Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Aπέρριψε το haircut στις καταθέσεις η Κύπρος - Εurogroup: Δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης - Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει βοήθεια αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις - Θέλουν να πουλήσουν Κύπρου, Λαϊκή στους Ρώσους

tags :
Aπέρριψε το haircut στις καταθέσεις η Κύπρος - Εurogroup: Δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης - Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει βοήθεια αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις - Θέλουν να πουλήσουν Κύπρου, Λαϊκή στους Ρώσους
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου παραμένει σε ισχύ και σίγουρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, απεφάνθη το Eurogroup μετά την καταψήφιση από την πλευρά της κυπριακής βουλής του νομοσχεδίου για επιβολή haircut στις καταθέσεις.
"Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ ακόμη ισχύει. Είναι απόφαση της Λευκωσίας το πως θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που απομένουν", διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για επιβολή φόρου στις καταθέσεις, με 36 ψήφους κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές...
Στο μεταξύ, τη δέσμευσή της πως θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Κύπρο και τις κυπριακές τράπεζες επιβεβαίωσε η ΕΚΤ.
Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής, που βρίσκεται στη Μόσχα, κομίζει στους Ρώσους σχέδιο πώλησης της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής....
Ειδικότερα, μεταφέρει σχέδιο πώλησης της Τρ. Κύπρου στον μεγιστάνα Rybolovlev έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, 4 Ρώσοι επιχειρηματίες από κοινού με μια τράπεζα εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Λαϊκής.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σαρρής διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Schaeuble: Το Βερολίνο λυπάται για την απόρριψη του haircut στις καταθέσεις

Η Γερμανία λυπάται για την απόφαση της κυπριακής βουλής να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιβολή haircut στις καταθέσεις, διαμηνύει σε νέα παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.
"To Bερολίνο λυπάται για την απόφαση της Κύπρου" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος για να επισημάνει ταυτόχρονα πως "κανείς δεν έχει ευθύνες για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πέραν της Λευκωσίας".
Και πρόσθεσε: Η κατάσταση της Κύπρου είναι πολύ σοβαρή.
"Χωρίς βοήθεια, οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες είναι πλήρως αφερέγγυες", επισήμανε ταυτόχρονα, ζητώντας παράλληλα από την κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα περαιτέρω δράση. "Δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τον Ιούνιο", εξήγησε.
Και επισήμανε: Το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο δεν αποδίδει πλέον.

Κίνδυνος να παραταθεί το κλείσιμο των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου - Σχέδια κεφαλαιακών ελέγχων, με όρια και περιορισμούς στις συναλλαγές επεξεργάζεται η ΕΚΤ, από κοινού με τις κυπριακές αρχές

Ορατό είναι το ενδεχόμενο τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, μετά την καταψήφιση σήμερα από την πλευρά της κυπριακής βουλής του νομοσχεδίου για το haircut στις καταθέσεις.
Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 26 Μαρτίου, δηλώνουν τραπεζικές πηγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΚΤ επεξεργάζεται από κοινού με τις κυπριακές αρχές σχέδιο κεφαλαιακών ελέγχων.
Τα σχέδια αυτά κεφαλαικών ελέγχων κρίνονται απαραίτητα όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επιβολή ορίου στις ημερήσιες συναλλαγές.
Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν επίσης μεταφορά ευρώ από άλλες χώρες για την τροφοδότηση των κυπριακών ΑΤΜ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα εν λόγω σχέδια μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές εβδομάδες.

Ηχηρό όχι στο haircut στις καταθέσεις από την κυπριακή βουλή

Με 36 κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές απέρριψε η κυπριακή βουλή το νομοσχέδιο περί επιβολής haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, όπως αναμενόταν. Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό από νωρίς, όλα τα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ οι 19 αποχές προέρχονται από το κυβερνών κόμμα, το ΔΗΣΥ.
Δίνω μάχη για να διαφοροποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης, ενώ η κεντρική κυπριακή τράπεζα απειλεί με έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις καταθέσεις.

ΕΚΤ: Δεσμεύεται πως θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην Κύπρο, υπό τους υφιστάμενους κανόνες - Πως αντιδρά στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για το haircut στις καταθέσεις

Τη δέσμευσή της πως θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Κύπρο και τις κυπριακές τράπεζες επιβεβαίωσε η ΕΚΤ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το haircut στις καταθέσεις από την κυπριακή βουλή, η ΕΚΤ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο με βάση τους ισχύοντες κανόνες.
"Η ΕΚΤ έλαβε γνώση της απόφασης της κυπριακής βουλής και παραμένει σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα" σημειώνει η ΕΚΤ.

Άμεση η αντίδραση του Βερολίνου στο όχι της Κύπρου στο haircut των καταθέσεων - Μeister - Δεν θα υπάρξει βοήθεια, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις - Μουδιασμένες και οι Βρυξέλλες - Τι λέει η Μόσχα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στο βροντερό όχι της κυπριακής βουλής στο νομοσχέδιο για την επιβολή haircut στις καταθέσεις.
"Δεν θα υπάρξει βοήθεια και πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις", δήλωσε ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, Michael Meister.
"Η καταψήφιση του νόμου για το κούρεμα των καταθέσεων είναι απόφαση καθαρά κυπριακή", προσθέτει ο ίδιος.
Μουδιασμένες και οι Βρυξέλλες, στο άκουσμα της είδησης περί καταψήφισης του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή.
Ωστόσο, παραμένει ανυποχώρητη η Ευρωζώνη στο στόχο για έσοδα 5,8 δισ. από το φόρο
Η Μόσχα θα μπορούσε, σε τελική ανάλυση, να ωφεληθεί από την επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία να μοιάζει πιο σταθερό, υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Igor Suvalov.
"Είναι μια καλή ευκαιρία για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα να επιδιώξει να βρει νέους καταθέτες, νέους πελάτες. Και να δείξει ότι το δικό μας τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό", δήλωσε ο ίδιος.
"Για τη Ρωσία, μεσοπρόθεσμα αυτό δρομολογεί καλές ευκαιρίες. Η Ρωσία θα κερδίσει περισσότερα απ' όσα θα χάσει. Για τη Ρωσία είναι μια ευκαιρία να δείξει τους πιο προβλεπόμενους κανόνες αντιμετώπισης των επενδυτών", πρόσθεσε.

Nεοφύτου (ΔΗΣΥ): Ευρωπαίοι, μην σπρώχνετε την Κύπρο εκτός Ευρωζώνης

"Ευρωπαίοι, μην σπρώχνετε την Κύπρο εκτός Ευρωζώνης", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου, μιλώντας στην κυπριακή βουλή.
Όπως εξήγησε, το κόμμα του ΔΗΣΥ αποφάσισε να απέχει της διαδικασίας της ψηφοφορίας, σεβόμενο της σκληρής μάχης του Ν. Αναστασιάδη στο Eurogroup.
Και τόνισε: "Βρισκόμαστε με το ένα... πόδι στον γκρεμό, η χώρα ζει δραματικές στιγμές εδώ και ορισμένα χρόνια. Δεν είναι ώρα για αλληλο-επίρριψη ευθυνών. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε όσους ευθύνονται".

Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ): Βαριές οι ευθύνες του Ν. Αναστασιάδη - Η Κύπρος γίνεται το πειραματόζωο της Ευρώπης

"H Kύπρος ζει δραματικές στιγμές, γίνεται το πειραματόζωο της Ευρώπης", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού.
Όπως τόνισε, υπάρχουν κρυφά σχέδια για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Ο ίδιος παράλληλα εξήγησε πως "είναι βαριές οι ευθύνες του Ν. Αναστασιάδη. Η κυβέρνηση καταστρέφει τον κλάδο των υπηρεσιών και μετατρέπει την χώρα, σε χώρα ανέργων. Όλα ήταν προσχεδιασμένα... Οι ξένοι επενδυτές θα φύγουν από την Κύπρο ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα καταστραφεί".
Σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε το ΔΗΚΟ, μέσω της οικονομικής υποδούλωσης επιδιώκουν την υφαρπαγή του φυσικού μας αερίου.
Λέμε "όχι" στον ωμό εκβιασμό, τονίζει η ΕΔΕΚ, εξηγώντας πως η πρότασή της είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου.
Έρχεται μια νέα μορφή αποικιοκρατίας στην Κύπρο, αυτή της "χρεοκρατίας", τόνισαν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, διαμηνύοντας πως θα πουν βροντερό "όχι" στην συμφωνία.

Νοwotny: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εκπληρώσει το ρόλο της ως δανειστής ύστατης ανάγκης για την Κύπρο - Λέει ναι στη χρήση του ELA - Ασαφές ακόμη αν στη διάσωση της χώρας θα συμμετάσχουν οι ομολογιούχοι

"Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εκπληρώσει το ρόλο της ως δανειστής ύστατης ανάγκης για την Κύπρο".
Τα ανωτέρω δήλωσε ο E. Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο κυπριακό πακέτο διάσωσης, με αιχμή το haircut στις καταθέσεις.
"Η ΕΚΤ είναι ανοιχτή στο να εκπληρώσει το ρόλο της ως δανειστής ύστατης ανάγκης για την Κύπρο. Η ΕΚΤ είναι ανοιχτή στη χρήση του ΕLA για την Κύπρο", τόνισε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης.
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η εμπλοκή των ομολογιούχων στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου είναι ένα θέμα που παραμένει ακόμη ανοιχτό.
"Η παράταση της αποπληρωμής του δανείου που η Λευκωσία έχει λάβει από τη Μόσχα θα είχε νόημα", έσπευσε να προσθέσει ο ίδιος.

Αναστασιάδης: Δίνω μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο να διαφοροποιηθούν - Αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος της οδυνηρής απόφασης - Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

"Συνεχίζω να δίνω μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο να διαφοροποιηθούν", είναι το μήνυμα του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, το οποίο αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων "συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω μάχη".
Το πλήρες περιεχόμενο του μηνύματος του Αναστασιάδη έχει ως εξής:
Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό.
Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

Ήξεις αφίξεις... από το Eurogroup: Αναπόφευκτο το haircut για τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών - Πρέπει να συμμετάσχουν και οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ

Πύργο της Βαβέλ θυμίζει η στάση των Ευρωπαίων αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με αιχμή το haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.
Το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί είναι ενδεικτικό του νέου σκηνικού τρόμου που στήνεται γύρω από την Κύπρο...
"Στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου πρέπει να συμμετάσχουν και οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ" είναι η δήλωση - βόμβα που βγήκε από τα χείλη του προέδρου του  Eurogroup, J. Dijsselbloem... και παρά το γεγονός πως πριν από μερικές ώρες το Eurogroup είχε αποφανθεί πως πρέπει να υπάρξει προστασία των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Άλλα λέει ο πρόεδρος του Eurogroup, άλλα η επίσημη ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργάνου; Η κατάσταση είναι ενδεικτική των δραματικών στιγμών που βιώνει η Λευκωσία...
"Η επιβολή φόρου στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών είναι αναπόφευκτη", διαμηνύει ο πρόεδρος του Eurogroup. Και προσθέτει: Είναι αναπόφευκτο... Χρειαζόμαστε τη συμβολή των καταθετών των κυπριακών τραπεζών.
Ωστόσο ο ίδιος τονίζει πως ο φόρος στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών συνιστά μεμονωμένο μέτρο και δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εναλλακτική πρόταση του Aναστασιάδη

Ο Ν. Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου, υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει μηδενική φορολόγηση των καταθέσεων έως 20 χιλ. ευρώ, επιβολή φόρου 6,75% για καταθέσεις από 20 χιλ έως 100 χιλ. ευρώ και 9,9% για  καταθέσεις άνω των 100 χι. ευρώ ο φόρος. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και αυτή η αναθεωρημένη πρόταση, δεν θα λάβει έγκρισης από τη Βουλή της χώρας, η οποία σχεδόν στο σύνολο της απορρίπτει τη λύση του haircut. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς από τη μία έχει τις πιέσεις των Ευρωπαίων για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και από την άλλη τις αντιδράσεις της Κύπρου, απειλώντας την οικονομία με κατάρρευση.
Υπό αυτό το κλίμα, αν και η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τη γερμανική και ευρωπαϊκή ηγεσία, η καγκελάριος Merkel παρέπεμψε στην Τρόικα, για διαπραγμάτευση των νέων όρων του πακέτου.
Εκτός στόχου κατά 300 εκατ. ευρώ  η εξοικονόμηση των 5,8 δισ. ευρώ από τον έκτακτο φόρο στις καταθέσεις, μετά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές. Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος εκτιμά κι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Π. Δημητριάδης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξει δανεισμός από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, και να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.
Mετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, το ευρωπαϊκό όργανο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισήμανε την πλήρη ανάγκη προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Καγκελάριο Merkel και τον Ρώσο Πρόεδρο, V. Putin.
Αισιοδοξία Κομισιόν ότι το πακέτο διάσωσης αρκεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών.
Μηδενικό φόρο για καταθέσεις έως 20 χιλ. ευρώ περιλαμβάνει το εναλλακτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο.
Για καταθέσεις από 20 χιλ.  έως 100 χιλ. ευρώ προβλέπεται φόρος 6,75% και φόρος 9,9% για καταθέσεις άνω των 100 χιλ.  ευρώ.
Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου. Έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρατικές ενισχύσεις.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οι μετοχές που θα παραχωρηθούν στους καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.
Ο νόμος δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία αποζημίωσης των καταθετών βάση του σχεδίου προστασίας καταθέσεων του περί εργασιών τραπεζών νόμου, του περί συνεργατικών εταιρειών νόμου, τη διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών/πελατών δυνάμει του περί της ίδρυσης και λειτουργίας ταμείου αποζημίωσης επενδυτών/πελατών/τραπεζών/κανονισμών του 2004 έως το 2007 και τη διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών/πελατών δυνάμει των περί της ίδρυσης και λειτουργίας ταμείου αποζημίωσης επενδυτών/πελατών ΚΕΠΕΥ κανονισμών του 2004 και 2005.
Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η εξοικονόμηση των 5,8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων, βγαίνει εκτός στόχου κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά τις αλλαγές που προωθεί στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Άλλωστε κι ο διοικτής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, νκ. Δημητριάδης εκτιμά ότι αν εφαρμοστεί η νέα πρόταση για κούρεμα, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο και προβλέπει  μηδενική φορολογία για καταθέσεις έως 20 χιλ ευρώ,  δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση των 5,8 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vl. Putin και νέα συνομιλία με A. Merkel.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.
Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα.
«Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Merkel και τον πρόεδρο της Κύπρου χθες το βράδυ. Κατά την επικοινωνία αυτή η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις (για το σχέδιο διάσωσης) πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την τηλεφωνική αυτήν επικοινωνία.
Ο κ.Αναστασιάδης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο κλίμα, το οποίο να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Η χρεοκοπία της Κύπρου θα ήταν αναπόφευκτη χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Ο Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση» την Κύπρο και τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Κύπρο, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούμε μη βιώσιμο το χρέος.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι υπήρξε διαφωνία για την απόφαση της κυπριακής διάσωσης, στο Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον κ. Moscovici, η απόφαση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, ήταν ομόφωνη.
Την αισιοδοξία της ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών, εξέφρασε η Κομισιόν.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι αύριο και μεθαύριο, η Κομισιόν θα συζητήσει για την κυπριακή διάσωση με τις ρωσικές αρχές.
Κατά της χαλάρωσης του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου τάσσεται ο Klaus Regling, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υποστηρίζοντας πως αυτή η εξέλιξη θα είναι βάρος κατά της Κύπρου.
«Το ερώτημα αν η Κύπρος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα για τη σταθεροποίηση της χώρας και των τραπεζών της, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλά στο τέλος, πρέπει να υπάρχει συμβολή της Κύπρου σε ποσό ισοδύναμο με αυτό που επιτεύχθηκε στη συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής», δήλωσε ο Regling στη γερμανική εφημερίδα Bild, υπογραμμίζοντας πως η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου «θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ».
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες που είναι σε κρίση, ιδιαίτερα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι στο σωστό δρόμο. Τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ για τις χώρες αυτές είναι πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Regling.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για δικαιότερη εισφορά στις καταθέσεις, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια, Christine Lagarde.
«Προφανώς στηρίζουμε σθεναρά την πρόθεση των κυπριακών αρχών να εισάγει πιο κλιμακωτά ποσοστά στην έκτακτη εισφορά ή την ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος χρηματοοικονομικού πακέτου των 5,8 δισ. ευρώ», τόνισε η Lagarde κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο.

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου

Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ποσοστά του κουρέματος των καταθέσεων συζητήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή με τη συμμετοχή της Διοίκησης της ΚΤΚ και των επικεφαλής της Τρόικας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Στη σύσκεψη υπό τον κ. Σαρρή συμμετείχαν τεχνοκράτες του Υπουργείου, ο Διοικητής και Υποδιοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, η Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, ο Μάρτεν Φέρβεϊ εκ μέρους της Κομισιόν και εκπρόσωπος της ΕΚΤ, συζητήθηκαν η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και τα ποσοστά του κουρέματος των καταθετών.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
To Eurogroup διεξήγαγε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Δευτέρας με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο.
Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις 16 Μαρτίου για τα κρίσιμα ζητήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου αντανακλά τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και Eurogroup.
H εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον τόσο για την Κύπρο, όσο και για τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού κλάδου, υγιών δημοσιονομικών και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο φόρος στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών αποτελεί ένα μεμονωμένο μέτρο. To μέτρο αυτό - από κοινού με τη διεθνή χρηματοπιστωτική στήριξη - θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των κυπριακών τραπεζών, θωρακίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κύπρο. Εάν το μέτρο αυτό δεν εφαρμοστεί, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με σενάρια τέτοια που θα φέρουν σε ακόμη πιο δυσμενή θέση τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.
Το Eurogroup συνεχίζει να είναι της άποψης πως οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να λάβουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγαλοκαταθέτες. To Εurogroup επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα προστασίας και διασφάλισης των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εισάγουν πιο προοδευτικά τον - εφάπαξ - φόρο για τις καταθέσεις, σε σχέση με τα όσα αποφασίστηκαν στις 16 Μαρτίου, δεδομένου όμως ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από το αποτέλεσμα για στοχευμένη μείωση της χρηματοδότησης και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα επηρεαστεί το συνολικό ποσό της οικονομικής στήριξης της Κύπρου ύψους έως 10 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup έλαβε γνώση της απόφασης των κυπριακών αρχών να κηρύξουν μία προσωρινή τραπεζική αργία στις 19 και 20 Μαρτίου, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και απευθύνει έκκληση για μία γρήγορη απόφαση από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή, ώστε να εφαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Oι πρώτες διαρροές από τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup
Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως το Eurogroup είναι πρόθυμο να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στο φόρο επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, προτείνοντας την πλήρη προστασία των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για haircut της τάξης του 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ ευρώ.

Το θυελλώδες παρασκήνιο
Στο μικροσκόπιο του Eurogroup που συνεδρίασε (μέσω τηλεδιάσκεψης για 1,5 περίπου ώρα) βρέθηκε το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στους όρους του κυπριακού πακέτου διάσωσης, μετά το ιστορικό φιάσκο των Ευρωπαίων να επιβάλλουν haircut στις καταθέσεις της Κύπρου.
Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως ο Ν. Αναστασιάδης είχε στόχο να διαμηνύσει στο Eurogroup πως δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην κυπριακή βουλή, προκειμένου να περάσει ο νόμος για τις καταθέσεις.....
Κατανοώντας το μέγεθος των αντιδράσεων και του σοκ που έχει προκληθεί στους Ευρωπαίους πολίτες, η ΕΕ, η ΕΚΤ και η Γαλλία φέρονταν έτοιμες να αποδεχθούν τροποποιήσεις στους όρους, και συγκεκριμένα, να αλλάξει η κατανομή των βαρών και να μειωθεί το haircut στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ στο 3% από 6,75% με προφανή στόχο να αρθούν οι αντιδράσεις των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων και να ψηφιστούν τα νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι Κύπριοι τραπεζίτες πιέζουν να συμμετέχουν και οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στο haircut και να μην πουληθούν οι δραστηριότητες....
"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κρατήσει σταθερό το ευρώ" διαμηνύει η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Μerkel, παρεμβαίνοντας στα ευρωπαϊκά και δη τα κυπριακά τεκταινόμενα.
"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κρατήσει σταθερό το ευρώ. Αυτό όμως προϋποθέτει διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος", έσπευσε να διευκρινίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος, παρακολουθώντας και η ίδια στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται στη Λευκωσία.
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό την προεδρία του προέδρου Ν. Αναστασιάδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις - Η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου

Η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.
Παράλληλα γνωστοποιεί πως θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των τραπεζών που θα λάβουν οικονομική στήριξη.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται επώδυνη, αλλά αναγκαία, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.
Δεν υπάρχει καλύτερη λύση για την Κύπρο από το bail-in (haircut στις καταθέσεις) διεμήνυσε σε νέα παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, δίδοντας νέα τροφή στον πανικό που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα.
"Η Γερμανία εκτιμά πως το bail-in για την Κύπρο συνιστά την προτιμώμενη επιλογή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ταυτόχρονα πως από την πλευρά του και το ΔΝΤ θεωρεί πως η λύση του bail-in είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα.
"Κομισιόν και ΕΚΤ εκτιμούν πως η λύση για το κυπριακό ζήτημα δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασφάλιση των καταθέσεων", ανέφερε στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα εξήγησε πως η γερμανική Βουλή, η Bundestag, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί του κυπριακού πακέτου, αν δεν έχουν γίνει πρώτα γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.
Επίσης η  ΕΚΤ φέρεται να διαφωνεί με την επιβολή haircut κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ στις καταθέσεις, ωστόσο ο Nowotny της ΕΚΤ λέει ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση.
"Να μην επαναληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η λύση της Κύπρου", διαμηνύει από την πλευρά του και ο C. Costa, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ήδη η ΕΕ είναι θετική στις αλλαγές αρκεί να μην αλλάξει το τελικό ποσό κεφαλαιακής ελάφρυνσης της Κύπρου, όπως τόνισε ο Olli Rehn ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, ωστόσο ρόλο κλειδί θα έχει η ΕΚΤ η οποία φέρεται να διαφωνεί με την επιβολή haircut στις καταθέσεις.
Η Γερμανία δηλώνει ότι αν υπάρξουν τροποποιήσεις που όμως αθροιστικά δεν θα αλλάξουν το κεφαλαιακό όφελος για την Κύπρο θα τις αποδεχθεί ενώ η ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποστούν haircut οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ άπαξ και είναι εγγυημένες.
Η πρόταση που έχει υπάρξει είναι να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ ή να μειωθεί στο 3% από 6,75% το haircut ως εναλλακτικό σενάριο.
Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή επεσήμανε, με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».
Στο μεταξύ, κακή ιδέα που επιβλήθηκε στην Κύπρο χαρακτήρισε - σε νέες του δηλώσεις - το haircut στις καταθέσεις ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μ. Σαρρής, αναχωρώντας από τη Βουλή.
Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσο θα έπρεπε για λόγους πολιτικής ευθιξίας να είχε υποβάλει την παραίτηση του επειδή διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει "κούρεμα", ο κ. Σαρρής απάντησε "Γιατί; Διαβεβαίωνα ότι ήταν πολύ κακή ιδέα και έπρεπε να το αποφύγουμε με κάθε θυσία".
Ταυτόχρονα ο κ. Σαρρής γνωστοποίησε πως αύριο Τρίτη αναχωρεί για τη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ.
Σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία οι καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ είναι εγγυημένες.
Παρ' ότι η κατάσταση σε επίπεδο πολιτικών και κοινωνίας στην Κύπρο είναι έκρυθμη το σύστημα στην Κύπρο θα αποδεχθεί το μέτρο επιβολής φόρου επί του κεφαλαίου καταθέσεων.
Όμως δεν είναι δίκαιο οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ να υποστούν μεγαλύτερο haircut έως 12% που εξετάζεται;
Συγκεκριμένα προτείνεται το  6,75% να μειωθεί στο  3% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Για ποσά πάνω από 100 χιλίάδες ευρώ να αυξηθεί το haircut στο  10% από 9,9%  και για καταθέσεις πάνω από 500 χιλ. ευρώ θα καταβληθεί εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης 12,5%.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει προταθεί είναι φόρος επί του κεφαλαίου των καταθέσεων 6,75% για ποσά έως 100 χιλιάδες ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η ζημία έχει ήδη έχει γίνει και από την άλλη υπάρχει plan B δηλαδή να δώσουν ως αποζημίωση μετοχές τραπεζών ή ομόλογα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Προφανώς τα επιχειρήματα ότι η ζημία στις καταθέσεις είναι μικρή και ισοδυναμεί με 2 χρόνων τόκους δεν είναι πειστικό.
Η πρόταση επιβολής haircut στις καταθέσεις είναι μια άκρως επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να τινάξει στον αέρα το banking της Ευρώπης και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε κατάρρευση την ευρωζώνη.
Λάθος των πολιτικών της ευρωζώνης μέγα λάθος.
Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό το έκτρωμα μόνο στην Κύπρο θα εφαρμοστεί και πουθενά αλλού.

Αναζητούν λύση οι Ευρωπαίοι, μετά τη γκάφα του Eurogroup της Παρασκευής
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι, σπεύδουν να "μαζέψουν" τη γκάφα της Παρασκευής.
Θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια αλλαγή στην κατανομή του βάρους από την εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο εμφανίζεται ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Olli Rehn. Οι ζημιές για τις διασφαλισμένες καταθέσεις των Κυπρίων, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν, Michel Barnier.
Και η Γαλλία είναι ανοικτή στην αλλαγή της κατανομής των βαρών στις καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με επίσημη πηγή. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici, η Κύπρος θα πρέπει να είναι ελεύθερη να διαμορφώσει τους όρους για την προστασία των μικροκαταθετών.  Η Κύπρος θα αποφασίσει μόνη της τις λεπτομέρειες, δηλώνει η Γερμανία, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Guido Westerwelle, εμφανίζεται αντίθετος στη συμμετοχή των μικροκαταθετών στο κούρεμα. Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter χαρακτήρισε "λάθος" τη συμφωνία και τόνισε ότι μπορεί να αλλάξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης