την Emma Delta συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ - Απέρριψε την προσφορά του Third Point - Το τίμημα δεν ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ή discount 15% - Βελτίωση της προσφοράς ζητά το ΤΑΙΠΕΔ
(upd4)Με την Emma Delta συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ, αφού η αντίστοιχη προσφορά από το αμερικανικό fund Τhird Point κρίθηκε άκυρη, λόγω του ότι έθετε όρους. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ ζητά βελτίωση της προσφοράς που κατέθεσε η Εmma Delta, αφού το τίμημα της προσφοράς φέρεται να κυμαίνεται κοντά στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, ήτοι discount 15%, καθώς η τρέχουσα αποτίμηση για το 33% του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται περίπου στα 730 εκατ. ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ: Βελτίωση της Οικονομικής Προσφοράς ζητήθηκε από την Emma Delta για την απόκτηση ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ

Εξετάστηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, οι φάκελοι υποψηφιότητας για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)», που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι Emma Delta και Third Point στις 17 Απριλίου 2013.  
Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού.  Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του  Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος.
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (www.hradf.com).

Όλο το παρασκήνιο


Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Emma Delta θα ξεκινήσουν από αύριο, προκειμένου να κατοχυρωθεί η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Μπορεί η προσφορά της Emma Delta να μην θέτει όρους - όπως συμβαίνει με τη Third Point - ωστόσο οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας υποστηρίζουν ότι το τίμημα είναι ανάλογο και της χρονικής διάρκειας που κράτησε ο διαγωνισμός αφού σαφώς αρκετούς μήνες πρίν η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ήταν σαφώς αυξημένη.  
Ο διαγωνισμός μπορεί να προχωρήσει ακόμα και με μία προσφορά, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος διαμορφώνει τη δίκαιη τιμή.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει την Emma Delta, που φαίνεται ότι πλειοδοτεί, προκειμένου να βελτιώσει το οικονομικό τίμημα και να κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός.
Η Emma Delta αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών Δημήτρη Μελισσανίδη (33%) και του Τσέχου στην καταγωγή Τζίμι Σμεκ (67%). Ο πρώτος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών και ο δεύτερος είναι συνιδρυτής και συμμέτοχος του τσεχικού επενδυτικού κεφαλαίου PPF.
Η τελευταία είναι γνωστή από την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν το τίμημα για το 33% του ΟΠΑΠ προσεγγίσει ακόμη το εύρος μεταξύ 855 με  900 εκατ. ευρώ λένε οι τελευταίες πληροφορίες, λίγες ώρες πριν αποσφραγιστούν οι 2 προσφορές για την πώληση στρατηγικού ποσοστού του οργανισμού που συνεπάγεται premium έως 20%.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένα ικανοποιητικό premium αφού η τρέχουσα αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται περίπου στα 731,610 εκατ. ευρώ.
Οποιαδήποτε τιμή χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση θα δημιουργήσει πολιτικό θέμα για την Κυβέρνηση αφού είναι πασιφανές ότι θα προκληθούν αναταράξεις και για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις που ακολουθούν.
Στην περίπτωση αρνητικής έκπληξης - που δεν διαφαίνεται - οι προσφορές δηλαδή να κινηθούν χαμηλότερα της τρέχουσας αποτίμησης εξετάζεται ακόμη και η ακύρωση της διαδικασίας.
Ωστόσο εκτιμάται ότι οι προσφορές θα είναι τελικά ικανοποιητικές για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη «βιτρίνα» της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόΪκα.  
Πάντως το δέλεαρ για τους 2 μονομάχους να έχουν υποβάλλει αρκετά υψηλότερο τίμημα από τις τρέχουσες αποτιμήσεις μεταξύ 855 με 900 εκατ ευρώ   είναι μεγάλο αφού όποιος προτιμηθεί θα έχει την άσκηση του management με προίκα την προοπτική της ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στις αγορές των παιγνίων τύπου VLTs (VideoLottery Terminals), των λαχείων και των διαδικτυακών παιγνίων.
Εφόσον το προσφερόμενο τίμημα του πλειοδότη για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ κριθεί ικανοποιητικό, τότε το διοικητικό συμβούλιο του  ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ τον προτιμητέο επενδυτή.
Σε άλλη περίπτωση, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει κάποιες ημέρες καθώς θα ζητήσει από τον πλειοδότη βελτίωση του τιμήματος.
Εφόσον ο πλειοδότης δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, τότε το Ταμείο έχει δικαίωμα να διαπραγματευθεί με τον δεύτερο υποψήφιο.
Αμέσως μετά, η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ θα υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να προωθηθεί για κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Να υπογραμμίσουμε οτι ο ΟΠΑΠ, παρά τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες, είναι κυρίαρχος στην αγορά, δεν υφίσταται ουσιαστικό ανταγωνισμό, διαθέτει το μονοπώλιο έως το 2013, δικαίωμα για 35 χιλιάδες παιγνιομηχανήματα, το δικαίωμα επέκτασης των παιχνιδιών του στο διαδίκτυο και ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στην Ελλάδα  που απαρτίζουν περίπου 5.000 πρακτορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης