Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές οι εισηγμένες εταιρείες ξεχώρισαν για την κερδοφορία τους και διαθέτουν ελκυστική αποτίμηση

Αυτές οι εισηγμένες εταιρείες ξεχώρισαν για την κερδοφορία τους και διαθέτουν ελκυστική αποτίμηση
Ποιες έχουν χαμηλό p/e και γεμάτα ταμεία με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2023
Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν το 2023 και επηρέασαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων, δεν είναι λίγες αυτές που διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως οι μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο έναντι των επιπέδων που βρίσκονταν κάποιους μήνες πριν, ενώ παρά την άνοδο των επιτοκίων πολλές κατάφεραν να βελτιώσουν τα κέρδη τους και παράλληλα να «τιμήσουν» και τους πιστούς μετόχους τους.
Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων ειδικά εκείνων των εταιρειών που έβγαλαν τελευταίες μέρες τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα και δεν καλύπτουν οι αναλυτές, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου.
Εκτός από τις γνωστές δηλαδή εταιρείες, οι οποίες διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e όπως Aegean, Autohellas, Titan, Motor Oil, AΔΜΗΕ, ΟΛΠ υπάρχουν αρκετές ακόμα με ελκυστική αποτίμηση.
Το ΒΝ κατέγραψε όλα τα αποτελέσματα και εντόπισε αρκετές περιπτώσεις όπου οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ και δίνουν p/e μόλις 5,5 φορές.
Μάλιστα η εταιρεία κατέχει σημαντική περιουσία και είχε και αρνητικό καθαρό δανεισμό, ποσό που αν αφαιρεθεί από την αποτίμηση δίνει ακόμα χαμηλότερο p/e.
Η Flexopack έχει p/e μόλις 6,2 φορές.
Οι Μύλοι Λούλη έχουν 6,38 φορές αλλά μεγάλο μέρος των κερδών οφείλεται στην έξυπνη κίνηση της διοίκησης να «ασφαλίσει» το επιτόκιο των δανείων, κάτι που έφερε μεγάλα κέρδη.
Η Πετρόπουλος έχει p/e 7,2 φορές και η Μοτοδυναμική 7,7 φορές.
Η AS Company έχει p/e 7,8 φορές, θα δώσει καλό μέρισμα 0,1368 φορές που αντιστοιχεί σε καλή μερισματική απόδοση και έχει ρευστότητα 13,8 εκατ. ευρώ που αν αφαιρεθεί δίνει ακόμα χαμηλότερο p/e.
Η Ελινόιλ αν και είχε μειωμένα κέρδη έχει p/e 9 φορές. Στις 9,4 φορές το p/e της Κτήμα Λαζαρίδη και στις 9,57 της Medicon, της οποία τα κέρδη ήταν επίσης μειωμένα, αλλά η μετοχή έχει υποχωρήσει μάλλον παραπάνω από όσο έπρεπε.
Κάτω από 10 φορές είναι το p/e της ΕΛΒΕ, η οποία δίνει επιστροφή 0,40 ευρώ άρα κάπου 8% απόδοση, της Πλαστικά Θράκης και της Βογιατζόγλου.
Οριακά πάνω από 10 φορές είναι το p/e των Πλαστικά Κρήτης, Εβροφάρμα, Space, Δάιος, ΟΛΘ και Καρέλιας, με την τελευταία βέβαια να έχει ρευστότητα περίπου 700 εκατ. ευρώ άρα με αποτίμηση κάτω από 1 δισ. ευρώ, η μετοχή είναι κάτι παραπάνω από φθηνή.
Προφανώς και εισηγμένες με p/e 12 ή 13 φορές όπως ΓΕΒΚΑ, Ίλυδα, Jumbo ή Mevaco, δεν μπορούν να θεωρηθούν απαιτητικές οι αποτιμήσεις.
Κορυφαίες σε ρευστότητα εταιρείες είναι: Καρέλιας, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΘ, Intracom κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης