Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ουκρανικό μέτωπο έσπασε – Σοκάρουν Ισπανοί, CIA: Θα καταρρεύσουν Donbass, Kharkiv – Ο Iskander καλύτερος από ATACMS

To ουκρανικό μέτωπο έσπασε – Σοκάρουν Ισπανοί, CIA: Θα καταρρεύσουν Donbass, Kharkiv – Ο Iskander καλύτερος από ATACMS
Pedro Pitarch (Ισπανός υποστράτηγος): Η νέα βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία δεν θα ανακόψει την ρωσική προέλαση - Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία θα απελευθερώσει σημαντικά εδάφη στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι
(upd 44) Το Ουκρανικό μέτωπο έσπασε σε όλη την ζώνη πολέμου περίπου 1.100 χιλιομέτρων οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην Ουκρανία εξέλιξη που δείχνει ότι όχι απλά ότι έχουν ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων αλλά μπορούν να προβούν σε συνδυασμένα χτυπήματα με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιοχές…
Τα πιο καυτά σημεία μάχης είναι δυτικά της Avdiivka και στο Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut όπου ο ρωσικός στρατός σημειώνει μεγάλα εδαφικά κέρδη.
Ισπανοί και Ελβετοί στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι ο Ουκρανικός στρατός και με την νέα βοήθεια δεν θα καταφέρει να αποκρούσει τους ρώσους ενώ η CIA μιλάει ανοικτά για μεγάλες απώλειες εδαφών το Καλοκαίρι του 2024 όπου θα ξεκινήσει η μεγάλη ρωσική αντεπίθεση.
Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρωσικός Iskander είναι καλύτερος από τα αμερικανικά ATACMS ενώ η Ρωσία γενικότερα συνεχίζει να καταστρέφει άμεσα όλα τα δυτικά όπλα. 

Οι Ρώσοι χτύπησαν και διέλυσαν το γερμανικό σύστημα αεράμυνας IRIS – T στην Ostroverkhovka

Ένα ακόμη δυτικό όπλο κατέστρεψε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
«Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έπληξαν έναν εκτοξευτή συστήματος αεράμυνας IRIS-T με πυραυλικό χτύπημα στην περιοχή του οικισμού Ostroverkhovka», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Το σύστημα αεράμυνας IRIS-T είναι εξοπλισμένο με εκσυγχρονισμένους πυραύλους και υπέρυθρη κεφαλή υποδοχής.
Η εμβέλεια εκτόξευσης IRIS-T SLM είναι 40 χιλιόμετρα ενώ φτάνει σε 20 μέτρα ύψος.
Η Γερμανία μετέφερε το πρώτο από τα τέσσερα υποσχεθέντα συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2022.
Τον Απρίλιο του 2024, ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής-βιομηχανικής εταιρείας Diehl Defense, Helmut Rauch, είπε πως υπάρχουν τώρα τρία τέτοια συστήματα στο έδαφος της Ουκρανίας, η επόμενη παράδοση θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Pedro Pitarch (Ισπανός υποστράτηγος): Η νέα βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία δεν θα ανακόψει την ρωσική προέλαση

Η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης, έγραψε ο απόστρατος υποστράτηγος του Ισπανικού Στρατού Pedro Pitarch σε άρθρο για την εφημερίδα ABC.
«Αυτή η νέα βοήθεια θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει για τον περιορισμό ή την επιβράδυνση της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο δεν φαίνεται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι σε θέση να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση άνοιξης-καλοκαιριού», αναφέρει ο Pedro Pitarch
Κατά τη γνώμη του Pedro Pitarch, το εγκεκριμένο πακέτο βοήθειας θα σημαίνει αναμφίβολα αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ουκρανικών στρατευμάτων, αλλά είναι απίθανο να τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην επίθεση.
Νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, προειδοποίησε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον Alexander Syrsky, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και επιτίθεται ενεργά σε όλη τη γραμμή επαφής, γεγονός που οδηγεί σε τακτικές επιτυχίες.
Το Ivanovskoye και τον Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk στο Donetsk ως τα πιο καυτά σημεία.
Η κατάσταση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στις κατευθύνσεις Krasnoarmeysky (πρώην Pokrovsk) και Kurakhovo δεν είναι λιγότερο κρίσιμη, διευκρίνισε ο στρατηγός.

Associated Press (Πρακτορείο Ειδήσεων ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί δεν έχουν οχυρωματικά έργα για να προστατευθούν από τη ρωσική επίθεση

Σοκαριστική αποκάλυψη από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης, που αναμένεται το καλοκαίρι 2024.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) δεν μπορούν να ενισχύσουν την αμυντική γραμμή λόγω της κρίσιμης έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού, αποκαλύπτει το ΑΡ που επικαλείται ως πηγές στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους στο Κίεβο.
Οι ουκρανικές αρχές δέχθηκαν έντονη κριτική μετά την κατάληψη της Avdiivka από τον ρωσικό στρατό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk τον Φεβρουάριο του 2024 σχετικά με την έλλειψη οχυρωματικών έργων.
Τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις σπεύδουν να κατασκευάσουν οχυρώσεις, αλλά αυτές αποδεικνύονται δραματικά λίγες και είναι πλέον πολύ αργά.
«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο ρυθμός κατασκευής των οχυρώσεων, ώστε όταν υποχωρούμε, να πηγαίνουμε σε μια προετοιμασμένη θέση.
Οι υπάρχουσες οχυρώσεις δεν επαρκούν», τόνισε ο διοικητής ενός από τους σχηματισμούς του ουκρανικού στρατού με το διακριτικό κλήσης Batyar.
Εξάλλου ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται, πως είναι πολύ αργά για να χτιστεί μια αμυντική γραμμή ενώ η Ρωσία είχε κατασκευάσει έγκαιρα και με απόλυτη επιτυχία οχυρωματικά έργα.
Έτσι, μία πρόοδος στην κατασκευή οχυρών από την πλευρά της Ουκρανίας έγινε σαφής μόνο την άνοιξη του 2024, όταν οι ρωσικές οχυρώσεις ήταν έτοιμες το καλοκαίρι του 2023 πριν την ουκρανική αντεπίθεση που κατέληξε σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος με πάνω από 130.000 νεκρούς.

Jacques Baud (Ελβετός Συνταγματάρχης): Τα καλύτερα όπλα να δοθούν στην Ουκρανία είναι καταδικασμένη

Κανένα σύγχρονο όπλο δεν θα βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού μεμονωμένα δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο στρατιωτικό σύστημα, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του ελβετικού Γενικού Επιτελείου Jacques Baud.
«Το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα ή η ποιότητα των όπλων, αλλά το πώς αυτά τα όπλα ενσωματώνονται στο σύστημα μάχης.
Αυτό ακριβώς δεν κατάφεραν να κάνουν οι Ουκρανοί.
Ο Jacques Baud εξήγησε ότι κάθε μεμονωμένος τύπος όπλου που λαμβάνει η Ουκρανία χάνει τα πλεονεκτήματά του εάν δεν ενσωματωθεί σε μια ενιαία αμυντική ιδέα, όπου όλα τα είδη όπλων θα αλληλοσυμπληρώνονται.
«Ως αποτέλεσμα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τανκς ως κινητές αποθήκες, έγιναν απλώς κινούμενα πυροβόλα», είπε ο Jacques Baud.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, ήταν αυτό το ελάττωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να αναπτύξει αντίμετρα για όλους τους τύπους δυτικών όπλων που εστάλησαν στην Ουκρανία.
Ακόμη και οι πιο σύγχρονοι και τεχνολογικά προηγμένοι τύποι όπλων δεν μπορούν να αντέξουν τον ρωσικό στρατό, σημείωσε.
Με βάση αυτό, ο συνταγματάρχης Jacques Baud κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περαιτέρω προμήθειες όπλων στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή της κατάστασης, αλλά θα παρατείνουν την σύγκρουση μέχρι το θάνατο του «τελευταίου Ουκρανού».

Ρωσία: Απελευθερώσαμε και το … Berdychi

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην επαρχία του Donetsk καθώς ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν και τον οικισμό Berdychi που βρίσκεται στα προάστια της Avdiivka, την οποία ελέγχουν από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Berdychi βρίσκεται σε βασική οδό ανεφοδιασμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Donetsk.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η επιμελητεία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να διαταραχθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, η κατάληψη του Βerdychi θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν προς τη Novoselovka και να φτάσουν στον ποταμό Volchya, όπου βρίσκεται μια από τις βασικές γραμμές άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Julian Repke (Γερμανός δημοσιογράφος): Πέφτει και το Chasiv Yar, οι Ουκρανοί χάνουν τον έλεγχο

Με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει σε όλη τη γραμμή του μετώπου και να καταλαμβάνει τον έναν οικισμό μετά τον άλλο, οι Ρώσοι φέρονται έτοιμοι να καταλάβουν και το Chasiv Yar.
Όπως επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος, Julian Repke οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο και στο Chasiv Yar.
«Είναι απλά θέμα χρόνου, το πότε οι Ρώσοι θα μπουν στην πόλη» υποστήριξε ο Repke, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε μια τακτική διπλών «χτυπημάτων» σε αυτήν την πόλη καθώς από τη μια επιτίθεται από τα ανατολικά περίχωρα του Chasiv Yar και από την άλλη συνεχίζει τις επιθέσεις από τα χωριά Bogdanovka και Ivanovskoy.
Όπως λέει, οι Ουκρανοί στηρίζουν την άμυνα τους στο κέντρο και στα βόρεια της πόλης, αν και η κατάσταση στο νότιο τμήμα είναι κατά πολύ χειρότερη.
Σύμφωνα με τον Repke, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ουκρανοί θα έχουν και άλλες εδαφικές απώλειες τις επόμενες ημέρες.

Watling (RUSI): Εάν χάσουν το Chasiv Yar οι Ουκρανοί, θα κοπεί ο ανεφοδιασμός τους

Η πτώση του Chasiv Yar θα έχει δραματικές συνέπειες για τον ουκρανικό στρατό, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να επιτεθούν και να πλήξουν τις οδούς ανεφοδιασμού των Ουκρανών.
Αυτό υποστηρίζει ο Jack Watling από το Royal United Services Institute σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs.
«Εάν πέσει, οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν υψώματα από τα οποία θα μπορούν να χτυπήσουν βασικές οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας.
Για αυτό το λόγο οι ουκρανικές δυνάμεις θέλουν απεγνωσμένα να το κρατήσουν, ακόμη και αν η κατάσταση εξελιχθεί λιγότερο ευνοϊκά για αυτούς» επισημαίνει ο Watling, τονίζοντας πως τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα λόγω και των περιορισμών στο σύστημα αεράμυνας των Ουκρανών.
«Το Κίεβο δεν έχει επαρκείς πόρους για να καλύψει τον εναέριο χώρο στην πρώτη γραμμή, κάτι που καθιστά ακόμα πιο απλό για τους Ρώσους να φέρουν χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους» τονίζει ο Watling.

Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία θα απελευθερώσει σημαντικά εδάφη στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι

Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει σημαντικά εδάφη το καλοκαίρι, προειδοποίησε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Scott Ritter.
«Οι Ρώσοι θα αρχίσουν να κάνουν μεγάλα βήματα για να ελέγχουν το Donbass, την Zaporizhia και το Kharkiv και όταν συμβούν όλα αυτά θα φθάσουν στον Δνείπερο ποταμό που είναι ο τελικός στόχος.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό Scott Ritter, στη συνέχεια ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να εδραιώσει τις θέσεις του και να διανείμει στρατεύματα σε άλλες κατευθύνσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky έχει προειδοποιηθεί ότι πιθανότατα θα μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο του Mykolaiv και της Οδησσού.
«Νομίζω ότι θα το δούμε αυτό το καλοκαίρι, αν ο Syrsky o Ουκρανός αρχηγός στρατού το αποκαλεί τακτική υποχώρηση, ας είναι, αλλά για μένα αυτό είναι μια στρατηγική υποχώρηση», κατέληξε.
Ήδη ο Ουκρανικός στρατός έχει χάσει 500.000 στρατιώτες από τον Φεβρουάριο 2022 έως σήμερα με βάση επίσημα ρωσικά στοιχεία.

Douglas McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης): Οι Ουκρανοί πεθαίνουν μόνοι – Το μέτωπο κατέρρευσε…

Για τρομακτικές απώλειες των Ουκρανών κάνει λόγο ο Αμερικάνος απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Ουκρανοί δεν μπορούν να μεταφέρουν τους τραυματίες τους από το μέτωπο, διότι… έχουν καταρρεύσει οι ιατρικές υπηρεσίες.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας είναι τρομακτικές…
Την απαιτούμενη υποδομή για τη μάχη, εννοώ τις προμήθειες, τις ιατρικές μονάδες, την εκκένωση των στρατιωτών από το πεδίο της μάχης, η Ουκρανία την δεν έχει πλέον.
Οι σοβαρά τραυματίες αφήνονται να πεθάνουν στο πεδίο της μάχης.
Απλά δεν μπορούν να τους βγάλουν από εκεί πλέον» επισημαίνει ο Douglas McGregor, ο οποίος τονίζει ότι η κατάσταση των τραυματιών είναι τόσο απελπιστική, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν τους οδηγούς των οχημάτων εκκένωσης προκειμένου να λάβουν τις πρώτες βοήθειες.
«Είναι αδιανόητο.
Εν ολίγοις, το ουκρανικό μέτωπο κατέρρευσε.
Οι Ρώσοι προχωρούν και η πλήρης κατάρρευση είναι μόνο θέμα χρόνου», λέει ο McGregor.

Haines (Υπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα – Προς όφελος του Putin οι εξελίξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin βλέπει τα εγχώρια και διεθνή γεγονότα να εξελίσσονται προς όφελός του και πιθανότατα θα επιδιώξει να εφαρμόσει επιθετικές τακτικές στην Ουκρανία, όμως ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα, δήλωσε την Πέμπτη (2/5/2024) η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Avril Haines κατέθεσε στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας ώστε να παρεμποδίσει τη δυνατότητα του Κιέβου να μετακινεί οπλισμό και στρατιώτες, να επιβραδύνει την αμυντική παραγωγή και να το αναγκάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
«Οι ολοένα και πιο επιθετικές τακτικές του Putin εναντίον της Ουκρανίας, όπως τα πλήγματα στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ως στόχο να πείσουν την Ουκρανία ότι η συνέχιση του αγώνα της το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις ζημίες στη χώρα και δεν θα ανοίξει κάποιο δρόμο προς τη νίκη. Αυτές οι επιθετικές τακτικές είναι πιθανό να συνεχιστούν και ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα», τόνισε η Haines.

Welt (Γερμανικό ΜΜΕ): Το μέτωπο στην Ουκρανία έσπασε – Μεγάλο το λάθος των Ουκρανών στο Ocheretyne βόρεια της Avdiivka

Ο Ρωσικός στρατός εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την προσπάθεια εναλλαγής στρατευμάτων στην περιοχή του χωριού Ocheretyne βόρεια της Avdiivka και διέρρηξε το μέτωπο, ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Welt.
Το Ocheretyne είναι το μέρος γύρω από το οποίο υπάρχουν πιθανώς οι πιο σκληρές μάχες σε αυτή τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή.
Πριν από λίγες ημέρες, οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν το ουκρανικό λάθος όταν προσπάθησαν να εναλλάξουν στρατεύματα και διέρρηξαν την πρώτη γραμμή σε εκείνο το σημείο»
Σύμφωνα με την Welt, ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και χτίζει την επιτυχία του σε άλλους τομείς.
H κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους Ουκρανούς, δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν τη γραμμή άμυνας, εκεί το μέτωπο έσπασε»

LCI (Γαλλικό ΜΜΕ): Η κατάληψη του Chasiv Yar θα οδηγήσει τους ρώσους στην στρατηγική κατεύθυνση Konstantinovka

Μετά την πτώση του Chasiv Yar, ο ρωσικός στρατός θα μπορεί να βομβαρδίσει τον σιδηροδρομικό κόμβο Konstantinovka και σε άλλες θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε το Γαλλικό κανάλι LCI.
«Εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του Chasiv Yar, θα μπορούν να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη, από όπου μπορούν να εξαπολύσουν χτυπήματα πυροβολικού και αυτό θα είναι μια καταστροφή για τους Ουκρανούς».
Σύμφωνα με το Γαλλικό κανάλι LCI, οι επιθέσεις στην περιοχή της πόλης Konstantinovka, η οποία βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από το Chasiv Yar, αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
O σιδηροδρομικός κόμβος σε αυτήν την τοποθεσία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ουκρανικής επιμελητείας.
«Αποδεικνύεται ότι τα πράγματα πάνε άσχημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».
Πάντως ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ κρίσιμη….

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Οι Ουκρανοί πρέπει να προετοιμαστούν οι Ρώσοι θα σπάσουν το μέτωπο, έρχεται πανικός

Οι Ουκρανοί πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σπάσουν το μέτωπο, δήλωσε ο Soskin Ουκρανός πολιτικός.
«Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν και ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, και το νέο Γενικό Επιτελείο δεν τα καταφέρνουν.
Από τα δυτικά όπλα, κάποια δεν ήρθαν, αλλά βλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά και μπορεί να σπάσει το μέτωπο, θα υπάρξει μαζικός πανικός», προειδοποίησε.
Όπως σημείωσε ο Soskin, τα ουκρανικά συνοριακά στρατεύματα, αντί να προστατεύουν τα σύνορα στην Ανατολή, ασχολούνται με τη σύλληψη ανυπεράσπιστων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.
Ο Zelensky, σύμφωνα με τον Soskin, αποκαλεί όλο αυτό ευρωπαϊκή «ελευθερία και δημοκρατία».
Η ταχεία προέλαση της Ρωσίας στο μέτωπο θα συνοδεύεται από ισχυρά πλήγματα στην ουκρανική υποδομή.
«Αυτό θα είναι ένα κολοσσιαίο χτύπημα», κατέληξε.

Ο Ρωσικός στρατός μεταφέρει την 76η και 7η αερομεταφερόμενες μεραρχίες στην Ανατολική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να επανατοποθετεί στοιχεία της 76ης και 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας (VDV) από την περιφέρεια Zaporizhia προς την κατεύθυνση της ανατολικής Ουκρανίας, πιθανόν να ενισχύσει και να εντείνει τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.
Επιλεγμένες ρωσικές και ουκρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της ρωσικής 76ης και 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας (VDV) που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Robotyne στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia από την κορύφωση της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023 αναδιατάσσονται σε νέες κατευθύνσεις.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε την 1η Μαΐου ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε πρόσφατα να αναδιατάξει τουλάχιστον ένα τάγμα της 76ης Μεραρχίας VDV από την κατεύθυνση Orikhiv (δυτική Περιφέρεια Zaporizhia) στη γενική πρώτη γραμμή της περιφέρειας Luhansk ή στην κατεύθυνση Kramatorsk (κατεύθυνση Bakhmut).[
Ο ρωσικός στρατός μπορεί να επιδιώξει να αναδιατάξει στοιχεία της 76ης ή 7ης μεραρχίας VDV ή και των δύο στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξει τις επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Περιφέρεια του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να εκμεταλλευτούν μια τακτική διείσδυση βορειοδυτικά της Avdiivka για να επιτύχουν ένα ευρύτερο ρήγμα στην περιοχή και εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις για να καταλάβουν την επιχειρησιακά σημαντική πόλη Chasiv Yar.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να σκοπεύει να εισαγάγει στοιχεία της 76ης και της 7ης μεραρχίας VDV ως σημαντικές ενισχύσεις σε οποιαδήποτε από αυτές τις προσπάθειες επιδίωξης επιχειρησιακών σημαντικών κερδών.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην κατεύθυνση Avdiivka έχουν δημιουργήσει επί του παρόντος μια σχετικά συνεκτική ομάδα δυνάμεων που αποτελείται κυρίως από στοιχεία της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CMD) και του 1ου Σώματος Στρατού (AC) του Donetsk (DNR).

Le Monde (Γαλλικό ΜΜΕ): Οι βόμβες ολίσθησης των Ρώσων, ανατρέπουν βίαια την σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι βόμβες ολίσθησης, που τρομοκρατούν τους Ουκρανούς στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αλλάξουν άρδην την πορεία της σύγκρουσης, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η Le Monde αναφέρει έναν από τους Ουκρανούς αξιωματικούς που ονομάζεται Yegor Sakhar, σύμφωνα με τον οποίο πυρομαχικά αυτού του τύπου μπορούν να καταστρέψουν εντελώς διάφορες θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαλύοντας κτίρια και κατασκευές με ένα χτύπημα.
«Οι λεγόμενες βόμβες ολίσθησης στις οποίες αναφέρεται ο Yegor Sakhar έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση και έκτοτε συνέχισαν να προκαλούν τέτοιο τρόμο στα ουκρανικά χαρακώματα που πολλοί παρατηρητές τις βλέπουν ως όπλα ικανά να ανατρέψουν τη ζυγαριά υπέρ της Ρωσίας», αναφέρει η Le Monde.
Η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Forbes: Η 47η ταξιαρχία των Ουκρανών έχασε εκατοντάδες στρατιώτες και 40 οχήματα μάχης πεζικού Bradley

Η Ουκρανική 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχασε εκατοντάδες στρατιώτες, 40 οχήματα μάχης πεζικού Bradley και πέντε άρματα μάχης Abrams, τόνισε το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
«Υπέστη εκατοντάδες απώλειες, έχασε τουλάχιστον 40 από τα περίπου 200 οχήματα μάχης M-2 και πέντε άρματα μάχης M-1 από τα 31», αναφέρει το Forbes.
Όπως σημειώνει το Forbes, η μονάδα έχει απόλυτη ανάγκη ξεκούρασης μετά από ένα χρόνο συνεχών εχθροπραξιών, αλλά η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έριξε ξανά την ταξιαρχία σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές μετά την κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας κοντά στο χωριό Ocheretyne βόρεια της Avdiivka.
«Το κόστος που επωμίστηκαν οι περίπου 2.000 στρατιώτες της 47 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας ήταν τεράστιο.
Η ταξιαρχία έχει απόλυτη ανάγκη ξεκούρασης, επανεκκίνησης και αναδιοργάνωσης».
Σύμφωνα με το Forbes, η διοίκηση της μονάδας απέσυρε τον εναπομείναντα εξοπλισμό από το μέτωπο, φοβούμενη επιθέσεις από ρωσικά drones.

Πολεμιστής της Ταξιαρχίας Azov ομολογεί: Κανένας απολύτως δεν θέλει να ενταχθεί τώρα στον ουκρανικό στρατό

Οι Ουκρανοί λαμβάνουν ολοένα και πιο απελπισμένα μέτρα για να αποφύγουν τη στράτευση σε μια εποχή που το Κίεβο δεν διαθέτει εφεδρικά στρατεύματα για να αντικαταστήσουν αυτά που βρίσκονται ήδη στο μέτωπο, ομολογεί στρατιωτικός από την νεοναζιστική Ταξιαρχία Azov.
Η έλλειψη ηθικού μεταξύ των Ουκρανών να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις θέτει υπό αμφισβήτηση γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο.
«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις μέρες μας», σχολίασε ο Niko ο οποίος είναι μαχητής της 12ης Ταξιαρχίας της Ταξιαρχίας Azov, ενός σχηματισμού της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας που στο παρελθόν είχε έδρα στη Μαριούπολη.
Οι άνδρες «κάνουν ό,τι περνάει από το μυαλό τους» για να αποφύγουν τη στράτευση, συμπεριλαμβανομένου «να κολυμπήσουν στον ποταμό Tisza και να πνιγούν εκεί», είπε ο Niko πριν αναφερθεί σε αναφορές από τις 13 Απριλίου για άνδρες που πνίγηκαν προσπαθώντας να φύγουν από την Ουκρανία πέρα από το ποτάμι. για την αποφυγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Ομοίως, ο νεοναζί μαχητής είπε ότι συνεχίζει να υπηρετεί παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του επειδή κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει: Δεν πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία οι S400

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yasar Guler ξεκαθαρίζει ότι τα συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος S400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλη χώρα και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
«Η μεταφορά των S-400 σε οποιαδήποτε χώρα αποκλείεται», είπε στο CNN Turk.
Αφού η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση για την παράδοση ενός συντάγματος S-400, οι ΗΠΑ απέβαλαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς F-35 το 2019.
Η Τουρκία άρχισε τότε να αναζητά εναλλακτικές με το μαχητικό Eurofighter να είναι ένα από αυτά.
Ο Guler ανέφερε νωρίτερα σχέδια για αγορά 40 τέτοιων αεροσκαφών.
Η Βρετανία και η Ισπανία δεν είναι κατά της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, ενώ η Γερμανία, ως μέλος της κοινοπραξίας που παράγει το Eurofighter, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε στο CNN Turk ότι αναμένει πως το ζήτημα θα επιλυθεί θετικά.

American Conservative (ΜΜΕ ΗΠΑ): «Ένας γρήγορος και ήσυχος θάνατος» - Ο Zelensky έκανε ένα μεγάλο λάθος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky πίστευε λανθασμένα στην ικανότητα του νέου πακέτου βοήθειας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, γράφει το American Conservative
Ο Zelensky, σε συνέντευξή του στο NBC σχετικά με τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστήριξε ότι αυτή η νέα βοήθεια θα ενίσχυε πραγματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και υποτίθεται ότι θα είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν.
«Αυτή η αφήγηση πέθανε γρήγορα και ήσυχα», τόνισε το American Conservative.
Σημειώνεται ότι το νέο πακέτο δεν θα είναι ακόμα αρκετό και δεν θα μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η Ρωσία κερδίζει.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το πακέτο βοήθειας θα διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες υψηλότερες από τις αναμενόμενες όχι μόνο για το 2024 αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», καταλήγει το American Conservative.

Business Insider: Η Ρωσία καταρρίπτει τους αμερικανικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα καταρρίπτουν επιτυχώς αμερικανικά όπλα ακριβείας με χρήση ηλεκτρονικού πολέμου, γράφει το Business Insider.
Όπως σημειώθηκε, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την επιμελητεία William LaPlante παραδέχτηκε ότι η νέα έκδοση αμερικανικών όπλων ακριβείας δεν μπόρεσε να πλήξει ρωσικούς στόχους εν μέρει λόγω της επιτυχημένης επιχείρησης ηλεκτρονικού πολέμου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αυτό το όπλο δεν λειτούργησε αλλά δεν θα ήταν το πρώτο αμερικανικό όπλο με καθοδήγηση ακριβείας που εμποδίζεται από τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο», καταλήγει το Business Insider.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα σημειώσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Έτσι, οι New York Times έγραψαν ότι αυτές οι μονάδες χρησιμοποιούνται με επιτυχία για την καταστροφή ουκρανικών drones.

Αμερικανός μισθοφόρος στο Business Insider: Αιφνιδιαστήκαμε στην Ουκρανία, είχαμε ξεχάσει τι είναι πραγματικός πόλεμος

Οι δυτικοί μισθοφόροι που πολεμούν κατά της Ρωσίας είχαν ξεχάσει τι σημαίνει να πολεμάει κανείς σε πραγματικές συνθήκες, ενάντια σε έναν ισχυρό αντίπαλο, ομολόγησε ένας από αυτούς στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Business Insider, μετά από το ... επώδυνο ταξίδι του στην Ουκρανία.
«Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην ιδέα να κάνουμε απλώς ανταρτοπόλεμους και… να πολεμάμε τους τρομοκράτες και οτιδήποτε άλλο, που κάπως ξεχάσαμε τι σημαίνει να πολεμάς πραγματικά έναν πόλεμο», τόνισε σχετικά.
«Με την έμφαση να δίνεται στους πολέμους στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους αυτού του αιώνα, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επέτρεψαν να ... ασθενήσουν οι δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό το είδος σύγκρουσης», εξήγησε ανώνυμα ο μισθοφόρος στην συνέντευξή του.
Πιστεύει, μάλιστα, ότι στον αμερικανικό στρατό «πολλή από την εκπαίδευση που έχουμε είναι προσαρμοσμένη περισσότερο στη μάχη σε έναν ανταρτοπόλεμο στις μέρες μας παρά στην πραγματική καταπολέμηση ενός σχεδόν ισάξιου αντιπάλου όπως η Ρωσία ή η Κίνα», παραδέχτηκε.
Αποκάλυψε, δε, ότι είδε πολλούς δυτικούς στρατιώτες να πασχίζουν στην Ουκρανία, καθώς τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμεναν.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την αρμόδια ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας, «περισσότεροι από 3.100 μισθοφόροι, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γεωργία», συμμετέχουν στις μάχες στο πλευρό της Ουκρανίας.

Clayton Morris (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Ο νόμος REPO σημαίνει οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία

Με την υπογραφή νόμου για τη δήμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας, ο Biden κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Clayton Morris
«Ο νόμος REPO είναι ίσως πιο σημαντικός από το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία των 61 δισεκ και είναι στην πραγματικότητα μια κήρυξη πολέμου απευθείας εναντίον της Ρωσίας».
Ο δημοσιογράφος προειδοποίησε ότι τα κράτη πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη με κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις εκθέσεις του δεν διστάζει πλέον να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά που βρίσκονται στην καρδιά του ουκρανικού κράτους.
«Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου βήμα, και αυτή είναι μια σαφής κήρυξη πολέμου.
Δεν θα προκύψει τίποτα καλό από αυτό», κατέληξε ο Morris.
Νωρίτερα, ο Biden υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να αποφασίσει να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ. Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Η ΕΕ συζητά τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος και ζήτησε «να κοιτάξουμε πέρα από αυτήν την σύγκρουση» και να αναζητήσουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Brian Berletik (Πεζοναύτες ΗΠΑ): Οι πύραυλοι Iskander OTRK είναι ανώτεροι από το ATACMS σε όλα

Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander OTRK είναι ανώτεροι από παρόμοια αμερικανικά ATACMS σε όλα τα χαρακτηριστικά, δήλωσε ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Brian Berletik.
Ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander είναι το ρωσικό αντίστοιχο του ATACMS.
Έχει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων.
Το βεληνεκές του είναι υψηλότερο από το ATACMS, ακόμη και από την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς του ATACMS που έστειλαν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία
Το σύμπλεγμα πυραύλων «Iskander» είναι πιο σύγχρονο, έχει εκσυγχρονιστεί περισσότερες από μία φορές, είναι πιο αποτελεσματικό σύστημα από το ATACMS».
Σύμφωνα με τον Brian Berletik, η Ρωσία δεν έχει μόνο ποιοτική, αλλά και ποσοτική υπεροχή στους πυραύλους στην Ουκρανία.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκαστούν να παράγουν πυραύλους, τότε η ρωσική βιομηχανία προμηθεύει κατά κύριο λόγο Iskander στη ζώνη ειδικής επιχείρησης σε μεγάλες ποσότητες.
«Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη το ATACMS με μειωμένη εμβέλεια.
Έχει κάνει αυτό μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης διερωτήθηκε ο Brian Berletik
Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν κρυφά την Ουκρανία με ATACMS τον Απρίλιο και τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν αμέσως αυτά τα όπλα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Ρωσικός στρατός με Iskander-M διέλυσε στρατιωτικό κλιμάκιο Ουκρανών και ΝΑΤΟ στην Οδησσό

Ο Μάιος ξεκίνησε με ένα καταστροφικό χτύπημα ρωσικών πυραύλων στο ουκρανικό κέντρο λήψης αποφάσεων.
Το βράδυ της 1ης Μαΐου 2024, μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη της Οδησσού.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τρία χτυπήματα με ρωσικούς πυραύλους Iskander-M.
Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να κρύψουν τους στόχους, αλλά οι τοπικές αναφορές ρίχνουν φως στις ζημιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα χτυπήματα είχε στόχο την τοπική σιδηροδρομική υποδομή.
Η δευτερεύουσα έκρηξη επιβεβαίωσε την καταστροφή στρατιωτικού κλιμακίου ή κάποιας αποθήκης κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Ορισμένοι ισχυρίστηκαν επίσης την καταστροφή ενός εκτοξευτή πυραύλων κατά πλοίων Neptune στην περιοχή.
Ο κύριος στόχος της επίθεσης στην Οδησσό ήταν πιθανώς το αρχηγείο της διοίκησης της ομάδας Ουκρανικών δυνάμεων Νότος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το χτύπημα σκότωσε ανώτερους Ουκρανών αξιωματικών και στρατιωτικούς εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ.
Τι απώλειες επιβεβαιώνουν πολλά ασθενοφόρα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ζημιές στην Οδησσό είναι πιθανό να αποκαλυφθούν, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τους αιφνίδιους θανάτους υψηλόβαθμων αξιωματικών του ΝΑΤΟ.
Εν μέσω συνεχών ρωσικών χτυπημάτων ακριβείας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειες να φτάσει τουλάχιστον σε κάποια υποδομή βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την αναχαίτιση 6 ουκρανικών UAV πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές.
Ένα από τα UAV έφτασε στην πίσω περιοχή Ryazan.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, αναφέρθηκε φωτιά στο τοπικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να καταστρέψουν τη ρωσική οπίσθια υποδομή δεν έχουν ακόμη επιπτώσεις στην κατάσταση στο μέτωπο.
Από την άλλη πλευρά, οι καταστροφικές επιθέσεις στα στρατηγικά μετόπισθεν της Ουκρανίας και τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές ανατρέπουν τα ουκρανικά σχέδια και αποδυναμώνουν την άμυνά τους.
Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις φέρνουν νέες νίκες στα πεδία των μαχών.
Βορειοδυτικά της Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα επεκτείνουν γρήγορα τη ζώνη ελέγχου τους γύρω από το Ocheretyne βόρεια της Avdiivka, καταλαμβάνοντας τον έναν οικισμό μετά τον άλλο.
Οι υπόλοιπες ουκρανικές μονάδες αλέθονται σε καζάνι κοντά στο Berdychi.
Εν τω μεταξύ προς τα βόρεια, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν και κινδυνεύουν να περικυκλωθούν.
Στην κατεύθυνση του Artyomovsk, οι αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για την επερχόμενη μάχη για το Chasiv Yar.
Ήδη συνεχίζονται συγκρούσεις στην ανατολική συνοικία.
Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν τελικά στο κανάλι Seversky Donets-Donbass, ένα σημαντικό ουκρανικό οχυρό, ο έλεγχος του οποίου ανοίγει το δρόμο για επίθεση στο Chasiv Yar από μια νέα κατεύθυνση.
Ο ρωσικός στρατός πέτυχε επίσης νέες νίκες στο νότιο μέτωπο Zaporozhie.
Μέσα στις σκληρές παρατεταμένες μάχες για τα ερείπια του Robotyne, η ρωσική σημαία υψώθηκε στα βόρεια προάστια του χωριού.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_1_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_1_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_1_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_1_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_1_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης